Magazine

Bronnen

The reckoning - Ik maak het verschil - Dark net.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Rob Heinsbroek

The reckoning

Accountants en boekhouders zijn de meest belangrijke personen in de geschiedenis. Of zoals NRC Handelsblad in de recensie van 6 juni 2014 over dit boek opmerkte: ‘Lang leve de boekhouder.’

Wablief? Is dit serieus of is de redactie van de Accountant nu echt met een grappen en grollenafdeling begonnen?

Zeker niet. Ideeënhistoricus Jacob Soll beargumenteert bloedserieus en doeltreffend dat het kloppend krijgen van debet en credit een van de belangrijkste fundamenten onder de Westerse beschaving en geschiedenis is.

De eerste hoofdstukken zijn een korte geschiedenis, vanaf de klassieke Grieken, de Romeinen tot de Italiaanse stadstaten in de twaalfde en dertiende eeuw waar het dubbel boekhouden werd uitgevonden (zie ook pagina 54). Deze economische duidelijkheid - alles netjes in balans - stond volgens Soll mede aan de basis van een toename van ijver en discipline die weer aan de basis stond van het kapitalisme. Waarmee de schrijver meteen een belangrijke nuancering aanbrengt in Max Webers grote werk Die protestantische Ethik und der Geist der Kapitalismus.

Ook is er een apart hoofdstuk over the Dutch audit waar met name focus is op de VOC (de eerste beursgenoteerde onderneming ter wereld). In al deze hoofdstukken geeft Soll niet alleen een geschiedschrijving van de economische realiteit, maar hij kijkt verder. Het duidelijk bijhouden van de kapitaalgoederen en geldstromen is van fundamenteel belang voor de financiële en economische voortgang van elke staat, en zelfs voor de politieke stabiliteit en sociaal-culturele ontwikkeling van een land of samenleving. Accountants zijn er dus voor het publiek belang - hoe actueel wilt u het hebben?

En Soll redeneert verder. De noodzaak van goed boekhouden uit zich dan ook in gedragsregels, normen en voorschriften; regelgeving dus. Toch is hier wel iets interessants aan de hand.

Regelgeving is enerzijds noodzakelijk om het hele operationele gebeuren in goede banen te leiden, maar lijkt ook vaak ontstaan te zijn om een geconstateerd gebrek aan ethisch handelen te adresseren. Regelgeving als noodzakelijk kwaad dus. Kijkend naar de laatste vijftien jaar in accountantsland klinkt dit ook in onze 21ste-eeuwse oren erg bekend.

Deze verdient het om prominent in de boekenkast van elke accountant te staan, en overigens ook van elke toezichthouder en van elke wetgever. Dus als de schrijver een gesigneerd exemplaar naar Merel van Vroonhoven en Klaas Knot toestuurt, mijn zegen heeft hij.

Jacob Soll, The reckoning - financial accountability and the rise and fall of nations, Basic Books 2014, ISBN 978-0-465-03152-8

Ik maak het verschil

Het ligt natuurlijk zeer voor de hand om op basis van de titel over de ‘dikke ik’ te beginnen, maar dit boekje mogen we wat meer in de categorie ter lering ende vermaeck plaatsen.

Alhoewel… de auteurs bezien het toch wat serieuzer. Het speelveld voor professionals wijzigt immers voortdurend. ‘Goed zijn in je vak is niet meer voldoende.’ Daarom beschrijven ze in een aantal praktische-kijk-op-de-zaak hoofdstukken onder andere hoe je als professional jouw eigen missie beschrijft, hoe je nieuwe klanten benadert en de relatie met bestaande klanten verdiept. Uiteraard mag anno 2016 ook de online community niet ontbreken in een eigen hoofdstukje en de auteurs sluiten in het laatste hoofdstuk af met het Amerikaanse credo s En dat is natuurlijk altijd een goed idee.

Frank Kwakman en Rolf Rosenmöller, IK maak het verschil: De 7 strategieën om succesvol te zijn voor je klanten, je organisatie en jezelf, Van Duuren Management 2015, ISBN 978-90-8965-156-3

Dark net - de donkere kant van internet

‘Het is een wereld die schokkend en verontrustend is, maar ook vernieuwend en creatief, en bovendien veel dichterbij dan je denkt.’

En eigenlijk is dit meteen in een notendop een samenvatting van dit lezenswaardige boek. Bartlett beschrijft zonder al te veel te oordelen de wat minder bekende kanten van het internet. Alhoewel minder bekend? Het verschijnsel trolling kennen veel mensen. En dat er op bepaalde sites drugs, wapens en porno te koop zijn, is ook geen geheim. En van de virtuele munt bitcoin heeft u ook vast wel eens gehoord.

Bartlett wijdt er een aantal prima leesbare hoofdstukken aan. En passant wordt je ook nog wat wijzer over de geschiedenis van internet. Mocht u al een jaar of 25 achter de kiezen hebben, dan is het leuk om nog eens te lezen over Usenet en Bulletin Boards - met die piepende en krakende 14K4-modempjes met hun stamelende inbelverbinding, weet u nog?

Tevens beschrijft Bartlett zonder al te veel te oordelen over zowel de positieve als negatieve kanten van deze ‘donkere zijde’ van internet. Waar extreme groeperingen via sites luidkeels kunnen brallen, zijn er ook mensenrechtenactivisten actief om misstanden aan de kaak te stellen.

Overigens werd ik niet echt vrolijk van de mores op de meeste van de door Bartlett beschreven sites en groups. Elkaar beledigen, de hak zetten en genadeloos afzeiken schijnt ook bij de wereldverbeterende types die aan the new world werken volkomen normaal te zijn. Zou het dan toch waar zijn dat mensen zich online ongeremder gedragen? Voer voor een ander boek.

Jamie Bartlett, Dark Net - daal af in de wereld van hackers, seks, bitcoins en wapens, Nederlandse vertaling Maven Publishing BV, 2015, ISBN 978 94 9184 570 3

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.