Magazine

Geknipt en geschoren: Barbara Majoor

Na jarenlang partnerschap bij KPMG en Deloitte werd Barbara Majoor (50) in maart 2015 toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Die krullen zijn echt?

“Jazeker. Niet elke kapper kan dat knippen. Krullen doen wat ze willen. Na een kapperswissel gebeurden er soms verassende dingen. Bij deze kom ik al vier jaar.”

Bent u de eerste ex-big four-partner bij de AFM?

“Een van de eersten. Paul Koster was bijvoorbeeld ook een voormalig partner.”

Wat was het meest opvallend aan de nieuwe werkomgeving?

“Dat het hartstikke menselijk is hier. Veel accountants hebben bij de AFM het beeld van een technocratische, formele organisatie die alleen naar de norm kijkt en afvinkt. Maar er wordt hier juist op een heel positieve en constructieve manier over het beroep gesproken. Ik kan me net zo uiten als voorheen.”

En het grootste verschil?

“Er heerst hier iets minder de waan van alledag en er wordt ook iets analytischer en conceptueler naar vraagstukken gekeken. Ikzelf breng daarin een goede aanvulling vanuit de praktijk.”

Het salaris is ook anders.

“Ja, ik verdien een stuk minder. Maar ik vind het belangrijk te doen wat ik zelf leuk vind. De buik vol van de commerciële cultuur? Nou, ik ben geen commerciedier, ik werkte altijd al in vaktechnische en bestuurlijke functies. Laat ik het zo zeggen: commercie is niet wat me vasthoudt, ook het salaris niet.”

Waren collega's verbaasd over de overstap?

“Ja. Al zit het wel een beetje in mij en ben ik natuurlijk niet de persoon die alleen doet wat anderen denken dat hoort. Ik ben altijd al getypeerd als het andere geluid in een organisatie. Diversiteit is erg belangrijk voor kantoren, ook in het type mensen.”

Op een ochtend dacht u: ik word toezichthouder?

“Het sectorplan gaf de doorslag, het vak willen verbeteren met echt ander gedrag, andere governance en een andere cultuur, niet alleen mooie woorden. Ik wilde graag een rol spelen in het nieuwe toezicht daarop.”

Dat er iets mis was met de cultuur kan u destijds toch niet zijn ontgaan?

“Het besef dat kwaliteit niet alleen zit in vaktechnische procedures maar ook in gedrag werd de laatste drie, vier jaar voor mij steeds concreter. Die ‘sudderperiode’ heb ik wel onderkend. Maar het beroep is laat gekomen tot zelfreflectie inderdaad. Te lang is gezegd ‘wij doen niets fout’.”

Kijken ze bij kantoren argwanend naar u, als ex-partner?

“Nee, dat heb ik nog niet meegemaakt. Bij kantoren heerst toch een beetje het idee dat toezichthouders de praktijk niet helemaal snappen en vaak in theorie blijven hangen. Dat is niet het geval, maar door mijn achtergrond is er sneller de ‘klik’ om open van gedachten te wisselen.”

Ziet u andere partners die goed bij de AFM zouden passen?

“Ja, die zie ik, bij alle kantoren en niet alleen de vaktechnische partners. Ik kan het zeker aanraden. Het is afwisselend en je rol hier verschilt helemaal niet zo enorm van die als partner. Ook hier beoordeel je dossiers en kijk je of het goed gaat.”

Was dit de moeilijkste carrièrekeuze?

“Goeie vraag (lange stilte). … Nee, toch niet. De overstap van KPMG naar Deloitte, waar ik een bredere taak kreeg, was moeilijker. Omdat ik nog niet helemaal van mezelf wist dat ik graag ook andere dingen wilde doen, vond ik het toen moeilijker om het vertrouwde los te laten.”

Zegt u vaak nee?

“In mijn privéomgeving is ja zeggen makkelijker dan nee, maar ik heb regelmatig nee gezegd, meestal over rollen of taken die je eigenlijk niet wilt. In vaktechnische rollen moet je heel vaak nee zeggen tegen partners. Dat vind ik helemaal niet moeilijk. Als ik iets vind, vind ik dat. Ik heb mezelf inmiddels wel leren kennen als ‘geen twijfelaar’.”ts kunstzinnigs er niet echt in.”

Katinka's Haircare

Katinka's Haircare in Laren vindt ‘elke klant uniek’ en dat vraagt elke keer om een andere benadering. De kappers ‘laten zich inspireren door de wereld om hen heen en zoeken de grenzen op van hun creativiteit’.

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.