Magazine

Geknipt en geschoren: Steef Visser

Visser & Visser bestaat in 2019 dertig jaar. Inmiddels telt het kantoor twaalf vestigingen en driehonderd mensen. In 2018 mocht het zich werkgever van het jaar noemen. Medeoprichter Steef Visser, ook voorzitter van de NBA-commissie MKB, over de eigen mkb-praktijk: “We willen in de buurt zitten.”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Naar een vaste kapper hier in Middelharnis?

“Ik ben hier op mijn vijftiende klant geworden en niet meer weggegaan. De vorige eigenaar was ooit Nederlands kampioen, ik fungeerde in mijn studententijd als model voor hem. Vanwege mijn gelijkmatige haargroei, ik heb ‘evenwichtig haar’. Huidig eigenaar Ab van Dam is eveneens kampioen geweest. Hij is ook klant bij ons.”

Uw kantoor bestaat dit jaar dertig jaar. Hoe is het begonnen?

“Samen met Ger Visser - geen familie – startte ik in 1989 met een eigen kantoor. Ik werkte bij Brands & Wolff, dat werd overgenomen door EY. Daar moest ik de controlepraktijk in, dat was niet mijn ding. Op een zolderkamer besloten Ger en ik voor onszelf te beginnen. Als ik nog twee jaar een grote klant wilde bedienen voor EY, mocht ik in ruil mijn klanten die dat wilden meenemen. Die twee jaar heb ik dubbel zo hard gewerkt, zeker tachtig uur in de week.”

Visser & Visser is in 2018 gekozen tot beste werkgever. Hoe komt dat zo?

“We zijn een jonge organisatie, de gemiddelde leeftijd is 34 jaar. We investeren veel in ICT en zijn tegelijk sterk mensgericht. Mensen krijgen de ruimte om opdrachten te doen die bij ze passen. Ik geloof in de celtheorie van Eckart Wintzen. Als een vestiging te groot wordt, splitsen we die op. We willen in de buurt zitten bij de ondernemer. Hier in Middelharnis zijn we inmiddels met dertig mensen, dankzij die lokale positie. En we zijn niet zo resultaatgedreven. Als je mij vraagt wat ons resultaat van vorig jaar was, dan weet ik dat niet meteen.”

Hoe moeilijk is het voor een middelgroot kantoor om personeel te vinden?

“Nieuwe mensen vinden lukt redelijk goed. We doen veel met studentenverenigingen. De magere crisisjaren zorgden wel voor wat gaten in de bezetting. Het middensegment is even wat minder. We gaan zelf daarom weer jonge mensen aannemen en opleiden. We groeien sterk in audit en hebben een innovatielab, waar we nieuwe ideeën uitvoeren.”

Hoe leuk is het nog om mkb-accountant te zijn?

“Er komt veel over ons beroep heen, maar onze geborgde kwaliteit is er nog steeds. We mogen nog altijd trots zijn op onze toegevoegde waarde. Ik ben nu zestig en net voor drie jaar herbenoemd als bestuursvoorzitter. Er zijn zulke mooie veranderingen in ons vak, ik vind het nu al jammer om die straks niet meer fulltime mee te maken. Begrijpen wat relevante ICT-ontwikkelingen zijn en die vertalen naar de klant toe, dat is de grote uitdaging voor de toekomst.”

Wat doet Steef Visser als hij niet werkt?

“Mijn vrouw en ik zijn dit jaar veertig jaar getrouwd, we zijn net terug van een weekje Legoland met de hele familie. Ik lees graag. Op mijn nachtkastje ligt ‘Het innovatiedoolhof’ van Gijs van Wulfen. En ik heb veel nevenfuncties, zit in de kerkvoogdij, ook landelijk, in de raad van commissarissen van een woningcorporatie en in het bestuur van een zorginstelling. En ik ben ‘rentmeester van Sommelsdijk’, dat komt voort uit het armenbestuur en is nu gericht op ondersteuning van stichtingen met een maatschappelijk belang.”

Kapsalon Van de Tonnekreek, Middelharnis

Dat ‘Van de’ laten de klanten meestal weg, ‘Tonnekreek’ is genoeg. Dé kapsalon van Goeree-Overflakkee, wordt gezegd van deze zaak in het centrum van Middelharnis. Steef Visser werd geknipt door eigenaar Ab van Dam.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.