Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Twee afleveringen geleden gaf ik aan terug te komen op de beveiliging van je laptop als zzp’er/accountant. In de praktijk zijn meer en meer accountants en andere professionals in deze sector als zzp’er aan het werk. Onder die zzp’ers is Apple duidelijk een laptopmerk dat populair is.

Op basis van cost of ownership is dat prima te begrijpen. De zzp’er heeft immers geen tijd of geld voor een afdeling systeembeheer die problemen voor hem oplost. Dus wil je een computer die gewoon geen problemen geeft.

Het probleem dat Apple niet communiceert met andere merken, en dus niet met de systemen van je klant, bestaat feitelijk al jaren niet meer. Daarover schreef ik al. Maar dat andere probleem: zijn de gegevens wel veilig? Als je je diensten verkoopt aan een accountantskantoor, bijvoorbeeld in het kader van opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB), dan heb je toegang nodig tot uiterst vertrouwelijke gegevens van dat kantoor. Als daar persoonsgegevens bij zitten, dan ben je een verwerker in de zin van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en van de AVG. U weet wel, die wet die in mei 2018 met harde hand gaat worden gehandhaafd. Kan je klant, het accountantskantoor, dat zijn eigen beveiliging volledig op een Windows-omgeving heeft ingericht, er wel op vertrouwen dat die Apple van jou veilig is?

Onder de motorkap ontlopen Microsoft Windows en Apple MacOS elkaar nauwelijks. Beide systemen gebruiken bijvoorbeeld een methode waarbij onderdelen van het besturingssysteem op willekeurige plaatsen in het geheugen worden geplaatst, zodat kwaadwillenden geen gebruik kunnen maken van toegang tot onderdelen buiten het besturingssysteem om. Beide systemen werken met gebruikersaccounts met specifieke rechten en met wachtwoord- of biometrische toegangsbeveiliging. Beide systemen kunnen data versleutelen.

Een van de zaken die Apple gebruikt om haar systeem veilig te maken is dat het hele gebruik van een laptop, tablet of telefoon niet primair aan het ding is gekoppeld, maar aan een persoon. Je moet een zogenaamd Apple-ID hebben om van je apparaat gebruik te kunnen maken.

Wat betekent dat concreet als je laptop wordt gestolen? Wil iemand bij je versleutelde gegevens komen, dan zal hij online toegang tot je Apple-ID moeten zoeken. En zelfs zonder dat daadwerkelijk toegang wordt verkregen, zorgt het systeem al voor een aantal acties. Je krijgt een signaal dat je laptop internetverbinding heeft gezocht, inclusief een locatie. Desgewenst gaat er een signaal naar de ‘vinder’ dat het een gestolen laptop betreft. En de belangrijkste: alle gegevens worden direct gewist als jij dat wilt.

Kortom, die Apple-laptop zit wel goed voor de zzp’er accountant. Maar die privacywetgeving, moet u daar nog wat mee? Jazeker.

Tips? Stuur een linkje van uw favoriete business-app, website etc. naar redactie@accountant.nl.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.