Magazine

Innovatie voor het oprapen

Tijdens mijn dagelijkse portie googlen kwam ik de volgende missie tegen: 'Our goal is simple - we want to put the power of data in the hands of every business and person on the planet.'

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Er zijn maar een paar organisaties in de wereld die een dergelijke ambitie kunnen uitspreken zonder achter hun rug om te worden uitgelachen. Microsoft is er daar eentje van.

En als je naar de ontwikkelingen kijkt, gaan ze momenteel echt razendsnel. Wekelijks worden nieuwe features uitgerold. Dit gaat bijna te snel om het als individu bij te houden, laat staan als bedrijf.

Het hele spectrum van business intelligence-oplossingen lijkt the next step te zetten, technisch gezien kan bijna alles. Het gebruikersgemak om inzichten te verkrijgen vanuit data en het visualiseren hiervan worden continu verbeterd.

Self-service door de eindgebruiker (en misschien zelfs door de accountant!) komt steeds dichterbij.

De accountancy heeft de perfecte kans om aan te haken bij andere partijen die inspelen op de nieuwe technieken. Zo komt AFAS bijvoorbeeld met een integratie van QlikSense in haar online productlijn. Ook Exact kondigde eind oktober aan te gaan investeren in analytics.

Exact raakte in zijn aankondiging overigens wel een gevoelige accountantssnaar. Het bedrijf constateert dat de buzz en de behoefte rondom analytics en cockpits met relevante, voorspellende bedrijfsinformatie duidelijk aanwezig is, maar dat niemand dit aanbiedt. Daarom gaat Exact het maar zelf maken. Dit moet het accountantshart toch wel een beetje pijn doen.

Omdat ik positief ben ingesteld, hoop ik dat de accountancy zich massaal aan het voorbereiden is op de nieuwe vragen van de klanten rondom onder meer procesinrichting, data-integriteit, signaleringen en interpretatie van de visualisaties.

Innoveren door de accountancy zelf is niet langer nodig. De softwareleveranciers reiken de tools en technieken panklaar aan, helemaal geïntegreerd in de systemen die de accountant al goed kent. Hij (of zij) hoeft het alleen nog maar te gaan gebruiken. Eigenlijk het beste wat je kunt hebben!

2016 gaat een geweldig jaar worden. Het begint in elk geval al goed met het Accovate- evenement op 13 januari 2016. De crème de la crème van de software leveranciers gaat daar de laatste snufj es op IT-gebied voor de accountancy demonstreren.

Dat moet een spektakel worden dat ik in ieder geval niet wil missen.

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.