Magazine

Zoom: de studievereniging

Dan maar scheidsrechter - Eerst de praktijk in - Toch nog een beetje student - Samen koken.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Dan maar scheidsrechter

Ze kan zelf niet meedoen, want bij het vorige voetbaltoernooi van Midas scheurde ze haar enkelbanden. En dat is nog niet helemaal over. Voorzitter Claudia Blonk (23) van de Bredase accountancy-studievereniging Midas is dit keer dus maar scheidsrechter. Want ze moet er natuurlijk wel bij zijn. Het toernooi is een van de ‘informele’ succesnummers van Midas. Plezier en zaken op een perfecte manier verenigd: naast f ink wat studententeams doen acht accountantskantoren uit de regio mee.

“Midas richt zich vooral op de netwerkfunctie”, zegt Blonk. “Op allerlei mogelijke manieren willen we studenten en kantoren gelegenheid geven elkaar te leren kennen.” Dergelijke gelegenheden scheppen is nodig, want studenten kunnen nog wel eens verlegen zijn in het leggen van contacten, aldus Blonk.

Naast ‘kantorendagen’ - aparte tripjes naar de verschillende kantoren - organiseert Midas de Bedrijvendag, met presentaties en marktkraampjes. Komend jaar nemen daaraan maar liefst veertien kantoren deel. De Bedrijvendag wordt afgesloten met een sponsordiner in vier gangen. Aan elke tafel twee kantoormedewerkers en vier studenten. Na elke gang wordt er gewisseld van tafel. Studenten kunnen van tevoren aangeven in welke kantoren ze zijn geïnteresseerd. Het is dus een nauwkeurig geregisseerde netwerkbijeenkomst. Dat is ook nodig, zo leert de ervaring. Blonk: “Want zomaar op kantoren afstappen, dat doen studenten niet zo makkelijk.”

Eerst de praktijk in

Het jaarlijkse symposium van studievereniging Check stond dit najaar in het teken van ‘de accountant als vertrouwenspersoon’. “Een leuke dag met zo’n 75 leden”, zegt Cathalijn Miedema (22), dit jaar secretaris van de vereniging die in 1994 werd opgericht voor de accountancystudenten van de Hanzehogeschool in Groningen. Onder meer de soft skills van de accountant kwamen aan bod, plus de pro’s en con’s van het gebruik van LinkedIn. Het aansluitende ‘netwerkprogramma’, met deelname van tien kantoren, was ook een succes. “In rondjes van tien minuten krijgen de deelnemers dan gelegenheid kennis te maken met de verschillende kantoren. En wederzijds natuurlijk.”

Miedema zit in haar derde jaar. Ze gaat straks stage lopen bij BDO in Groningen. Maar als bestuurslid van Check is dat geen vanzelfsprekendheid. “Het is gebruikelijk dat je de studiebelasting wat terugschroeft als je dit werk op je neemt. Het zal dus wel druk voor mij worden, maar ik denk dat het wel gaat.”

Haar route daarna ligt al voor een aantal jaren vast: na haar afstuderen gaat ze aan het werk, en uiteindelijk wil ze bij het mkb-accountantskantoor van haar vader werken. “Ik ga niet verder studeren. Het samenstelwerk ligt mij wel, denk ik. Bovendien lijkt het mij fijn eerst maar eens in de praktijk te zien wat het vak inhoudt. Verder studeren kan altijd nog.”

Toch nog een beetje student

Bestuursleden van de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) aan Nyenrode op de maandelijkse Studieraad. Een soort inloopavond is het, elke student van de opleiding is welkom om zijn of haar hart te komen luchten over dringende zaken. Zo werd in het afgelopen jaar geregeld gesproken over de gevolgen van de nieuwe eindtermen die vorig jaar zijn ingegaan. Dat had nogal wat consequenties voor de structuur van de opleiding en het aantal studiepunten dat per vak te verdienen is. Dit studiejaar is in de Studieraad een discussie gestart over de toekomst van het accountantsberoep.

Andrea Moser (22), senior bij KPMG en in haar vijfde studiejaar, is sinds mei 2016 voorzitter van de VAS. “Elk kwartaal is er met de opleiding een overleg over het curriculum. Onder meer wat tijdens de Studieraden is ingebracht komt dan op de agenda.”

VAS is een studievereniging en geen studentenvereniging, maar dat wil niet zeggen dat de activiteiten alleen maar ‘serieus’ zijn. “Borrels en weekenden weg, dat is toch ook een wezenlijk onderdeel van de vereniging”, zegt Moser. Zo kunnen de leden zich “toch nog een beetje student voelen”. Gezien de bijzondere combinatie van studeren en werken is dat immers niet vanzelfsprekend. Moser zelf vindt dat in ieder geval belangrijk. “Mede daarom stelde ik mij kandidaat als voorzitter. Ik wil meer verbondenheid creëren. En ook ontwikkel ik mijzelf door deze functie, omdat ik van nature niet snel een dergelijke rol pak.”

Samen koken

Een respectabele rij evenementen prijkt op de website van Asset | Accounting & Finance, de financiële studievereniging van Tilburg University. Zo was het begin november tijd voor de AccountantsDay (foto), maar kon je die maand ook terecht bij de Finance Expedition (een tweedaags bezoek aan financiële instellingen in Amsterdam), of het symposium Accounting Insight.

Bestuurslid zijn van Asset | Accounting & Finance is dan ook een dagtaak, vertelt Sanne Verfürth (21), verantwoordelijk voor externe betrekkingen. “Daar neem je een tussenjaar voor. Vlak voor de zomer rondde ik mijn bachelor bedrijfseconomie af en volgend jaar begin ik aan mijn master accountancy. Maar dit jaar houd ik mij fulltime bezig met alle externe zaken van onze vereniging.” De missie van het zeskoppige bestuur: een brug slaan tussen theorie en praktijk. “De evenementen staan allemaal in het teken van contact tussen studenten en bedrijven”, aldus Verfürth. “We willen studenten stimuleren zich een concreet beeld van hun toekomst te vormen. Ze moeten ontdekken wat ze willen, waar hun passie ligt. Maar ze moeten ook ontdekken wat de markt wil, wat de mogelijkheden bij bedrijven zijn.”

De match wordt op alle mogelijke manieren gezocht. Op AccountantsDay moet het in de keuken gebeuren: aan het eind van de dag worden de dertig studenten en zes kantoren die deelnemen beurtelings bij elkaar achter het fornuis gezet, om samen een gang van het slotdiner te bereiden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.