Nieuws

John van den Heuvel wint Anti Fraude Award 2022

Misdaadjournalist John van den Heuvel is op 3 november tijdens het jaarlijkse Fraude Film Festival in Koninklijk Theater Tuschinski verkozen tot winnaar van de Anti Fraude Award 2022.

Het Expert Comité van het filmfestival koos voor Van den Heuvel, omdat hij als misdaadjournalist al vele jaren zijn nek durft uit te steken, hoewel dat inmiddels een groot offer vraagt waar het gaat om zijn persoonlijke vrijheid.

Van den Heuvel heeft een groot publiek kennis laten maken met georganiseerde misdaad en de hoofdrolspelers daarin. Hij schuwt niet om kritisch te oordelen over de aanpak of juist het ontbreken daarvan, maar doet dat op een professionele wijze, met respect voor politie en justitie, aldus het Expert Comité. "Een misdaadbestrijder pur sang."

AntiFraudeAward2022_900x590.jpg

John van den Heuvel kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen, maar sprak via een videoboodschap zijn erkentelijkheid uit. De prijs is voor hem een "grote stimulans" om door te gaan met zijn werk. Hij benadrukte het belang van het bestrijden van fraude, "waar onnoemelijk veel mensen slachtoffer van worden". De prijs werd uitgereikt door CDA-politicus Chris van Dam, vorig jaar winnaar van de prijs wegens zijn rol bij het onderzoek naar de toeslagenaffaire.  

Nominaties

Andere genomineerden voor de Anti Fraude Award waren BlueM en Fast NL, die in april 2022 een succesvolle hackathon voor cyberexperts en -vrijwilligers organiseerden onder de slogan Catch them if you can!  Volgens het Expert Comité toont dit initiatief uitstekend aan dat het loont om de samenleving te betrekken bij criminaliteitsbestrijding. "Deze formule heeft de toekomst."

Ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die opkomt voor de belangen van kwetsbare groepen en ageert tegen oplichtingspraktijken van producenten van alternatieve middelen en geneeswijzen, behoorde dit jaar tot de kanshebbers. De vereniging strijdt via voorlichting en hulp al meer dan 140 jaar tegen vaak ‘legale’ misdaden en zou allang het predicaat ‘Koninklijke’ moeten hebben, aldus het Expert Comité.

Festival

Het filmaanbod tijdens het festival omvatte dit jaar onder meer een documentaire-thriller over de Russische oppositieleider Alexei Navalny, een documentaire over de spilfunctie van Nederland in de internationale drugshandel, over meesteroplichter Helmut Kiener, een presentatie over intimidatie en wat daartegen te doen en een portret van Imelda Marcos, de puissant rijke voormalige first lady  van de Filippijnen.

Foto: Sabine Bison, Bisonder Producties

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.