Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keus van Fou-Khan Tsang, voorzitter Alfa Accountants en Adviseurs: ‘De veerkracht van Nokia’.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Nog geen decennium geleden was Nokia dé marktleider op het gebied van mobiele telefoons. Als je boven de veertig bent, heb je ongetwijfeld nog een mobiele telefoon van Nokia gehad. Toch bestaat Nokia als leverancier van mobiele telefoons niet meer. Het bedrijf is succesvol, maar ingrijpend getransformeerd tot leverancier voor telecommunicatienetwerkapparatuur. In De veerkracht van Nokia beleef je front row de bijna-ondergang en wedergeboorte van Nokia, bezien door de ogen van Risto Siilasmaa. Siilasmaa begon als jongste lid van de rvc van Nokia en was voorzitter tijdens de transformatie.

Het boek neemt je mee in de transformatie van het bedrijf en is een goede leerschool voor toezichthouders. Er wordt verteld hoe je in deze dynamische tijden toezicht houdt. Een groot deel van de ondergang van Nokia is toe te schrijven aan het old boys netwerk-gedrag door de raad van commissarissen. Siilasmaa introduceert de term paranoïde optimisme; hoe je als toezichthouder enerzijds optimistisch blijft, maar anderzijds wel paranoïde blijft doorvragen naar de werkelijke situatie.

Siilasmaa laat verder zien hoe je met een goede cultuur en scenarioanalyses grote problemen de baas kunt. Nokia verkoopt de mobiele tak aan Microsoft, zet de transformatie door naar het nieuwe Nokia en koopt Alcatel Lucent op. Dit boek is verplichte kost voor iedere toezichthouder.

Misschien wel een mooi cadeau, dat u als accountant kunt weggeven bij uw volgende bespreking.

De veerkracht van Nokia, Risto Siilasmaa, ISBN 9789492037961

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.