Magazine

Digitaal

Arnout van Kempen over digitale zaken.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Sinds de eerste persoonlijke computers van Apple en later IBM op de markt kwamen, heeft zich een revolutie voltrokken van een schaal en betekenis die zich makkelijk laat vergelijken met de eerste industriële revolutie. Voor accountants ligt het begin van die revolutie eigenlijk al een halve eeuw eerder, bij de opkomst van de boekhoudmachines rond 1900. Al in een vergadering van het NIvA van 1919 maakt een accountant zich druk over het feit dat accountants eigenlijk niet zo goed op de hoogte zijn van werking en betekenis van deze nieuwe machines. Hij roept de beroepsorganisatie op de kennisachterstand ten opzichte van leveranciers van boekhoudmachines en ten opzichte van de klanten die hiervan gebruik maken weg te werken. Het kost weinig moeite te constateren dat een eeuw later aan deze oproep nog steeds effectief geen gehoor is gegeven: de kennisachterstand van accountants op ICT-gebied is eerder groter dan kleiner geworden.

Wat is in de tussentijd al niet geprobeerd? Meer aandacht voor ICT in de opleiding. Aanpassing van de controlestandaarden zodat ICT moet worden benaderd als integraal onderdeel van de AO/IB en niet als onderdeel zoals ook ‘betaalorganisatie’ een onderdeel is. Introductie van de ICT-accountant, de CISA en de RE dus. Specifieke opleidingen door kantoren en universiteiten rond digital auditing, data-analyse et cetera. Het is allemaal geprobeerd, met wisselende resultaten. Maar nooit met het resultaat dat de noodkreet van de accountant uit 1919 werkelijk werd opgelost.

Een viertal ICT-nerds, met liefde voor het accountantsvak, of accountants-nerds met liefde voor ICT als u wil, komt met weer iets nieuws. Coen Bongers (Windesheim), Fou-Khan Tsang (Alfa Accountants), Jurroen Cluitmans (Full Finance) en ik (zzp) denken niet de oplossing te hebben, maar we geloven wel sterk in een ander fundament dan ‘kennisoverdracht’. We geloven dat het accountantsberoep serieuze stappen kan maken door iets te doen aan een verandering in onze emotie over ICT. ICT moet uit de hoek van moeilijk, nerdy en saai, naar lollig, spannend en fascinerend. Studenten aan accountantsopleidingen moeten de kans krijgen het pure genot te ervaren van een compleet nieuw universum, dat betreden kan worden met de computer als toegangspoort. De computer niet primair als tool voor je werk, maar als ding-in-zichzelf dat niet het bestaande makkelijker, maar het onbestaande mogelijk maakt.

De weg daar naar toe noemen wij #klotenmetcomputers. Daarover binnenkort meer.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.