Accountant Q2 2019

Open
Column Marco van der Vegte

FYI

Van oudsher gesloten
"Wat deed die partner eigenlijk? Daar had je geen flauw idee van." Openheid is geen vanzelfsprekendheid in de cultuur van accountantsorganisaties. Van oudsher waren de deuren in ieder geval dicht, zowel letterlijk als figuurlijk. En nu? De grenzen vallen weg in het samenwerken. Bij de hiërarchie lijkt dat nog niet het geval.

Stop de opblaastaal
Ergens in de jaren negentig werd 'transparantie' de heilige graal voor bedrijven en overheden. Veel goede bedoelingen ten spijt is die openheid juist vaak erg verhullend. Het vocabulaire is hier en daar uitgegroeid tot een ware kunstvorm.

Accountancy is vooral mensenwerk
Accountants praten met elkaar over cultuur en gedrag. Ze delen in dialoogsessies ervaringen, om te zien waar het beter kan en moet.

Klantrelaties die knellen
Nergens zijn klantcontacten van accountants zo hecht als met familiebedrijven. Dat brengt ze naar verjaardagen, bruiloften en sportwedstrijden. Maar de vertrouwensband leidt ook tot onthullingen over zwarte betalingen of twijfelachtige constructies. Voed je de klant dan op, zwaai je hem uit of kijk je de andere kant op? Vijf accountants over hun ervaringen met innige klantrelaties.

De PSU van Navdeep Kehal-Singh

Komt tijd, komt raad?
Het stond in het verbeterplan voor het accountantsberoep uit 2014, als één van de 53 maatregelen. TNO onderzocht het al eerder, adviseerde positief, maar de tijd leek er nog niet rijp voor. Gaat een onderzoeksraad voor financiële veiligheid er nu wel komen?

Op een andere manier in gesprek met de leden
Onder het motto 'NBA Open' ging de beroepsorganisatie in april, mei en juni in gesprek met haar leden. Doel vooraf: bijdragen aan verdere uitwerking van de governanceplannen van de NBA. Maar het leverde meer op dan dat.

Transparantie, dat valt nog niet mee
Column Marc Schweppe

De toekomst van transparantie
Transparantie kent veel verschillende omschrijvingen. De context waarin het woord gebruikt wordt is dus van belang. In het kader van verslaggeving relateren we transparantie aan een 'open communicatie'.

Wakker
Column Margreeth Kloppenburg

Waarneming ter plaatse

Be smart
Hoe gaan accountants om met innovatie? Slimme oplossingen in de praktijk, gekozen door de werkgroep Accounttech van de NBA. Dit keer: het data-analyseplatform van Crowe Foederer.

Geknipt en geschoren: Steef Visser

'Er moet hoognodig worden geëxperimenteerd'
Dit voorjaar nam Henk Langendijk afscheid als hoogleraar externe verslaggeving. Hij geldt als een gedreven opleider, onderzoeker en toezichthouder. Maar bovenal is Langendijk een fenomenaal spreker en docent, die het leeuwendeel van de Nederlandse accountants en controllers in zijn klaslokaal heeft gehad. Een beknopte zedenschets van het accountantsberoep, ten afscheid.

Ondertussen op Accountant.nl

At the movies
'Ghostbusters'

Bronnen
Boeken, Digitaal, Verplichte kost, Out of Print

NBA nieuws

Accountant Q1 2019