Magazine

Verplichte kost

Welk boek 'moet' u lezen? Tip van Albert Fieret RA, JonkerFieret adviseurs/ accountants: Tegenspraak.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Heerlijk om professional te zijn! De afgelopen jaren zijn een succes geweest, je hebt steeds meer invloed op je omgeving en dat voelt goed. Eigenlijk ben je best succesvol.

Natuurlijk heb je door dat de omgeving verandert en dat je businessmodel moet worden aangepast. Dus ga je wat zaken veranderen. En waarom zou die verandering ook niet succesvol kunnen zijn?

Het kan, maar Peter van Lonckhuizen argumenteert dat verandering veel effectiever is wanneer de leider zijn eigen tegenspraak organiseert. Hij laat zien aan de hand van aansprekende voorbeelden in de luchtvaart en medische wereld, dat échte veranderingen in professionele orga nisaties niet zonder georganiseerde tegenspraak kunnen worden gerealiseerd. Het model dat hij hanteert noemt hij CRM (crew resource management).

Het is interessant hoe hij dit toepast op ondernemingen. Belangrijk aspect is de wijziging van de traditionele rolverdeling tussen teamleden: zelfs de jongste bediende heeft de bevoegdheid de procedures stil te zetten bij een ‘nietpluis- gevoel’.

Zo'n wijziging vraagt ook een verandering van de leider. Daaraan besteedt Van Lonckhuizen aandacht en stelt het begrip return on character centraal. Karakter heb je als je als leider integriteit, verantwoordelijkheid, vergevingsgezindheid en mededogen(!) toont. Onderzoeken wijzen uit dat het tonen van karakter aantoonbare positieve effecten heeft op rendement én op betrokkenheid van medewerkers.

Dit boek is verplichte kost voor alle accountants. Openstaan voor tegenspraak voorkomt dat slimme mensen domme dingen doen. En vergeet nooit: ook je klanten verwachten van jou dat je hen tegenspreekt!

‘Tegenspraak’ door Peter van Lonkhuyzen, ISBN 9789461261465, oktober 2015, www.haystack.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.