Magazine

Verplichte kost

Welk boek 'moet' u lezen? Tip van Marcel Pheijffer RA, hoogleraar forensische accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tien jaar geleden mocht ik in de voorganger van dit periodiek mijn favoriete boek aanprijzen. De keuze was toen snel gemaakt: Dirty Business van Maurice Punch. Het is nog steeds een favoriet boek, waarin inkijkjes worden gegeven in de duistere kanten van het zakenleven.

Sindsdien is mijn boekenkast flink gegroeid. Rond thema's zoals creatief boekhouden, fraude, de financiële crisis, beroepsethiek en corporate governance. Daarnaast de nodige juridische literatuur, bijvoorbeeld over het delict witwassen en de meldplicht, bestuurdersaansprakelijkheid, faillissementsrecht en het verkrijgen van bewijsstukken via artikel 843a Rechtsvordering.

Diezelfde boekenkast is het afgelopen decennium echter ook verrijkt met een aantal boeken van en over een belangrijke inspirator: Abraham J. Briloff. Hij was lange tijd hoogleraar accountancy aan het Baruch College van de City University in New York en voorts hoogleraar accountancy & ethiek aan Binghamton University. Hij schreef onder meer: Unaccountable Accounting (1972), More debits than credits (1976) en The truth about corporate accounting (1981). De staat van het huidige accountantsberoep zou ongetwijfeld beter zijn geweest als het (openbaar) accountantsberoep de lessen uit die boeken ter harte zou hebben genomen. Briloff heeft zijn hele leven gewijd aan de accountantsprofessie: als wetenschapper, auteur en spreker. Zijn kritiek werd door bedrijfsleven en accountantskantoren niet altijd even goed ontvangen. Hij vocht menig strijd uit met het AICPA, de Amerikaanse beroepsorganisatie. Mijn meest favoriete boek en goede reflectie op Briloffs leven en werk is zijn biografie, geschreven door Richard Criscione en verschenen als deel 11 in de Studies in the Development of Accounting Thought (2009). Verplichte kost voor iedere accountant die wil weten wat 'professioneel-kritisch denken' omvat.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.