Magazine

FYI

Ruim 500 accountantskoppels - Innovatieconstipatie - Robotdreiging overschat - Clarity from above - Hard werken maakt niet gelukkig - Down under - Namenziekte - Accountant-auditors wanted - PwC laat bestuurders gamen voor cybersecurity - Ingeschreven.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Ruim 500 accountantskoppels

De rubriek Zoom van dit nummer, waarin deze keer vier accountantsechtparen zijn geportretteerd, doet de vraag rijzen hoeveel accountantsstellen er in totaal zijn.

Een snelle search in het ledenbestand leert dat in totaal 515 accountantskoppels op hetzelfde adres staan ingeschreven. Een indrukwekkend aantal, op het eerste gezicht. Zijn accountants zo amoureus? In feite valt dat wel mee. Uit onderzoek is al vaak gebleken dat de werkvloer de ‘populairste’ plek is voor het ontstaan van relaties. In 2014 maakte het CBS bekend dat in Nederland 148.000 stellen bij hetzelfde bedrijf werken, ofwel vier procent van de Nederlandse werknemers. Landbouw en financiële dienstverlening (!) scoren het hoogst, met zes procent. De 1.030 accountants die samenwonen met een andere accountant vormen 4,7 procent van het totale bestand van 21.500 accountants. Niet uitzonderlijk hoog dus en zelfs iets onder het gemiddelde in de financiële sector.

Overigens kan er enige ‘vervuiling’ in de cijfers zitten. Zo zullen er onder de op één adres gespotte duo's wellicht ook vaders en nog thuiswonende dochters zijn - en soortgelijke variaties. Aan de andere kant zijn er mogelijk ook stellen die niet zijn meegeteld, omdat ze hun eigen woning hebben.

Innovatieconstipatie

Nederland telt ruim 220 initiatieven en samenwerkingsverbanden die Nederland of een bepaalde regio als ‘innovatiehotspot’ op de kaart willen zetten.

Het blijkt onweerstaanbaar te zijn voor bestuurders en het bedrijfsleven: het succes van Silicon Valley proberen te evenaren. Inmiddels kun je in Nederland geen polder of stroomgebied van een rivier meer inrijden of je bent plots in een brainport, een valley of misschien zelfs een ‘delta’ terechtgekomen. Ook de ‘labs’ buitelen over elkaar heen.

Zo is er in Rotterdam de Internet Valley, ‘dè ICT startup accelerator van Nederland’. Of de Biobased Delta in Bergen op Zoom, voor agrofood-, tuinbouw- en chemiebedrijven. Maar ook bijvoorbeeld Metal Valley in Drunen, een hightech kenniscentrum voor de metaalindustrie, Geo Valley in Marknesse, voor nieuwe innovaties en toepassingsmogelijkheden op het gebied van geomatica (= ruimtevaartgegevens gebruiken voor de ontwikkeling van nuttige gegevensinformatie), de ‘incubator’ ACE Venture Lab in Amsterdam, en ga zo maar door.

Hoogleraar Stedelijke en Regionale Economie Frank van Oort zegt in het FD dat de veelheid aan iniatieven “zorgwekkend” is. Alleen door een scherpe selectie kunnen we volgens hem de concurrentie aan met het buitenland. Wilt u ook weten of u, wellicht zonder het te weten, in de buurt van zo'n hotspot zit, dan kunt u terecht bij de interactieve innovatiehotspotkaart van het FD (zoekterm ‘kaart-innovatiehotspots-in-nederland’).

Robotdreiging overschat

Het afgelopen jaar waren er veel berichten in de media over robots die op grote schaal ons werk gaan overnemen. Ook de big four hadden het veelvuldig over robo-accounting. KPMG schreef zelfs in een persbericht dat het graag langskwam om een ‘accounting robot in te richten’.

De meeste media baseerden hun uitspraken over de opmars van robots op de zogenoemde Oxford-studie uit 2013 van onderzoekers Frey en Osborne, waaruit bleek dat een derde van onze banen in de komende twee decennia door robots zou worden overgenomen.

De Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) heeft nu echter ook onderzoek gedaan (The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries), gebaseerd op de methodologie van de Oxford-onderzoekers, en zij kwamen uit op veel lagere aantallen.

Volgens de Oeso maakten de Oxford-onderzoekers de fout om complete beroepsgroepen als ‘robotiseerbaar’ te zien, terwijl dit volgens de onderzoekers alleen maar op gaat voor onderdelen van die beroepen. Dat leidt tot de conclusie dat slechts negen procent van de banen in Oeso-landen op de tocht staat. Echter, als je laagopgeleid bent loop je nog steeds vrij veel risico: de helft van de banen voor werknemers met alleen een basisschoolopleiding wordt door robots bedreigd.

Clarity from Above

‘Clarity from above’… Nee, het gaat hier niet om een religieuze sekte, maar om een rapport van PwC over dronetechnologie. Onze ‘gewiekste’ nieuwe robotvriendjes staan namelijk op het punt de wereld te veroveren.

De dronemarkt is volgens PwC wereldwijd potentieel 127 miljard dollar waard. De drones zouden een grote impact gaan hebben op de arbeidsmarkt en bedrijfsvoering in verschillende sectoren, van infrastructuur en landbouw tot verzekeraars. En daarom opent het kantoor het Global Drone Centre in Polen.

Het dronecentrum staat in Polen omdat dat land schijnbaar het eerste land is dat een pakket regelgeving rond heeft voor de apparaten, evenals instanties die het commerciële gebruik van drones reguleren. PwC zou inmiddels zijn begonnen met het testen van commerciële inspectiedrones, die bouwplaatsen, openbare ruimtes of elke andere installatie of plek kunnen inspecteren. Nog even en ze kijken over uw schouder mee tijdens het samenstellen van de jaarrekening.

Hard werken maakt niet gelukkig

Lieden wier leven wordt beheerst door het misverstand dat ‘we’ moeten concurreren met China om niet te vervallen tot het ‘Jutland’ van Europa denken er anders over, maar de feiten lijken duidelijk: werken maakt niet gelukkig. Althans, te hard werken niet.

Onderzoek door de University of British Columbia in Canada, gepubliceerd in het Journal of Social Psychological and Personality Science, vond onder 4.600 onderzochte personen evenveel mensen die prioriteit geven aan vrijetijd als personen die geld vooropstellen. De eersten blijken over het algemeen echter gelukkiger.

Nederland prijkt in ‘geluklijstjes’ steevast ergens bovenaan. En in geen enkel ander rijk land werken zoveel mensen parttime als in Nederland: 26,8 procent van de mannen en 76,6 procent van de vrouwen (in de hele EU respectievelijk 8,7 en 32 procent). Het World Economic Forum poneerde daarom in april al de vraag: Is parttime working the key to happiness?

Helemaal zeker is het niet, maar er is in elk geval een sterk verband tussen vrije tijd en geluk. Bovendien blijkt uit ander onderzoek dat het tegendeel van parttimen, structureel overwerken, een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid en het welbevinden. Dat u het weet.

Down Under

Tom Ooms (PwC) vertrok in maart 2015 voor twee jaar naar Sydney, Australië. Een kwartaalbericht.

De ‘manager’

‘Do you understand my business, and can you help me?’ Dit is de voornaamste vraag die klanten mij stellen. Sinds ik in Australië werk heb ik daarom ook geen titels meer op mijn visitekaartje staan. ‘Nobody cares Tom. The question is: Can you do a good job? That's what's important.’

Deze opmerking zette me aan het denken. In Nederland kom ik enkel visitekaartjes tegen die volstaan met de meest creatieve en soms onzinnige certificeringen die zijn behaald. Maar wat betekent dit uiteindelijk? In ieder geval dat het met de theoretische kennis van de gesprekspartner wel snor zit. Maar dit betekent niet direct dat deze persoon deze theoretische context kan toepassen in de praktijk.

‘That's why work experience is more important than education.’ Ik moest mijn collega gelijk geven. Dat is zeker waar. Daarom vind ik dat de accountantsopleiding in Nederland sterk is opgebouwd. De accountancyleerschool is gestructureerd zodat theorie en praktijk met elkaar zijn verweven. Maar uiteindelijk zie ik ook een groot gemis in de opleiding tot accountant.

‘Tom, how did you actually learn to manage an engagement?’ Ik kwam tot de conclusie dat ik deze kennis slechts beperkt heb meegekregen tijdens de studie of in de praktijk. De focus in Nederland is zo gericht op de kwaliteit van de werkzaamheden zelf, dat het managen van een opdracht op zichzelf wordt onderschat. Staan we in de praktijk bijvoorbeeld wel eens stil bij de teamsynergie? Welke teamleden elkaar aanvullen en welke juist conflicteren met elkaar? Beide elementen zijn belangrijk om de audit tot een goed einde te brengen, een controleteam heeft daarom dus ‘de manager’ nodig.

Ik zie in de praktijk dat de multiculturele Australische auditteams een fantastische energie geven tijdens de opdrachten. Wat erg belangrijk is om het team bij elkaar te houden is een goede manager, die gevoel heeft voor de chemie en uitdaging waarmee het team krijgt te maken.

Tijdens het doornemen van het laatste accountancynieuws vroeg ik me dan ook hardop af of de voorgestelde maatregel, van een van de kantoren, om enkel accountants in het NBA-bestuur te laten plaatsnemen nou wel zo verstandig is. Want hoe je het ook wendt of keert: Een goede accountant is niet bij voorbaat een goede manager.

Namenziekte

In het vorige nummer schreven we al over de huidige neiging van marketeers om organisaties vooral onhandige namen te geven, met de winkeldochters uit het Scrabblespel als vertrekpunt. Maar daarmee houdt de trend niet op.

Ook steeds meer individuele personen hebben inmiddels last van wat we maar omschrijven als de Raargespeldevoornamenziekte.

Natuurlijk kennen we allemaal die compact gebouwde voetballer en zijn oogverblindende (mits goed belichte) echtgenote, die hun eerste dierbaar broedsel met de naam Xess Xava door het leven laten gaan. Voor de klasgenootjes van Oluwapelumi is het ook wat lastig vragen of hij buiten komt spelen, maar goed, het jong woont dan ook in het Limburgse Mook & Middelaar. En je moet wel erg gek zijn op haperende Italiaanse treinstellen wil je je dochter Fyra noemen.

Het gaat ons niet om dit soort malligheid, maar om opmerkelijke variaties op een degelijk vertrekpunt. De ondernemer van nu kiest voor zichzelf steeds vaker een naam die dankzij een kleine twist beter bij een kekke startup past en het leuk doet bij een ronkend stukje in het FD. Enig graafwerk levert al de eerste voorbeelden op. Als eigentijds human rights lawyer val je beter op als je Marq heet dan Mark. Een correspondent voor het NOS-journaal heet liever Rop dan Rob. En als je kapperszaak SET.ON heet, is een gewone voornaam als Jeroen iets te makkelijk. Dus maak je daar J'roen van. In de accountancy kennen we ook een Jurroen trouwens. En een RA die Raquel heet, maar haar onderneming RA'Quel noemt (dat vinden we dan wel weer aardig gevonden). Na een stevige redactievergadering is inmiddels besloten de vaste medewerkers van Accountant voortaan als Bj'rn, €rwin, M@rja en M'rq door het leven te laten gaan. Tøm heeft direct de benen genomen. Er zijn grenzen. Meer tips zijn welkom.

KPMG na Shell waardevolste merk

KPMG staat in de top vijftig van waardevolste merken van Nederland op de tweede plaats.

Brand Finance, dat jaarlijks lijsten publiceert met de waarde van merken in allerlei landen en wereldwijd, waardeert het merk KPMG op 10,69 miljard dollar. Dat is ruim 20 miljard onder de nummer 1, Shell.

Op de derde plaats staat Philips (7,9 miljard dollar), op vier staat ING Bank (7,9 miljard dollar) en op 5 staat Rabobank (7,8 miljard dollar). KPMG stond vorig jaar ook op de tweede plaats, maar was toen bijna 2 miljard meer waard.

Op de lijst komen de andere big four niet voor, omdat het geen Nederlandse merken zijn. In de wereldwijde lijst verhouden de big four zich echter als volgt:

  • PwC: 18,57 miljard dollar
  • Deloitte: 16,16 miljard dollar
  • EY: 12,67 miljard dollar
  • KPMG: 10,69 miljard dollar

KPMG is dus wat de big four betreft qua merkwaarde hekkensluiter. Wat betreft de vooruitzichten: PwC krijgt de felbegeerde AAA+ status, Deloitte en EY AAA, en KPMG als enige AAA-.

Accountant-auditors wanted

De meest gezochte financieel specialist is de accountant-auditor en dat is al een tijdje zo. De business controller staat op de tweede plaats.

Dat blijkt uit de cijfers van arbeidsbemiddelaar Yacht over het eerste kwartaal van 2016. Momenteel telt Yacht maar liefst 3.500 vacatures voor accountant-auditors, en 1.700 vacatures voor business controllers. De vraag lijkt zich iets te stabiliseren: vorig jaar steeg het aantal vacatures voor zowel accountants als controllers vaak met tientallen procenten per kwartaal, terwijl de stijging nu zeven procent is voor accountant-auditors, en er zelfs een afname is in het aantal vacatures voor business controllers, van min dertien procent.

Al die nieuwe business controllers zijn kennelijk op zoek naar hulp: de vraag naar jonge assistent-controllers is enorm toegenomen. Vorig jaar telde deze groep in dit kwartaal 670 vacatures, nu zijn dat er maar liefst 1.490. Opvallend is ook de grote vraag naar parttimers en professionals die een tweede stap willen nemen. Voor het eerst groeit de vraag naar parttime functies binnen het vakgebied; er zijn 110 procent meer vacatures voor parttime functies dan in het eerste kwartaal van 2015.

PwC laat bestuurders gamen voor cybersecurity

Gamification is hot: informatie en vaardigheden blijken zeer goed te blijven hangen wanneer mensen dingen leren via een game. Dit is PwC niet ontgaan, wat blijkt uit ‘Game of Threats’, een game die spelers wegwijs moet maken in de wereld van cybersecurity.

Game of Threats werd ontwikkeld door PwC US in samenwerking met het Australische designteam van PwC. Het concept is simpel: de aanwezigen worden opgedeeld in twee groepen, hackers en bedrijven. De hackers mogen altijd beginnen en kiezen wat voor aanval zij inzetten en wat voor soort hackers meedoen. Het bedrijf heeft de optie om te investeren in specialisten, afdelingen of acties. Beide groepen krijgen telkens negentig seconden om te kiezen wat ze gaan doen.

De redactie van Accountant werd samen met andere journalisten uitgenodigd voor een speelsessie in Amsterdam. In de praktijk blijkt het spel verrassend goed inzicht te geven in de basics van cybersecurity, maar vooral ook discussie los te maken. Door de druk moeten besluiten snel worden genomen, en daarbij wordt de rolverdeling in een team snel duidelijk. En die is natuurlijk niet altijd optimaal.

Matthijs van der Wel, directeur Forensic Technology Solutions bij PwC Nederland: “Veel bestuurders lopen achter op het gebied van cybersecurity. Wanneer we dit spel met ze spelen, zorgen we er soms juist voor dat de ceo niet in een team zit met bijvoorbeeld de cto of een andere IT-expert. Dat levert bijna altijd interessante inzichten op voor bestuursleden of managers, omdat ze op een andere manier over de materie moeten nadenken.” Volgens Van der Wel maakt de game duidelijk dat de grootste zwakte bijna altijd de besluitvorming is. “Rollen in teams zijn ingesleten, bedrijven gebruiken vaak verouderde protocollen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, dus je moet continu ‘meegroeien’. Veel bedrijven realiseren zich dat pas wanneer het eigenlijk al te laat is.”

Ingeschreven

Kim Weppelman (27) ontving op 27 mei 2016 haar RA-diploma. Zij werkt als senior associate bij PwC in Zwolle. Drie vragen.

Ga je meer verdienen nu je de RA-titel hebt behaald?

“Dat zou mooi zijn! Nee, het heeft geen directe invloed op mijn salaris. Indirect wel omdat de titel benodigd is voor een toekomstige promotie naar manager, hetgeen een salarisstijging met zich mee brengt.”

Wil je uiteindelijk partner worden?

“Geen idee. Vier jaar geleden zou ik nee zeggen. Op dit moment zie ik mijn toekomst hoe het komt. De tijd vliegt voorbij bij PwC. Ik heb plezier in mijn werk en dat vind ik het belangrijkste.”

Hoe leuk is Zwolle om te werken?

“Het is een gezellig kantoor. Een goede sfeer en lekker informeel contact met collega's. Een potje dart of tafelvoetbal is op dit kantoor wel te vinden!”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.