Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Als accountant heb je te maken met aardig wat wet- en regelgeving. Volgens sommigen ook nog eens ieder jaar meer en meer. Of dat erg is, is een andere discussie. Het lijkt mij dat het in ieder geval van belang is te bedenken dat je als accountant waarde toevoegt, juist omdat je klant met een woud aan regelgeving heeft te maken. Maar hoe zorg je nu dat je als accountant altijd weet hoe het zit?

On-line, natuurlijk. U kent zonder twijfel de HRA al, beschikbaar als app voor uw tablet en via www.nba.nl.

Wilt u iets weten over ondernemingsrecht of verslaggevingsrecht, maar ook over iedere andere Nederlandse wet waarmee uw klant te maken kan hebben, dan moet u www.wetten.nl eens bekijken. Hier vindt u alle wetten, besluiten en regelingen van de overheid. Inclusief die van de NBA. Per wet, per artikel zelfs, levert de site een schat aan informatie, waaronder wetsgeschiedenis met Kamerstukken. Voor oudere wetten is de site helaas niet compleet in die onderliggende informatie, maar zelfs met die beperking is deze site een onwaarschijnlijk goede regelgeving-database.

Wat u nog mist in de wetten-site, is de toepassing van de wet. Wilt u een regeling echt goed interpreteren, dan helpt het om te bekijken hoe rechters de regel in de praktijk hebben gewogen. Hier komt http://uitspraken.rechtspraak.nl u te hulp. Het kost even tijd om uit te zoeken hoe u kan vinden wat u zoekt, maar u krijgt dan wel een bijzonder rijke schat aan jurisprudentie.

Wellicht denkt u dat het volkomen normaal is dat regels waaraan mensen zich moeten houden gratis beschikbaar zijn. Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen, dan kan het toch niet zo zijn dat diezelfde wet ontoegankelijk is gemaakt als u niet betaalt.

U heeft volkomen gelijk met die gedachte, maar er is een set regelgeving die u als accountant echt nodig hebt, waaraan uw klant zich echt moet houden en die u toch niet kunt inzien als u daarvoor niet wilt betalen: de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving van de RJ. Ik zou u graag verwijzen naar een website, maar bizar genoeg bestaat die niet. U zult de uitgever moeten betalen om de verslaggevingsregels waaraan u of uw klant zich moet houden in te zien.

Heeft u tips? Stuur ons een linkje naar uw favoriete business-app, -site etc. (accountant@nba.nl).

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.