Magazine

Waarneming ter plaatse

Ingewikkeld glas - Cruyff - Zacht als kauwgom - Flyshoot.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Ingewikkeld glas

Ook al is ze al tien jaar verbonden aan Worrell + Jetten in Zoetermeer, extern accountant Tinka Pieterse kan zich nog steeds verwonderen over de variatie in haar portefeuille. “Een bedrijf dat trailers maakt voor mobiel borstonderzoek, een onderneming in de asbestsanering...” En dan Octatube natuurlijk, het prestigieuze constructiebureau in Delft dat zich wereldwijd onderscheidt met bijzondere ontwerpen in glas en staal. Opgericht door architect en hoogleraar Mick Eekhout, geleid door diens zoon Nils Eekhout; op de foto naast Pieterse en haar collegaaccountant Rogier Groothuis, die ook betrokken is bij de controle van Octatube.

Octatube heeft een reeks complexe glasconstructies op zijn naam staan, variërend van de Markthal in Rotterdam, het Van Goghmuseum in Amsterdam tot het Victoria and Albert Museum in Londen. Momenteel wordt hard gewerkt aan het indrukwekkende nieuwe hoofdkwartier van AFAS in Leusden. “Het ontwerpen gebeurt in samenspraak met de architect, vervolgens is het doorrekenen het meeste werk”, legt Pieterse uit. “Kán het eigenlijk wel, wat de architecten op het oog hebben? Is het technisch haalbaar? Dit bedrijf kan dat bepalen voor zeer grote en complexe constructies en daarin is het uniek.”

Het is andere koek dan de publieke sector en de gezondheidszorg, waarin Pieterse (voor EY) de eerste tien jaar van haar carrière werkte. Het grootste verschil is de diversiteit aan klanten en de verschillende activiteiten van die klanten. “Dat onderschatte ik in het begin nogal eens. Maar het duurt dus echt even voordat je precies begrijpt waar het om draait bij een bepaalde organisatie. Daarom ben ik ook vaak bij de klant. Alleen voor de eindbespreking komen, dat is bij lange na niet voldoende.”

Cruyff

Athleasure-wear; het is geen alledaags begrip. Zeker niet voor accountants, lacht Maurice Ruivenkamp, accountant bij Troost Accountants in Oud-Beijerland. “We zijn toch meestal gewend een pak te dragen.” Maar natuurlijk is hij ermee bekend geraakt door de werkzaamheden voor Premium Inc., het Rotterdamse ‘House of Brands’ dat onder meer de merken Cruyff, Off The Pitch, Robey Sportswear en Touzani voert, plus de schoenen van PME Legend. Samen met compagnon Ronald Troost verzorgt Ruivenkamp de wettelijke controle voor Premium Inc., wereldwijd actief met zowel productie als verkoop van schoenen en kleding. Het bedrijf staat onder leiding van een driekoppige directie, waarvan op de foto Ferenc van der Vlies, eigenaar en productverantwoordelijke, en financieel directeur Albert Boogert.

Ruivenkamp kwam in 2008 van KPMG naar Troost Accountants, opgericht in 1974 door de vader van Ronald, Piet Troost, om daar de controleactiviteiten op te starten. “Inmiddels doen we het met z’n vijven: een brede portefeuille in logistiek, handel, automotive en niet te vergeten de non-profitsector, waarin ik bij KPMG al actief was.” De variatie is een groot goed, vindt hij. Elk bedrijf heeft zijn charme, qua sfeer (“Leuk, al die jonge mensen bij een onderneming als Premium Inc.”) en vakinhoudelijk. Bij Premium Inc. is bijvoorbeeld de waardering van de merken een interessante exercitie, net zoals het bepalen van de manier waarop ontwerpen ontwikkelkosten worden verantwoord. Ook afgezien van de controlepraktijk staat Troost Accountants model voor de sterke groei van een deel van de mkb-markt: het kantoor heeft nu 25 medewerkers, twee keer zoveel als tien jaar geleden.

Zacht als kauwgom

Overtuigd van het eigen kunnen gaat Alumero Finex Extrusions in Helmond niet voor volume en de laagste prijs, maar voor de nichemarkten in aluminium. “Kleine series, flexibel en met de focus op kwaliteit”, vertelt Laurens Steuten van RSW Accountants + Adviseurs, op de foto met Alumero-directeur Jeroen van Bussel. Specialiteit van het familiebedrijf, met zijn wortels in het Oostenrijkse Seeham, is de zogeheten microextrusie.

Van oudsher zijn er veel metaalbedrijven gevestigd in Zuidoost-Brabant, maar micro-extrusie met aluminium is een vak apart. Om daar producten van te maken moet de grondstof onder zeer hoge temperaturen ‘uit elkaar getrokken’ worden - het extruderen. “Een blok aluminium wordt dan zacht als kauwgom. Onder grote druk wordt het vervolgens door mallen gedrukt, voor profielen bijvoorbeeld of voor kleine onderdelen.”

Steuten en Van Bussel zien elkaar minimaal een keer per maand. “Om de tussentijdse cijfers te bespreken, wij verzorgen de financiële administratie, en voor advisering van de directie.” Het bedrijf zoekt voortdurend nieuwe samenwerkingsverbanden, onder meer met het oog op robotisering, en werkt gestaag door aan de verbetering van processen.

De unieke, hoogwaardige kaarthouders van Secrid zijn hier een exponent van. In ondertussen honderden versies gaan deze cardprotectors de hele wereld over. De aluminium behuizing ervan vindt zijn oorspring bij Alumero Finex. Een prachtig bedrijf, vindt Steuten: “Succesvol, maar ze blijven normaal. En dat past ook weer bij de cultuur van RSW.”

Flyshoot

Meindert Hoefnagel, partner bij Profinis Accountants & Adviseurs op Urk, is controlerend accountant bij diverse Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Maar op Urk zelf - zijn geboortegrond - is hij eerst en vooral adviseur voor bedrijven in de visserij en de visverwerking. Zo dacht hij mee toen visserijbedrijf T. de Boer en Zonen - twee schepen in Nederland - wilde gaan uitbreiden. “Dat is niet eenvoudig in deze sector, want quota en licenties worden per land vastgesteld door de Europese Unie. Alleen als bedrijven stoppen, zijn er mogelijkheden om te groeien”, aldus Hoefnagel, op de foto met mededirecteur Wouter de Boer van T. de Boer en Zonen. Uiteindelijk kwam het familiebedrijf - meer dan vijftig jaar geleden opgericht - met Hoefnagels hulp terecht in Frankrijk, waar men nu via een deelneming met één schip actief is.

Het bedrijf vist met de flyshoot-techniek: grote, buisvormige netten zijn met twee ‘zegentouwen’ aan de boot verbonden. Die touwen slepen over de bodem van de zee, waardoor de vis opschrikt en uiteindelijk in het net belandt. Poon, mul, inktvis en, als het seizoen daar is, schol in de Noordzee en kreeft - een heel divers pallet. Geen pulsvisserij dus, de methode voor het vissen op tong die onlangs door de Europese Unie werd verboden. Urk wordt daar wel zwaar door getroffen, vertelt Hoefnagel. “Het is een ramp voor de vissers. De waarde van bedrijven daalt met miljoenen, opvolging wordt moeilijk en vervangingsinvesteringen zijn niet te financieren. Dit raakt zo’n 180 gezinnen. Terwijl het om een vismethode gaat die veel minder impact heeft op de bodem en het olieverbruik halveert. Maar Franse kustvissers dachten dat dit hun visserij zou schaden en zijn er met een enorme lobby in geslaagd een verbod te bewerkstelligen.”

Geert Dekker is journalist.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.