Magazine

Geknipt en geschoren: Gabriël van de Luitgaarden

Head of Financial risk and pensions management bij Philips ("zeg maar een soort treasurer"), NBA-bestuurslid, 'overtuigd' accountant in business (AiB) en vrijetijdsgitarist.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Was de knipbeurt puur voor deze foto?

“Nee, het was echt nodig. Ik ga maar eens per twee maanden, meestal als mensen subtiele hints beginnen te geven. Heeze telt tienduizend inwoners maar heeft wel tien kappers. Bij deze kom ik al twintig jaar.”

Wanneer duikt u op in de Top 50 van accountants in business?

“Als treasurer gaat dat niet lukken. Maar wie weet. Al is een functie als cfo echt niet altijd even leuk.”

Altijd al het plan gehad om buiten de openbare accountancy te werken?

“Nee. Na een voorlichtingsmiddag door accountantskantoor Dijker & Doornbos (later Coopers & Lybrand, nu PwC) op de middelbare school leek de optie van een goede studie en tegelijk geld verdienen me wel wat. Daar ben ik toen begonnen. Na tien jaar werd ik gevraagd als financieel directeur bij BUVA Bouwmaterialen. Zoals het zo vaak gaat.”

In het NBA-bestuur bent u ‘plaatsvervangend voorzitter titulair’. Wat is dat?

“Ha ha! Statutair kan er maar één vicevoorzitter zijn, gekozen door de ledenvergadering. Er was behoefte aan een derde persoon in het dagelijks bestuur. Een tweede vicevoorzitter dus. Statutair kon dat niet, vandaar dit.”

Horen accountants in business wel thuis bij de NBA?

“Ja, want een goede accountant moet vooral een heel goede finance professional zijn. Je moet kunnen doorgronden hoe een onderneming in elkaar zit en welke kansen en risico's er zijn. Misschien hebben we de opleiding te veel laten focussen op controleleer en te weinig op finance. Het beroep is in hoge mate gecodificeerd geraakt. Dat is wel logisch, maar de accountantsverklaring is daardoor een commodity geworden.”

En daarom horen accountants in business bij openbare accountants, met hun wettelijke taak?

“Ja, want ze kunnen elkaar versterken. Of dat ook gebeurt? Het kan beter. Overigens praat men dan altijd over de financial supply chain, maar daar gaat het helemaal niet om. Veel AiB's raken de jaarrekening nauwelijks aan. De potentiële kruisbestuiving zit hem in thema's als fraude, discontinuïteit. Daar hebben zowel openbaar accountants als financieel managers mee te maken. In de nieuwe NBA-governancestructuur komt ook meer aandacht voor dat soort contact tussen leden. Dat kan bijvoorbeeld per sector.”

Is lidmaatschap van de regiegroep die de hervormingsplannen in het openbaar beroep begeleidt toch niet net een stapje te ver?

“Nee, want die hervormingen raken het hele beroep. Als het faalt hebben we allemaal een blauw oog.”

U bent een van de weinige Nederlanders naar wie een commissie is genoemd (in 2007, over de gedragscode en samenstelverklaring, red.). Trots?

“Tuurlijk, enorm trots! (lacht) Toen ik achttien was las ik in ‘de Accountant’, van alles over hoogleraren en commissies. Ik begreep hoogstens de helft, maar het maakte indruk. En nu werd ik zelf onderdeel van die wereld! Prachtig toch?”

Op LinkedIn vermeldt u dat u gitaar speelt. Was u liever gitarist geworden?

“ (…) Van mijn eerste verdiende geld kocht ik een Gibson Les Paul Custom en ik heb nog steeds een paar mooie gitaren, ook een witte Stratocaster. Vroeger speelde ik in een band, nu nog alleen voor mezelf, met backing tracks. Rock, jazz, divers. Niet vaak genoeg. Mijn favoriet? Pat Metheny is fantastisch, ook als componist. Hij speelt niet snel om het snel, maar met veel gevoel en spanning. En Jeff Beck, ook geweldig.”

Is er verband met accountancy?

“Misschien. Accountants zouden zich wat minder strak moeten vastklampen aan regels en meer eigen kritisch inzicht moeten toepassen. Daar heeft het maatschappelijk verkeer meer aan.”

Loos Kappers

Loos Kappers in Heeze groeide uit van dorpskapper tot een zaak met vier salons in Zuidoost-Brabant. ‘In specialismen als platinablond en foliecolors herkent u onze kwaliteit’, aldus de website. Wenkbrauwen verven en ‘straightingen’ zijn ook mogelijk. Gabriël werd gewoon geknipt, door Wendy Muijen.

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.