Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Een van de krachtigste controlemiddelen is de cijferbeoordeling. En een van de belangrijkste elementen in de cijferbeoordeling is de formulering van verwachtingen. Dat weet iedere accountant. Maar dan komt de vraag: waar haal ik die verwachtingen vandaan?

De Rabobank is een vrij populaire leverancier voor informatie over het midden- en kleinbedrijf. Via Rabobank.nl komt u een omvangrijke hoeveelheid informatie tegen over de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie. Vanuit die veelal kwalitatieve informatie kunt u vervolgens door naar de Cijfers-en-trends-site. De hoeveelheid beschikbare informatie is groot, de toegankelijkheid is goed.

Wie meer bij het grootbedrijf zit, zal via de Rabobank-site niet vinden wat hij zoekt. Een site die u dan in uw favorieten wil hebben is Reuters.com. Via deze site volgt u het wereldnieuws over de sector waarin uw klant actief is. U maakt een keer de selecties tot op het gewenste detailniveau, en vanaf dat moment weet u precies wat er gaande is in die specifieke sector. Kijk eens rond op die site, er is zoveel te vinden dat ik in dit korte stukje onvoldoende ruimte heb voor zelfs maar een korte rondleiding.

Een leverancier van informatie die ik veel zie bij accountants is het Financieel Dagblad. Naast een papieren krant, een digitale krant en een radiostation (BNR) levert de FD Mediagroep haar kennis ook via een website, FD.nl. Het is mogelijk je eigen nieuws te selecteren, je kunt er bedrijfsinformatie vinden en analyses. Wat mist, of tenminste niet goed vindbaar is, is sector-informatie op het niveau dat Reuters levert. Je krijgt bij deze site een beetje het gevoel dat je tussen tafellaken en servet bent beland, en dat is jammer want de informatie die er te vinden is, is meestal behoorlijk goed bruikbaar.

Heeft u tips? Stuur ons een linkje naar uw favoriete business-app, -site etc. (accountant@nba.nl)

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.