Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Toevallig had ik recent An audit approach to computers uit 1992 nodig. Het studieboek zal bij de meeste accountants van boven de dertig nog wel bekend zijn. In dit boek wordt aandacht besteed aan File Interrogation Software, tegenwoordig beter bekend onder termen als data-analyse, bestandsanalyse, en vergelijkbare termen. De grote en bekende namen in dit veld zijn al net zo oud als An audit approach. Toen waren ACL en IDEA de bekende namen, en dat zijn ze nog steeds. Excel was ook toen al in de praktijk zeker zo populair, en ook toen had je natuurlijk nog vele andere namen.

Excel is dan wel de favoriete tool van alle financials, en je kan er vrijwel alles mee, het mist iets dat ACL en IDEA wel bieden: de mogelijkheid eenvoudig met relationele databases te werken. Het kan allemaal wel, maar het is worstelen aan de grenzen van de mogelijkheden.

ACL en IDEA lijken sterk op elkaar: het gaat om software die vrijwel iedere vorm van gestructureerde bestanden kan lezen en analyseren op basis van het concept van relationele databases. Je kan dus tabellen van je klant inlezen, aan elkaar koppelen en zo iedere vraag uit de data beantwoorden die je maar kunt verzinnen. Zoals:

  • Geef op basis van een statistische steekproef de dertig facturen die moeten worden gecontroleerd?
  • Welke projecten lopen in het nieuwe jaar af tegen een lager resultaat dan geschat in de jaarrekening?
  • Welke facturen zijn uitbetaald op een IBAN-nummer waarop we ook salaris betalen?
  • Welke medewerkers staan op dinsdag achter machine X, en eten op die dag in de kantine?

ACL en IDEA staan eenzaam aan de top van bewezen analyse-software die met alle data van een organisatie overweg kan. Maar welke is nu het beste?

ACL is groter, heeft meer gebruikers en bestaat langer. Het is erg fijn voor mensen die een beetje kunnen programmeren.

IDEA is wat makkelijker, met veel tabellen, het ziet er fijner uit en het is iets minder fijn voor mensen die een beetje kunnen programmeren. Maar echt? Het is een smaakverschil tussen twee topproducten.

Heeft u tips? Stuur ons een linkje naar uw favoriete business-app, -site etc. (accountant@nba.nl).

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.