Magazine

Geknipt en geschoren: Kirsten Bakker

24 jaar, manager bij PwC en docent aan Nyenrode. Gestart met promoveren op corporate governance. Was op haar 23ste de jongst afgestudeerde registeraccountant ooit. Woont samen in Amsterdam.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Je woont in Amsterdam, maar gaat in Heemstede naar de kapper?

“Ik kom hier al tien jaar, het is mijn vaste kapper. Dat is niet veranderd toen ik naar Amsterdam verhuisde. Als Elba vraagt ‘wat wil je?’ zeg ik ‘nou, zoals altijd’. Alleen de puntjes en mijn lok. En voor de Kerst laat ik het hier opsteken.”

Je solliciteerde op je zestiende bij PwC, nu ben je registeraccountant en manager. Is er een leven naast de audit?

“Ja hoor. Ik heb het geluk dat ik makkelijk en snel leer. Dus ik houd tijd over voor een leven naast mijn werk. Ik houd van schilderen, fotograferen, ga graag naar het theater. Tijdens mijn studie ging ik alleen in het weekend de stad in, nu ga ik ook graag doordeweeks met vriendinnen uit eten.”

Je hebt accountancy gestudeerd aan Nyenrode, in deeltijd. Wat moet je doen om in zes jaar af te kunnen studeren?

“Belangrijk is een goede planning maken. Een doel stellen, bekijken hoe je daar komt en versnellen waar dat kan. Ik heb mijn bachelor verkort door voor een aantal vakken geen colleges te volgen maar alleen tentamens te maken. Voor mijn scriptie stond een halfjaar, die heb ik in een zomer afgerond. Belangrijk is ook dat je je leidinggevende bij je plannen betrekt. Ik had binnen PwC nooit last van te veel druk door het praktijkwerk. Ze wisten dat mijn studie op de eerste plaats kwam.”

Wat gaat de toekomst brengen: partner bij PwC op je dertigste, of toch cfo bij een multinational?

“Zo lang ik me kan ontwikkelen blijf ik bij PwC, daar wil ik graag partner worden als die mogelijkheden er zijn. Belangrijk is dat ik voldoende uitdaging in mijn werk houd, dat er veel afwisseling is en dat ik een goede balans kan bewaren tussen werk en privé. Ik zie mezelf ook nog wel een tijdje in het buitenland werken. En als Joop van den Ende een nieuwe cfo voor Stage Entertainment zoekt kan ik desnoods morgen beginnen, haha.”

Hoe ziet het accountantsberoep er over twintig jaar uit?

“Het praktische werk wordt digitaal, veel data-analyse en outsourcing waar mogelijk. De accountant zelf schuift op naar het complexe werk, het kijken naar de uitzonderingen. En een rol als sparringpartner voor de cfo en ceo. Ik denk dat er een maatschappelijke behoefte blijft aan een objectief oordeel over cijfers. Maar wel realtime, in plaats van eens per jaar. En assurance wordt waarschijnlijk breder dan nu. Als dat de weg is die we opgaan zullen we er ook in de opleiding iets mee moeten.”

Er is veel te doen over de veelheid aan regels, checklists, de afvinkcultuur en gebrek aan uitdaging. Herkenbaar?

“Ik heb dat zelf nooit ervaren, mijn werk zit vol afwisseling. Boxticking klinkt negatief, maar als het waarborgt dat alles is gedaan, vind ik het juist goed. Als ik nu een dossier van zeven jaar geleden open denk ik ‘dat doen we inmiddels beter’. En als ik vroeger acht uur schreef op een cliënt hoorde ik nog wel eens ‘kon dat niet in vier?’ Die vraag krijg ik nooit meer. Dat zegt iets over meer focus op kwaliteit.”

Heb je wel eens een geloofwaardigheidsprobleem door je leeftijd?

“Nee, maar ik houd er wel rekening mee bij het voorstelrondje. ‘Ik ben Kirsten Bakker, manager van de opdracht en docent bij Nyenrode’. Uit mezelf zeg ik niet altijd dat ik 24 ben.”

Rob Peetoom Hair + Make-up, Heemstede

“Haal het mooiste uit jezelf” is de slogan van Rob Peetoom. De keten van salons voor “haar, make-up, beauty en brows” bestaat al bijna vijftig jaar en telt zeventien vestigingen in Nederland en twee op Bali. Kirsten werd in de vestiging Heemstede geknipt door haar vaste kapster Elba.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.