Magazine

Hackaton voor accountants

Breng een groep mensen bij elkaar en geef ze de opdracht om binnen een korte tijd (maximaal een week) een concreet, toepasbaar product op te leveren. Heel kort door de bocht is dit het concept voor een 'Hackathon'.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het woord Hackathon heeft iets mysterieus in zich. Aan de ene kant impliceert hacken iets fouts, maar door de verwijzing naar een marathon verwijst het woord ook naar de uithoudings- en doorzettingsvermogen die er voor nodig zijn om de hackathon tot een goed einde te brengen. Honderd procent focus op het einddoel en een keiharde deadline om op te leveren: ingrediënten voor creativiteit!

Hackathons worden vaak door grote bedrijven georganiseerd in een poging innovatie een boost te geven, om tot nieuwe inzichten te komen. Aan het einde van het evenement liggen er meerdere nieuwe producten en ideeën op de plank, met een grote potentie.

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de accountancywereld allang op zijn grondvesten had staan trillen door allerlei nieuwe IT-gerelateerde oplossingen. Als ik de balans opneem van de huidige stand van zaken lijkt er echter niet heel veel veranderd ten opzichte van een jaar of vijf geleden. Behalve wellicht een aantal nieuwe werkprogramma's en checklijstjes, laat de radicale verandering nog altijd op zich wachten.

Voor mijn idee is de sense of urgency om het roer om te gooien ook steeds meer naar de achtergrond verdwenen. We hebben deze crisis ook weer overleefd, misschien is veranderen wel helemaal niet nodig?

In een bijdrage op Accountant.nl riep Pieter de Kok al op tot een Accountancy Hackathon. Ik onderschrijf dit van harte. De accountancysector zou naar mijn idee een eigen hackathon goed kunnen gebruiken om verandering en innovatie weer uit het slop te halen. Laaghangend-fruit-onderwerpen als het referentie grootboekschema (RGS), big data en continuous monitoring en auditing zouden uitstekend geschikt zijn als thema voor zo'n evenement. En dan heb ik het niet over halfslachtige praatsessies over vage concepten, maar een evenement met een duidelijk doel om met concrete oplossingen en producten te komen.

Ik zie het al helemaal voor me. Een groep accountants (en IT'ers) sluit zich gedurende 48 uur op met voldoende pizza, energydrankjes en slaapzakken. Aan het einde doen ze de deur weer open en presenteren ze hun oplossingen aan een jury samengesteld uit accountants, mensen uit het bedrijfsleven en toezichthouders. De winnaars verdienen eeuwige roem en wellicht een paar PE-punten. Ik kan mij niet voorstellen dat hier geen geniale producten zullen worden bedacht. Kan ik mij al ergens aanmelden?

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.