Magazine

Vers

Dit nieuwste nummer van Accountant heeft als thema 'vers'. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar dat is een thema dat mij zo vlak na de vakantietijd aanspreekt.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Even lekker weggeweest en nu met een fris en opgeruimd gevoel weer aan het werk. Op vakantie heb je tijd om met familie en vrienden tot rust te komen en doe je, als je het goed doet, weer energie op om met een ‘vers’ gevoel aan de slag te gaan.

Kort vóór de vakantie, op 17 juni, hield de NBA haar ALV en daar deed ik een oproep om met een wat andere blik naar onszelf te kijken. Ik gaf aan dat de NBA in 2020 125 jaar zal bestaan. Een mooi moment om stil te staan bij waar we vandaan komen, wat we gepresteerd hebben en wat onze relevantie is. Daarbij hoort ook dat we wat meer open zijn. Er wordt een beetje te veel gesomberd en gemopperd in onze beroepsgroep. Maar wat als we al die energie nou eens gaan gebruiken voor een vleugje optimisme, een snufje positiviteit en een handvol trots… Met dat recept wil ik graag met jullie de volgende stappen maken. Dus wel 125 jaar oud, maar met een frisse en heldere blik vooruit, dat mag je toch ook best ‘vers’ noemen?

Die nieuwe stappen komen er snel aan. Na NBA Open en de Creatieve Conferentie zitten we nu midden in de fase van de designlabs voor de inrichting van de beoogde governance van de NBA. Door en met de leden wordt er gepraat over hoe we een en ander praktisch moeten gaan organiseren. Hoe creëren we verbinding op vak- en persoonlijk gebied en hoe organiseren we dat. Ik vind het mooi om te zien hoe steeds meer leden betrokken raken bij dit proces. Het gaat langzaam, maar het resultaat mag er straks wezen: een ‘verse’ NBA die van, voor en door de leden is. Waarbij onze maatschappelijke relevantie een gezamenlijke drijfveer is, die het beroep en alle beroepsuitoefenaren aan elkaar verbindt.

Nog meer vers nieuws: de campagne ‘Nederland rekent op zijn accountants’ is van start gegaan. In dit nummer is te lezen hoe en waarom deze campagne tot stand is gekomen. Ik hoop dat de campagne bijdraagt aan het trotse clubgevoel dat wij het mooiste beroep ter wereld hebben. En ook een oproep, om met elkaar onmisbare bijdragen te leveren aan het publiek belang.

Binnenkort verwachten wij ook de eerste contouren van waar de Commissie Toezicht Accountancysector op af stevent. Haar eindrapport wordt pas verwacht als er kerstbomen staan, maar we krijgen rond deze tijd al inzage in welke kant zij op denkt. Op het moment dat ik dit schrijf weet ik dat nog niet, maar vanzelfsprekend houden we al onze leden zo goed mogelijk op de hoogte.

Kortom, een druk seizoen voor de boeg, maar met meer dan genoeg leuke en spannende vooruitzichten. En vergeet vooral niet het recept dat ik hierboven beschreef. Ik geloof echt dat het helpt.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.