Magazine

Bronnen

Leiderschap op de militaire leest geschoeid - Future crimes - Tien jaar verwondering - De kenniskermis.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Leiderschap op de militaire leest geschoeid

We gaan het eens hebben over leiderschap en leiding geven. Hele bibliotheken met modelletjes, diagrammen en powerpoint sheets met vooral veel pijlen en hokjes zijn volgeschreven door consultants en trainers etc. Maar eerlijk gezegd, tot voor kort moest ik er weinig van hebben.

Daar hebben deze twee boeken verandering in gebracht. Frits Conijn (redacteur bij Het Financieele Dagblad) heeft een aantal oud-mariniers geïnterviewd die stuk voor stuk ook een opvallende en zeer diverse carrière in de burgermaatschappij hebben bereikt. En allen roemen het Korps Mariniers voor hun leerschool.

IJzervreters, kadaverdiscipline, de vooroordelen zijn bekend. Maar blijken niet te kloppen. Discipline is belangrijk maar altijd gekoppeld met verantwoordelijkheidsgevoel, controle over jezelf en de omgeving en een verrassend goed functionerend improvisatievermogen. Zoals Conijn in zijn afsluitende hoofdstuk heerlijk simpel samenvat: “Mariniers kun je om een boodschap sturen.” En zo is het.

Otto van Wiggen mag zich met zijn boek ‘Niemand is belangrijker dan het team’ op een hoog met-de-poten-in-de-modder gehalte beroepen. Als brigade-generaal heeft hij onder andere leiding gegeven aan het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade. Dan heb je recht van spreken. Hij schrijft niet alleen over militair leiderschap maar ook over de voorwaarden daarvoor, waarvan integriteit een grote is. En laat dat nu net datgene zijn waar we het in de ‘burger’ maatschappij ook altijd over hebben. Accountants niet uitgezonderd.

Van Wiggen geeft diverse voorbeelden uit de militaire praktijk en zijn eigen loopbaan als officier. Hij spaart zichzelf daarbij duidelijk niet. In de diverse hoofdstukken met titels als ‘leiden is willen dienen’, ‘richting geven en richting houden’ daagt hij de lezer uit over zijn of haar eigen leiderschapsstijl te reflecteren, en benadrukt hij voortdurend om het persoonlijke belang ondergeschikt te maken aan het teambelang.

En ofschoon Van Wiggen eerlijk toegeeft dat hij in de loop der jaren veel bijgeleerd heeft is hij op sommige momenten ook kristalhelder in zijn overtuigingen. Zo is hij van mening dat goed leiderschap aangeboren is. Heb je het niet, begin er dan ook maar niet aan. Waarvan akte.

Zowel Conijn als Van Wiggen hebben een prima leesbaar boek geschreven. Vooral Van Wiggen maakt indruk. Simpelweg een van de beste en ook toegankelijkste boeken over leiderschap die er in jaren zijn verschenen. Van harte aanbevolen.

Frits Conijn: Leren leiden - Korps Mariniers 350 jaar een bron van talent, ISBN 978 90 824118 0 5

Otto van Wiggen: Niemand is belangrijker dan het team - een militaire visie op leiderschap, White Elephant Publishing 2016

Future crimes

Gebruikt u elke dag Google voor uw zoekopdrachten, Facebook voor uw statusupdates en LinkedIn voor uw professionele netwerk? Lees dan vooral niet dit boek.

Niet doen, want u wordt badend in het zweet wakker. Marc Goodman waarschuwt indringend voor het gemak waarmee wij informatie aan het Web toevertrouwen, en het grote gemak waarmee daar vervolgens met een paar toetsaanslagen misdaden kunnen worden gepleegd.

Overigens is Goodman zeker niet blind voor de grote voordelen van moderne informatietechnologie. Maar wat meer common sense bij het gebruik ervan kan geen kwaad. Zeer lezenswaardig en met een hoog eye-opener gehalte.

Marc Goodman: Future crimes - everything is connected, everyone is vulnerable and what we can do about it, Doubleday 2015, ISBN 978-0-385-53900-5

Tien jaar verwondering

Homme Idzerda heeft vanaf 2001 tot en met 2010 columns voor ‘de Accountant’ geschreven. Kritisch, reflecterend, verwonderend en altijd prettig leesbaar.

Nu zijn zij gebundeld en van enige ‘kennis achteraf’ voorzien. Veel onderwerpen die enige jaren geleden actueel waren, blijken dat nog steeds te zijn. De ondertitel van dit boekje maakt al veel duidelijk hoe Idzerda terugkijkt, “veel ontwikkelingen, geen verandering”. Niet verwonderlijk dus dat hij de stap heeft gezet om te stoppen als controlerend accountant en verder te gaan als adviseur en sparringpartner van andere accountants. En... over die nieuwe ervaringen zijn misschien ook wel weer columns te schrijven?

Homme Idzerda: Tien jaar verwondering – Veel ontwikkelingen. Geen veranderingen, Fierder BV 2016, ISBN 978-9-082420-51-7

De kenniskermis

De inmiddels beroemde information overload. Bekend en berucht en er zijn al zoveel dikke boeken geschreven hoe hiermee om te gaan.

Bart Flos heeft slechts tweehonderd pagina’s nodig om in een aantrekkelijke schrijfstijl ons te leren hoe je het beste met alle informatiestromen om kunt gaan. En dit alles met behulp van drie motto’s: “Ken je brein! Houd het klein! Eén ding tegelijk is fijn!” En vooral over deze laatste uitspraak is uw recensent ook al heel wat jaartjes overtuigd. U kent ongetwijfeld ook wel iemand die zo goed kan multi-tasken? Meer waarschijnlijk is dat deze personen zich eigenlijk nergens goed op kunnen concentreren.

Eerst het ene afmaken en dan pas aan het volgende beginnen dus. Ook als accountant.

Bart Flos: De kenniskermis - overleven in een zee van informatie, Haystack 2015, ISBN 9789461261441

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.