Magazine

Open

Toen ik hoorde dat het thema van dit nummer van Accountant 'Open' is, schoten er een heleboel dingen tegelijk door mijn hoofd. Vooral positieve associaties.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Natuurlijk dacht ik eerst aan NBA Open. Wij zijn met onze leden op een onconventionele manier, via ontmoetingen maar ook via cultuur- en sportevenementen, de dialoog aangegaan. Over het beroep, de toekomst van het beroep en de inrichting van jullie beroepsorganisatie.

De resultaten van al die sessies bespreken we in juni op de dag van de ALV, als input voor de verdere vormgeving. Ik verwacht dat we achteraf kunnen zeggen dat we dit jaar beslissende stappen hebben gezet om van een gesloten naar een open beroepsgroep te gaan.

Ik vind het leuk om in ons blad ook een artikel te lezen over taalgebruik door organisaties. Hoe open zijn zij eigenlijk in hun communicatie? Ik vind dat in ieder geval voor onze beroepsgroep een belangrijk thema. Ik heb het vaak gehad over lef en leiderschap. Daarbij hoort dat je duidelijk bent, open communiceert en je rug recht kunt houden - ook bij tegenwind.

De relatie met je klant vraagt ook om openheid. Het artikel over de relatie tussen een mkb-accountant en zijn opdrachtgever is in dat opzicht interessant en, zo denk ik, voor heel veel accountants herkenbaar.

Bij alle veranderingen die wij als accountants doormaken - ik spreek liever van verbeteringen dan van veranderingen - hoort ook dat we naar ons eigen gedrag kijken. Gedrag en cultuur stonden centraal in de dialoogsessies die we dit voorjaar hebben gehad. Dat betekent dat we ook bij anderen te rade gaan, dat we consulteren, open staan voor kritiek en beseffen dat er zonder wrijving ook geen glans is. Ook hier is het ons doel om een zo open mogelijke beroepsgroep te worden.

Het woord ‘open’ heeft veel associaties, vooral positieve. Ik voel op dit moment rondom de NBA een heel positieve en open energie. Ik heb uit de NBA Openevenementen vaak gehoord hoe trots accountants zijn op hun beroep. Dat ze er naar snakken de maatschappelijke relevantie van het beroep uit te dragen. Dat er een open mind is. Dat de wil om te verbeteren er is. En dat ze daarin graag samenwerken met anderen, zoals interne accountants en collega’s die in de business werkzaam zijn. Dat de redenen om te verbeteren voor iedereen evident zijn. En dat de kracht om te verbeteren in onze sector ruimschoots aanwezig is. Bij elkaar zijn dat in mijn ogen allemaal geluiden om optimistisch van te worden.

Vanuit de NBA doen we er ook alles aan om niet alleen elke individuele accountant die daarvoor open staat, maar ook alle kantoren - groot en klein - te helpen in dit proces. Veranderingen in cultuur gaan langzaam, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. We sturen bij, we gaan met elkaar de goede kant op.

Het is nog een beetje vroeg, maar ik wens iedereen alvast een goede zomer toe.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.