Magazine

We gaan het helemaal anders doen

De waarschuwingen waren (en zijn) niet van de lucht: De wereld verandert razendsnel en de accountancy moet mee! Als je nu niet meedoet, ben je straks te laat! De accountancy gaat helemaal weggevaagd worden door de computer!

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

In mijn herinnering gaan deze geluiden al minimaal een jaar of zes à zeven terug. Het stof is inmiddels wel weer neergedaald en wonderbaarlijk genoeg is de accountancywereld nog niet ten onder gegaan. Er is natuurlijk wel enige beweging, maar de grote revolutie blijft nog uit.

Eerlijk toegegeven, ik had zelf ook verwacht dat de accountancy allang op zijn kop was gezet. Een startup met een geniaal idee, een partij uit een andere branche die de accountancy er ook even bij pakt. Of gevestigde namen die de accountancy op zijn grondvesten zouden laten schudden. Vooralsnog niets.

Ik zie wel bestaande technieken verder worden uitgewerkt in bestaande applicaties. Ook een vorm van innovatie, alleen nog niet echt wat ik had verwacht.

Het zou heel makkelijk zijn om vaktechniek hiervan de schuld te geven, van hen mogen we immers niets zonder dat het helemaal is dichtgetimmerd.

Anders zijn het wel de klanten die helemaal niet om nieuwe ontwikkelingen vragen.

Als laatste zondebok hebben we altijd nog de wetgever: de jaarrekening en de controle blijven toch verplicht, hè?

Discussies rondom veranderingen binnen accountantskantoren zijn nog altijd even actueel: hoe richten we onze processen zo effi ciënt mogelijk in, welke mensen passen het beste bij welke procestaken, hoe zetten we onze kennis om in advieskracht?

Is de accountancy hiermee voldoende toekomstbestendig? Of staan er nog radicale veranderingen op stapel? We verdienen nog altijd een hoop geld op de ‘ouderwetse’ manier en zolang onze klanten (en de wetgeving) niet vragen om innovatie, zal het allemaal misschien zo'n vaart niet lopen. Met een geleidelijke overgang en rustig meebewegen met de rest komen we er wellicht ook.

Of is dit te makkelijk?

Een gevleugelde uitspraak in het team waarmee ik mag werken, is: we gaan het helemaal anders doen. Hiermee dwingen we onszelf om met een frisse blik naar een opdracht te kijken zonder vast te houden aan de bestaande systemen en uitwerkingen.

Dat zou voor de accountancy ook geen verkeerd uitgangspunt zijn. We hebben enorme containerschepen gebouwd met onze functiewolkenkrabbers, werkprogramma's van 1.600 stappen, urenregistratiesystemen tot op de drie minuten nauwkeurig en procesinrichtingen met tientallen autorisatiestappen erin. Het keren van zo'n containerschip is in theorie wellicht mogelijk, maar in de praktijk vaak niet haalbaar.

Stel dat we helemaal opnieuw zouden kunnen beginnen, niet gehinderd door onze huidige belemmerende aannames, zouden we het dan niet helemaal anders doen?

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.