Magazine

Geknipt en geschoren: Leen Paape

61 jaar, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode Business University in Breukelen. Was tot september dit jaar dean van die universiteit. Is ook toezichthouder bij stichting Carmelcollege, de gemeente Rotterdam en de Goldschmeding Foundation. Woont in Sassenheim. Doet aan boksen. Golfhandicap: 22,6.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Vraagt de haardracht om bijzonder onderhoud?

“Eigenlijk steeds minder, het wordt vooral dunner. Ik ben niet zo moeilijk met kappersbezoek, loop hier in Sassenheim meestal zonder afspraak even in en uit.”

U leerde het accountantsvak eerst bij KLM en daarna bij PwC. Waarom besloot u zich helemaal op het accountantsonderwijs te storten?

“Ik had twee belangrijke leermeesters in bestuurlijke informatievoorziening, Bram Beek en Wim Hartman. Dat sloeg aan.
Tijdens mijn jaren bij KLM en PwC begon ik zelf parttime BIV te geven aan de Erasmus Universiteit. Na tien jaar in de adviespraktijk had ik genoeg van een wereld waarin het altijd ging om meer, dikker, groter en breder. Mijn collega’s bij PwC begrepen dat niet. ‘Waarom ga je weg?’, vroegen ze. Maar als het niet meer leuk is, is geld het ook niet.”

Toen u in 2008 aantrad als dean van Nyenrode wilde u ook RE- en RO-opleidingen en PE-programma’s gaan aanbieden. Is dat gelukt?

“Ik wilde het portfolio binnen Nyenrode uitbreiden. Maar toen werd het september 2008 en zag de wereld er opeens heel anders uit. Iedereen ging op zijn handen zitten, vooral opleidingen werden hard getroffen. Daardoor is die verbreding niet gelukt. De PE-markt is toen met afbraaktarieven naar de knoppen geholpen. Pas nu komt daar weer enige beweging in. Het gaat niet meer alleen om tekenen bij het kruisje voor je uren, we gaan weer kijken wat er gebeurt in de klas. Dat is een gezonde ontwikkeling voor de kwaliteit van permanente educatie.”

In september bent u ‘in goed overleg’ gestopt als dean van de universiteit. Dat voelde als een ‘moetje’.

“Toch niet. Ik zit precies tien jaar bij Nyenrode, waarvan negen jaar en zeven maanden als dean. Mijn houdbaarheid in een functie is zo’n tien jaar, dat had ik ook bij eerdere posities. Na tien jaar besturen zat er wel een einde aan. Maar ik ben Nyenrode zeker niet zat. Nu kan ik daar drie dagen per week mijn ei weer kwijt in een domein dat net iets anders is. Governance gaat over macht en invloed, over mensen die sfeerbepalend zijn voor organisaties. En the smell of the place doet soms denken aan Calcutta in de zomer.”

Risicomanagement speelt een vaste rol in uw werk. Hoe beheersen we de snel groeiende cybercrime?

“In de cyberwereld bepaalt de zwakste schakel de risico’s. En dat is de mens helaas. Dan wordt je pacemaker zomaar overgenomen. Een flash crash, zoals in mei 2010, kan zo weer gebeuren. De techniek is het probleem niet, de mens is het probleem. De volgende oorlog wordt - deels - een cyberoorlog, menen hoge militairen. Ik denk dat ze gelijk hebben. En dat accountants nog tekort schieten qua ict-kennis is in ieder geval evident.”

De NBA ontwikkelt een visie op de toekomst van het vak. Hoe ziet die er volgens u uit?

“Ik heb geen glazen bol, wel een wens: een beroep dat naar het totaalplaatje kijkt, niet alleen naar een detail in het schilderij. Als we onze krachten bundelen met anderen is er een wereld te winnen. De oplossing zit altijd op de grens tussen verschillende disciplines. Ik zie de toekomst voor accountants zonnig tegemoet, maar ze moeten wel uit een zekere kramp komen. Bij het ontwikkelen van die toekomstvisie moeten we een grote broek aantrekken. Hoe groter hoe beter.”

Headmasters, Sassenheim

Gestart in 1994, inmiddels gegroeid naar een kapsalon met zes mensen. Service, kwaliteit, scholing en gezelligheid staan er hoog in het vaandel. Leen werd bij Headmasters geknipt door Maaike.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.