Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Toen ik in het vak begon te werken viel mij op dat er zo enorm veel werd geroddeld. Ik dacht dat wel te begrijpen: je zag de meeste collega's alleen bij de klanten. En juist als je elkaar zo weinig ziet, is het voor de sociale cohesie van een team goed om veel met elkaar uit te wisselen. Niet allemaal inhoudelijk, maar vooral ook het praatje bij de dorpspomp, de koffieautomaat, kortom, de roddel.

De moderne accountant heeft natuurlijk evenveel behoefte aan roddel, maar dan graag digitaal en non-linair (dat laatste betekent gewoon: wanneer het jou uitkomt). Deze keer een bespreking van drie websites die daarin voorzien. Iedereen kent ze, maar weet u echt wat u er aan hebt?

De zakelijke gebruiker is vanzelfsprekend aanwezig op LinkedIn. Ooit was de grote kracht van LinkedIn dat je al je contacten echt kende, en dat je zo mensen aan elkaar kon doorverwijzen. Tegenwoordig krijg je vriendenverzoeken van over de hele wereld en van mensen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Ook uit veel bijdragen op LinkedIn blijkt een sterke profileringsdrang en wat minder echt inhoudelijk gesprek. Aan de andere kant, het gestandaardiseerde CV is zakelijk buitengewoon nuttig.

Twitter biedt veel minder profileringsmogelijkheden, omdat je niets meer hebt dan berichtjes van 140 tekens. Via Twitter weet je altijd welke onderwerpen ‘trending’ zijn, dus waarover je mee moet kunnen praten. Helaas is Twitter ook de plek voor de onderbuik van onze samenleving, en daar moet je maar net tegen kunnen. Zakelijk biedt Twitter vooral mooie beloftes, en weinig resultaat.

Een goede mix tussen Twitter en LinkedIn krijg je met Facebook. Chaotisch, beetje zakelijk en veel roddelruimte. Mogelijkheden voor een goed gesprek, en makkelijk bij blijven met het gesprek van de dag. De mafketels zijn makkelijk te ontlopen, en je komt nog eens leuke mensen tegen. Kortom, een goede dorpspomp, ook voor accountants.

Heeft u tips? Stuur ons een linkje naar uw favoriete business-app, -site etc. (accountant@nba.nl).

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.