Magazine

At the movies: 'Ghostbusters'

Deze kaskraker uit 1984 gaat over enkele stoere mannen die tegen betaling geesten vangen. Ze redden uiteindelijk de stad New York van de ondergang. De film is voorzien van aardig wat financieel en fiscaal getinte dialogen. Op Youtube gebruiken docenten de film zelfs als handvat om boekhoudkundige en financieringsvraagstukken uit te leggen.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

We maken in Ghostbusters kennis met accountant Louis Tully, een nerd van het zuiverste water. Hij woont in een gebouw dat als baken fungeert voor de ‘spirituele turbulentie’ die de vreselijke mensheid moet beëindigen. Tully (waarschijnlijk een knipoog naar het woord ‘tally’, dat rekenen, tellen of turven betekent) is vooral gericht op de economische omstandigheden van mensen en is duidelijk op de hoogte van alle fiscale mogelijkheden. Hij is in staat om te horen wanneer iemand op de gang loopt die hij wil spreken, ook als er veel lawaai is. De oplettende accountant dus! En hij roept regelmatig dat hij ergens naar binnen wil (weliswaar meestal nadat hij zichzelf heeft buitengesloten...). Tully raakt bezeten en verandert in de key master. Zijn buurvrouw, de mooie Dana Barrett, raakt ook bezeten en verandert in de gate keeper. Zij hebben elkaar nodig om de komst van the destroyer voor te bereiden.

Zelfs in de bezeten variant is Tully respectabel, vreedzaam, nieuwsgierig en in het bezit van een grote dosis feitenkennis. Hij, de sleutelbewaarder, blijft consciëntieus en onverschrokken op zoek naar de poortwachter. Misschien een mooie nieuwe metafoor voor het accountantsdebat (afgezien van het verwelkomen van the destroyer dan)? Hoe dan ook: alles komt goed. En voor de liefhebbers: er is ook nog een deel 2, wederom met Tully.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.