Magazine

At the movies: Lethal weapon 2 (1989)

Eerlijk is eerlijk: als er geen boekhouder in deze film voor zou komen, dan was ik na een kwartier afgehaakt. Een groot deel ontstijgt amper het B-niveau. Of zoals een vriend van mij zou zeggen: “In z’n genre is hij slecht.”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De boekhouder lijkt vervolgens niet eens echt van belang te zijn voor het verhaal. Ongemerkt vormt Joe Pesci als boekhouder Leo Getz (‘Whatever you need, Leo gets’) echter de kurk waarop de film drijft. Getz is kroongetuige in een witwaszaak, waarin hij zelf de hand heeft gehad. Hij heeft bovendien geld afgeroomd van de boeven, die hem dat niet in dank afnemen (in de film wordt overigens geflirt met het ‘Robin Hood-element’).

Twee agenten (Mel Gibson en Danny Glover), met een geheel eigen moraal en aanpak, moeten Getz beschermen tot aan de rechtszaak. Getz speelt verder geen belangrijke rol, maar gaat overal mee op pad en bemoeit zich met het politiewerk. Al zegt hij zelf: “I usually stay in the car.” Het mooiste vindt hij de politiewapens en het aanzetten van de sirene. Ook geeft Getz een vrij uitgebreide technische uitleg van een witwasconstructie (wat doet dat trouwens in de film, en wie begrijpt het zonder tien keer te kijken?) en een waarschuwing voor de drive-thru bij hamburgerketens: “Always go to the counter, never go through the drive-thru. They fuck you at the drive-thru.” Tijdens een martelsessie door de crooks houdt hij zijn rug recht (waarom dat nodig zou zijn is overigens onduidelijk). Maar de mooiste metafoor is toch de accountant als een voor velen onzichtbaar fundament van een onderneming (in dit geval een film). Zijn aanwezigheid lijkt misschien onnodig, maar zonder hem mis je iets wezenlijks.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.