Magazine

Geknipt en geschoren: Edward Spiegel

Eigenaar Spiegel Accountants in Zwolle (éénmanskantoor met Wta-vergunning), NBA-bestuurslid, hardloper en vader van vier dochters.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Dit is niet uw vaste kapper?

"Nee, deze Cosmo-kapper zit in Amstelveen, dat was beter te combineren met afspraken in Amsterdam. Normaal ga ik naar de Cosmo-kapper in Zwolle. Ik ben nogal vasthoudend en stap niet snel over. Als ik een bepaald merk keukenstroop heb gekozen, moet dat merk voortaan altijd worden gekocht. Die neiging wordt door mijn gezin met enig amusement aanvaard."

Vroeger deed u aan roeien, maar dat heeft u ingeruild voor hardlopen?

"Ja, ik heb pas een halve marathon gedaan. Maar ik mis het roeien. Dat biedt een complete spierbeweging. Het heeft alle ingrediënten van een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het vraagt om balans. Een typische sport voor accountants."

Voordat u RA werd deed u een opleiding management accounting. Wat was uw ambitie?

"Ik wilde als controller aan de slag, helpen om de bedrijfsvoering te verbeteren. En niet alleen hier, maar ook elders. Nederland is een klein landje, we moeten onze kennis delen. Wat mij betreft moeten we meer uitwisseling van jonge accountants faciliteren. Zelf ben ik ooit via defensie in Bosnië geweest om kleine ondernemingen te adviseren. Ik heb zelfs nog een workshop omzetbelasting gegeven daar."

Uw administratiekantoor van destijds is sinds 2013 een controlepraktijk, inclusief Wta-vergunning. Het echte werk, zogezegd?

"Ik deed destijds vooral interimopdrachten. Je was daardoor geen onderdeel van een club, het voelde als vluchtig werk. Ik wil graag worden erkend in mijn rol. Mijn vrouw suggereerde toen dat het tijd was om 'echt accountant' te worden. De Wta-vergunning vraagt veel investering in tijd en aanloop, maar het is machtig interessant. Inmiddels word ik ingeschakeld door kleine kantoren die zelf met controlewerk zijn gestopt. Ik vind dat een plezierige constructie, het voelt heerlijk om de handen vrij te hebben. Ik denk dat een controle door een accountant die onafhankelijk is van de cliënt beter is dan die van een kantoor dat ook andere belangen heeft."

Wat wilt u bereiken als NBA-bestuurder?

"De kleine praktijken krijgt onvoldoende aandacht van de beroepsorganisatie. Maar we hebben nu vier bestuursleden met die achtergrond en een mkbcommissie, daarmee moeten we het nodige kunnen bereiken. We moeten af van de kramp tussen assurance en non-assurance werk. Ik vind dat we meer mogelijkheden voor coaching moeten bieden. Een raad voor de controleleer opzetten, naar analogie van de RJ. Geld uittrekken om een verkenning te doen naar een goede kennisdatabase."

U bent als bestuurslid gekozen nadat u zich met steun van een aantal leden had aangemeld als onafhankelijke kandidaat. Waarom was dat?

"De bestuursvacatures waren afgebakend, er werd een AA gezocht als vertegenwoordiger van de mkb-praktijk. Ik ben RA; ik hoop eigenlijk dat dat onderscheid ooit verdwijnt. Regulier solliciteren had geen zin, vandaar de onafhankelijke kandidaatstelling. Ik proefde bij mezelf frustratie over de positie van de mkb-accountant binnen de NBA. Frustratie is een sterke motivator om dingen in beweging te zetten. Als je in een slaapkamer vol muggen ligt, doe je het licht aan en ga je aan de slag."

Wat heeft u met de oude Italiaanse wiskundige Luca Pacioli?

"Pacioli heeft in de vijftiende eeuw voor het eerst opgeschreven hoe een systeem van dubbelboekhouden werkt. Dat is voor mij een voorbeeld van een best practice delen, zodat anderen daarmee hun voordeel kunnen doen."

Cosmo Hairstyling, Amstelveen

"De marktleider van knippend Nederland", aldus de Cosmo-website. In de jaren tachtig gestart met drie kapsalons, inmiddels een keten met 75 vestigingen. Edward werd in de vestiging in Stadshart Amstelveen geknipt door Rosanne.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.