Accountant Q3 2019

Vers
Column Marco van der Vegte

FYI

De blik op gedrag
Als onderdeel van de audit schakelen accountants steeds vaker sociale wetenschappers in om te speuren naar riskante gedragspatronen bij de controlecliënt. De 'behavioural risk specialist' is in opkomst.

Waar raakt nieuwe technologie de audit?
Om succesvol te blijven moet elke sector inspelen op nieuwe technologie. Dat is ook de strekking van een stevig rapport over de invloed van nieuwe technologie op de accountantscontrole. Wat verandert er nu echt (of juist niet)?

Twee meesters of één audit board?
Herman van Brenk en Remko Renes van Nyenrode Business Universiteit zijn al maanden bezig met een (inter)nationale tournee om hun idee van de 'Audit Board' te bespreken: een onafhankelijke marktmeester voor de accountantscontrole van organisaties van openbaar belang (oob's).

Jachtseizoen
Op de overspannen arbeidsmarkt zijn veel vertrouwde wervingsmethoden inmiddels bot geworden. Maar het nieuwe jachtseizoen 2019-2020 biedt hoop.

De PSU van Omar El Messaoudi

Pionieren
Maar weinig accountantskantoren presenteren werkelijk nieuwe producten of diensten. Ontwikkeling en onderhoud zijn vaak te kostbaar voor een enkel kantoor. Toch is het accountantskantoor de bakermat van menige vernieuwing.

Nederland rekent op zijn accountants
De NBA lanceert een campagne om het imago van de accountant te verbeteren en de relevantie van het beroep voor de samenleving te verduidelijken.

Frêle fraude
Column Marc Schweppe

Accountants hebben integrale visie op datascience nodig
Ontwikkelingen op het gebied van ICT en digitalisering hebben de afgelopen twee decennia een enorme vlucht genomen. Hoewel op het gebied van finance, controlling en accounting vele interessante kansen liggen, zijn de nieuwe ontwikkelingen slechts in beperkte mate terug te vinden in de beroepspraktijk. Dat moet en kan anders.

Tekenles
Column Margreeth Kloppenburg

Waarneming ter plaatse

Be smart

'Meer onafhankelijkheid mag niet ten koste gaan van competentie'
De huidige kritiek op accountants gaat de verkeerde kant op, omdat veel maatregelen worden genomen zonder dat daar gedegen onderzoek aan ten grondslag ligt. Dat zegt Marleen Willekens, hoogleraar accounting en auditing aan de KU Leuven.

Ondertussen op Accountant.nl

Geknipt en geschoren: Diana Clement

At the movies
Lethal weapon 2 (1989)

Bronnen
Boeken, Digitaal, Verplichte kost, Out of Print

NBA nieuws

Accountant Q2 2019