Accountant Q4 2017

Frisse blik
Column Pieter Jongstra

Wie controleert het algoritme?
De komst van de slimme samenleving vol digitale hulpjes en platforms is niet alleen een ingrijpende technologische ontwikkeling. Ook het borgen van vertrouwen in (de algoritmes van) die samenleving gaat compleet op de schop.

'Er blijven altijd mensen nodig die de data interpreteren'
De Soester Duinen, de ideale plek om het hoofd op te frissen na een stevige brainstorm over de toekomst van het accountantsvak. Uitwaaien in de ‘Sahara van Soest’ met drie jonge beroepsgenoten. Blijft er nog werk over voor accountants?

Laad maar
Nederland moet een tandje bijzetten bij het terugdringen van de CO2-uitstoot, aldus recent onderzoek van PwC. Schoner rijden helpt daarbij. Hoe fris is het wagenpark bij de grote accountantskantoren?

'Voor ethisch gedrag is de werkomgeving doorslaggevend'
Een sociaalpsycholoog, tevens commissaris bij een grote accountantsorganisatie, over de verwachtingskloof tussen maatschappij en accountant. Fouten zijn niet te vermijden, maar moeten niet als incident worden behandeld.

De PSU van Nico van Rijn

Frisse start op latere leeftijd
‘Ruime werkervaring, affiniteit met ontwikkelingslanden en/of opkomende markten, binnen twee maanden een missie uit kunnen voeren, vloeiend in Engels en Nederlands, minimaal tweemaal per jaar beschikbaar, avontuurlijk en flexibel.’ Een vacature voor een spionagemissie?

Becijferd: Tien jaar Accountant.nl

Ronkende taal
Column Marc Schweppe

Essay: de perfecte storm voorbij
In 2010 schreef Fou-Khan Tsang een essay met de titel ‘De perfecte storm’, als metafoor om de situatie in de accountancy te beschrijven. Vier ontwikkelingen - die we vandaag de dag wicked problems noemen - versterkten elkaar, waardoor een perfecte storm ontstond, die met volle kracht over het beroep raasde. Is die storm nu, zeven jaar later, gaan liggen?

Supernuttig boek(je)
Column Margreeth Kloppenburg

Zoom: De studievereniging

Weeffout
Het verdienmodel van accountants wordt regelmatig aangewezen als de ‘weeffout’ in het accountantsberoep: de accountant levert de controle van de jaarrekening tegen betaling aan de gecontroleerde onderneming. Of ligt het probleem ergens anders?

Geknipt en geschoren: Leen Paape

Eenheidsworst
Column Gideon Folkers

Bronnen
Boeken, Digitaal, Verplichte kost, Out of Print.

Art of accounting
'De gierigaard en de dood'

NBA Nieuws
Visiedocument ‘Beroep met toekomst’, Oorzakenanalyse controlekwaliteit, Nieuwe versie cultuurmeter, Vertrek Anne-Marike van Arkel.

Accountant Q3 2017