Magazine

Frisse blik

Het thema van dit nummer van Accountant is 'fris'. Toen u mij 2,5 jaar geleden tot uw voorzitter verkoos, vond ik dat er wel wat vernieuwing nodig was om het vertrouwen in het beroep te herstellen. Ik deelde met u mijn drieluik: doorzetten van de 53 maatregelen (gefaseerd en gesegmenteerd), een nieuwe aansturing van de NBA en een visie op de toekomst van beroep en beroepsorganisatie.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De 53 maatregelen waren nog niet genoeg voor het oob-segment. Daaruit ontstond dit jaar de veranderagenda audit. Een unieke samenwerking tussen oob-kantoren en NBA die ik nog niet eerder heb gezien. Ook het niet-oob-segment is hierbij aangehaakt.

De nieuwe visie is onlangs gepresenteerd door het NBA-bestuur en wordt besproken op de ALV later deze maand. Die visie is het product van vele commissie- en afdelingsbijeenkomsten, online sessies en speciale themabijeenkomsten. De leden geven hiermee vorm aan hun eigen toekomst. Graag roep ik u ook hierbij op naar de ALV te komen. Niet alleen om de visie te bespreken, maar ook om een nieuw extra bestuurslid te kiezen, dat op de volgende ALV in juni wil opgaan voor het voorzitterschap van de NBA. De pluriformiteit van de NBA-leden zorgt regelmatig voor verfrissende geluiden die de sector scherp houden. Daarbij merk ik dat er echt veel meer is dat ons verbindt dan dat ons onderscheidt. In de NBA van de toekomst is plaats voor die verbinding en het onderscheid.

De nieuwe visie op het beroep is nog niet af. Tot 30 november heeft u kunnen reageren. In de bijeenkomsten tot nu toe valt op dat u de aangereikte thema’s en ambities omarmt: maatschappelijke relevantie, onomstreden kwaliteit, vernieuwende kracht, lerend vermogen en vooral: een sterk merk. Dat laatste thema is belangrijk, omdat wij ons plezier en trots in ons vak er in terug vinden. En belangrijker: aantrekkelijk blijven voor de generatie die nog voor het vak van accountant moet kiezen. Gezien de vraag naar onze diensten en de krapte in de huidige markt is dat van vitaal belang.

In onze visie blijven wij aanspreekbaar, staan open voor kritiek en willen wij de kwaliteit van ons werk voortdurend verbeteren. Aan die verbetering werkt de sector hard, maar de resultaten van toetsingen moeten echt beter, zeker in het oob-segment. Ik ben wel blij met onze vooruitgang in het niet-oob-segment en in de samenstellingspraktijk, waar wij de laatste twee jaar structurele verbeteringen zien. Ook daar is echter nog verbetering nodig.

De eerste resultaten van de veranderagenda helpen ons verder. Wij definiëren wat kwaliteit is. Wij delen de succesfactoren van kwaliteit van een controle en bieden een methode om dat blijvend naar een hoger niveau te tillen. Daarmee werken wij aan een structuur en cultuur waarin wij elkaar helpen ons vak beter te maken.

Uiteindelijk blijft het toevoegen van vertrouwen aan financiële en niet-financiële informatie in onze visie de kern van ons vak, ook in de toekomst. Dat goed doen is wat ons als beroepsgenoten verbindt.

Tenslotte, een frisse blik helpt ons in de veranderingen die wij in ons beroep doormaken. Uiteindelijk telt dat wij elkaar vinden in wat wij willen zijn in de toekomst. In uw dagelijks werk, door een nieuwe visie of door een veranderagenda. Ik blijf rekenen op uw inbreng en bijdrage om ons beroep vooruit te brengen. Met een frisse blik.

Pieter Jongstra
Pieter Jongstra is voorzitter van de NBA.

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.