Magazine

Waarneming ter plaatse

De studio in - Boem Boem - Van A tot Z - Landbouwtoekomst.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De studio in

Als Jay Hardway niet op een festival draait of in een vliegtuig zit op weg naar een festival, dan is hij te vinden in zijn studio in Haarlem. Op nummer 64 staat hij, in de wereldwijde DJ-top 100. En dat betekent big business. Hulp bij administratieve zaken (en aanverwanten) is dan geen overbodige luxe en Jobke Heibloem - Jay Hardways echte naam - krijgt die van accountant Pascalle Heyman-Brand, partner bij Kamphuis & Berghuizen Accountants Belastingadviseurs.

Het merendeel van de klanten van Kamphuis & Berghuizen, gevestigd in Amsterdam en Hilversum, is actief in kunst, cultuur of media en entertainment: culturele instellingen, beeldend kunstenaars, artiesten, musici, professionele sporters, presentatoren, filmbedrijven, televisiebedrijven... Heyman-Brand: “Op die terreinen hebben we dan ook expertise opgebouwd. Ik kijk bijvoorbeeld met Jobke mee als hij een nieuw contract afsluit. Omdat wij contracten van meer artiesten zien langskomen, kunnen we goed bepalen of de percentages redelijk zijn en of de andere voorwaarden in lijn zijn met wat gebruikelijk is.”

Ze werkte voorheen bij een middelgroot kantoor dat vooral in het midden- en kleinbedrijf actief is. “Ook leuk, maar in de culturele sector is je toegevoegde waarde vaak een stuk groter. Velen in deze sector vinden administratie niet bepaald het leukste onderdeel van hun werk. Daar is Jobke trouwens geen uitzondering op.”

Boem Boem

Zelf rijdt hij met veel plezier rond in een youngtimertje - een auto ouder dan vijftien jaar. “Maar een freak ben ik niet wat betreft auto’s”, zegt Marco Broekman, partner van GBA Accountants & Adviseurs in Den Haag. Op bezoek gaan bij zijn klant Willem Verheul, eigenaar van Buntsma Autoschade in Alphen aan den Rijn is echter geen straf. “Bedrijven waar wat gemaakt wordt, ik heb er wat mee.” Bovendien is het een vrolijk gebeuren bij Buntsma. Zo timmert het bedrijf aan de weg met de hilarische kreet ‘Boem is Buntsma’ en worden klanten uitgenodigd een kop koffie te komen drinken met de woorden: ‘Zullen we een Bakkie Boem?’

Broekman heeft een adviserende rol bij het bedrijf. “Bij onze mkb-klanten wordt het echt op prijs gesteld als je meedenkt over alles wat de ondernemer bezighoudt, of dat nu zakelijk of privé is. Daar zijn wij ook helemaal op ingericht. De basis, administratie en jaarrekeningen, is zo veel mogelijk geautomatiseerd en dan is er tijd en ruimte om de ondernemers te adviseren.”

Als het gaat om strategie, financieringen, pensioen of bijvoorbeeld koop en verkoop van een onderneming heeft GBA voldoende kennis in huis. “Daar waar die kennis ontbreekt, schakelen we specialisten uit ons netwerk in. Met veel van deze adviseurs werken we geregeld samen, waardoor er snel kan worden geschakeld.”

Van A tot Z

Je komt nog eens ergens over de vloer. Voor John van der Laan, partner van Keystone Accountants in Druten, was dat een van de redenen voor het midden- en kleinbedrijf te gaan werken, met de focus op familiebedrijven. Vorig jaar begon hij voor zichzelf, na ruim een decennium bij een groot kantoor. “Beursgenoteerde bedrijven vind ik gewoon niet zo interessant”, zegt hij. “Familiebedrijven zijn minder hiërarchisch georganiseerd, het gaat er informeler aan toe en wat ik het leukste vind: als accountant zie je het hele proces, van A tot Z. Je toegevoegde waarde is ook groter, ervaar ik. Men heeft niet alle specialisten zoals RA’s of juristen zelf in dienst, dus vaak vraagt men jou om mee te denken.”

Elektrotechnisch installatiebedrijf Huisman Etech Experts in Druten is een schoolvoorbeeld van zo’n familiebedrijf. Keystone Accountants verzorgt daar de wettelijke controle. In 1955 startte oprichter Wim Huisman in het schuurtje van de ouderlijke woning met een elektrotechnisch bureau. Zonen Peter en Rob Huisman leiden nu het bedrijf, dat inmiddels internationaal actief is met zo’n tweehonderd medewerkers. De foto, met Peter Huisman, is genomen bij Huisman Etech Paneelbouw, gevestigd in het dertig kilometer verderop gelegen Elst.

Intussen heeft Keystone Accountants een vliegende start gemaakt. Inmiddels telt het zes medewerkers. Uitbreiding staat op het programma. “Maar er zit een maximum op, hebben we al bedacht”, zegt Van der Laan. “We hechten ook in onze eigen organisatie aan een informele cultuur. En als je te groot wordt, moet er te veel formeel worden geregeld. Dat willen we voorkomen.”

Landbouwtoekomst

Accountant is niet het eerste medium dat zich meldt bij Huetink Lelies in het Overijsselse Lemelerveld. Het agrarische bedrijf groeide de afgelopen jaren uit tot koploper in duurzaamheid en dat trekt de aandacht. Geregeld komen politici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden polshoogte nemen. De oorspronkelijke activiteit, de kweek van leliebollen, is niet verlaten, maar intussen is zestig procent van de grond bebouwd met alternatieven.

Jetze de Witte, partner van Accountantskantoor Smid in Wijhe, heeft de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt: “Met innovatie gaat dit bedrijf de uitdagingen in de sector aan, in het bijzonder de grondschaarste en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Grond wordt grotendeels gehuurd van boeren in de wijde omgeving, zodat men toch over een areaal van driehonderd hectare kan beschikken. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt teruggebracht door telkens nieuwe experimenten te houden en door het inzetten van smartfarming. De kennis die men opdoet, geeft men door aan de boeren van wie de grond is.” Nieuwe producten zijn plantuien en aardbeien, terwijl nu de kweek van sedum op het programma staat, dat wordt gebruikt voor duurzame daken.

Huetink is sinds 2003 klant van Accountantskantoor Smid, maar dat is blijkbaar niks bijzonders. “Voor ons is dat een jonge klant”, lacht De Witte, die in dat jaar het kantoor overnam van zijn vader. In 2007 kwam zijn zus Margreet, ook RA, de gelederen versterken. “Het kantoor is door mijn opa opgezet en in 1946 ging hij onder deze naam opereren. De verbondenheid met de omgeving is dus heel groot en dat wil zeggen dat veel van onze klanten al tientallen jaren bij ons zijn.”

Geert Dekker is journalist.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.