Magazine

Vrij om te kiezen

Een mooi thema voor het tweede nummer van dit magazine in 2018: Vrij. Ik weet niet wat er bij u als eerste door uw hoofd schiet, als u aan ‘vrij’ denkt. Ik associeer het met vrijheid van denken en doen. Zowel in mijn privéleven als in mijn professionele leven twee belangrijke begrippen.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Volgend jaar ben ik veertig jaar getrouwd met Wilma. Vrijheid in verbondenheid, dat zijn voor ons de belangrijkste thema’s in een lange relatie. Dat kreeg een bijzonder accent toen Wilma in 2005 besloot met haar werk te stoppen en zich aan vrijwilligerswerk voor vluchtelingen te wijden. Dan krijgt vrijheid toch een hele andere betekenis. Zij helpt statushouders bij het integratieproces in Maarssen, het dorp waar wij wonen. Of die mensen nu uit Syrië, Afghanistan, Irak of Eritrea afkomstig zijn, zij hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: zij zijn op zoek naar vrijheid, om weer wat van hun leven te kunnen maken. Vrijheid die voor ons in dit land vanzelfsprekend is, maar op andere plaatsen in de wereld soms nadrukkelijk ontbreekt of mogelijk zwaarbevochten moet worden.

Vrijheid is voor mij ook belangrijk in de keuzes die ik heb gemaakt in mijn loopbaan. Om in de Verenigde Staten te werken, om partner te worden bij EY en om naast accountant ook al twintig jaar bestuurder te zijn. Die keuzevrijheid is voor mij heel belangrijk. Het zijn immers allemaal belangrijke stappen in mijn leven, waarbij ik in vrijheid - en natuurlijk in goed overleg - heb kunnen kiezen.

Keuzevrijheid speelt ook een grote rol in de vrijheid van denken en daarmee vaak in het optreden als accountant en als bestuurder. Voor mij is het altijd een voorwaarde geweest om onafhankelijk te kunnen zijn. Daarmee werd ik al in het begin van mijn loopbaan geconfronteerd, bij de echte dilemma’s van ons vak. Wat doe je bij je eerste fraudezaak? Hoe corrigeer je een cliënt die fouten maakt? Hoeveel tijd besteed je aan opleidingen? Vooral aan dat laatste moest ik denken, toen ik recent het rapport van Nyenrode en de NBA Young Profs las over de werkdruk bij jonge accountants. De uitkomsten ervan zijn reden voor nader overleg, want dit beroep heeft ook in de toekomst veel goede en gemotiveerde mensen nodig.

Mijn rol als bestuurder binnen de NBA zit er vanaf deze maand op. Ik blijf accountant, vooralsnog in mijn rol als commissaris. Het is en blijft immers een prachtig en relevant vak. Als voorzitter van de beroepsorganisatie hoop ik ook in mijn laatste dagen vooral aan de nieuwe generatie over te dragen hoe belangrijk het is om aan je vrijheid te werken. Dat maakt dat je met plezier kunt leven en presteren. Privé en professioneel. Ik wens u en ons mooie beroep voor de toekomst alle goeds toe.

Pieter Jongstra
Pieter Jongstra is voorzitter van de NBA.

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.