Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keus van accountant Joris Joppe, oprichter van bureau Analys.io: The Innovator’s Dilemma van Clayton Christensen.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

The Innovator’s Dilemma heeft goed beschouwd niets met accountants te maken. Maar het is de basis voor disruptive innovation, volgens sommigen het doemscenario voor accountants en mogelijk dus toch relevant. Spannend is het boek niet. De helft gaat over de ondergang van bedrijven in een aantal ver-van-mijn-bed sectoren. De belangrijkste les van dit boek: als je innoveert conform de wensen van de klant, ben je alleen bezig met incrementele productverbeteringen. Fundamentele of disruptieve innovatie vereist soms dat je tegen de wensen van klanten in gaat.

Ook wordt geschetst dat technologie vaak voor loopt op wat de markt accepteert. Waarom zou je er dan in investeren? Ook dat beargumenteert het boek: het is niet rationeel om te investeren in iets dat niemand wil hebben. Zeker niet voor een gezond bedrijf.

Als je het leest is het achteraf logisch en makkelijk te verklaren. Dat gebeurt vaak. Ik ben dan ook wel klaar met de anekdote van de huilende Nokia-ceo en de missers van Kodak. Het is veel moeilijker om tijdens de race de vinger op de zere plek te leggen.

Het boek stimuleert je wel om beter te observeren. Dan blijkt dat het gedrag dat Christensen beschrijft ook op microniveau van werknemers speelt. Dat noemen we ‘angst voor verandering’. Maar als je het mij vraagt, is het vergelijkbaar met wat het boek beschrijft. En dan is het ineens weer praktisch toepasbaar.

Dus misschien toch maar lezen. Tenzij je van plan was om het tot aan je pensioen rustig uit te zingen.

The Innovator’s Dilemma; When New Technologies Cause Great Firms to Fail, door Clayton Christensen. Oorspronkelijk uitgebracht in 1997.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.