Magazine

Waarneming ter plaatse

Korte lijnen - Badkamers in stijl - Hergebruik - Online design.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Korte lijnen

Accountants voor de Gezondheidszorg (AGZ) in Utrecht en Maastricht is een gespecialiseerd kantoor en dat is geen overbodige luxe, in een sector waarin de ontwikkelingen in wet- en regelgeving elkaar in hoog tempo opvolgen. “Daarnaast is de zorg een sector waarin persoonlijke samenwerking en korte lijnen zeer op prijs worden gesteld”, zegt Gerald Kuipers, accountant en mededirecteur van AGZ. “Dat vinden wij ook prettig. Als accountant neem je dus de tijd voor je klant en laat je vaak je gezicht zien, zodat je ook informeel aanspreekbaar bent.”

Bij de RijnWaal Zorggroep waarderen ze die houding. De vragen van de accountant zijn immers niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Dus als er ruimte is om die vragen toe te lichten en medewerkers te helpen bij het beantwoorden ervan, dan wordt dat als plezierig ervaren; samen de organisatie op administratief en financieel gebied naar een hoger en efficiënter niveau brengen.

De foto is genomen in verzorgingshuis Liduina in Bemmel: 72 zorgappartementen met een divers palet aan zorgvormen, gelegen op loopafstand van het winkelcentrum. RijnWaal-bestuurder Michel Hodes en controller Angelique Hartenhof ontvangen hier naast Kuipers ook zijn collega Jos Dassen, accountant en mededirecteur van AGZ. Kuipers: “Als kleiner gespecialiseerd accountantskantoor ben je kwetsbaarder wat betreft de continuïteit van de dienstverlening. Dat lossen wij op door een tweede accountant bij de controle in te schakelen en bij RijnWaal vervult Jos die rol. Enerzijds als plaatsvervanger indien nodig, anderszijds ook om de kwaliteit van de controle te waarborgen.”

Badkamers in stijl

Het begon met een oplossing voor de douchegoot: Easy Drain, intussen uitgegroeid tot ‘de norm in badkamerland’. Maar distributeur Remco Muiderman wilde verder en dat deed hij met Looox Bathrooms in Deventer: totale badkameroplossingen in stijl. Van ontwerpen en tekenen tot eigen productontwikkeling en intussen ook met eigen productie. Innovatie en uitbreiding zijn aan de orde van de dag, zegt Jarno Klouth van SNP Adviseurs in Twello, de controlerend accountant: “Die vernieuwingsdrang maakt het bedrijf heel bijzonder. Er gaat een grote passie achter schuil.”

Klouth werkt sinds zeventien jaar voor SNP Adviseurs, dat tot drie jaar geleden bekend stond als Schimmel & Plante. Met ongeveer veertig mensen in dienst wordt de stedendriehoek Deventer, Zutphen, Apeldoorn bediend. Door de regionale focus is het klantenpakket vanzelfsprekend divers: zowel handel en productie als non-profit. Prettig werken, zo’n middelgroot kantoor, vindt Klouth, mede verantwoordelijk voor de controlepraktijk: “De lijnen zijn kort en de klant heeft vaste aanspreekpunten met doorgaans een snelle respons.” Het werken met kleine teams geeft daarbij behoorlijk wat vrijheid. “En qua karakter pas ik er ook bij. Ik ben duidelijk en zeg gewoon waar het op staat. Krom is krom en recht is recht: geen misverstanden, ik wil gewoon mijn werk goed doen.”

Hergebruik

Het ijzer, koper, aluminium en staal dat H. Regelink Schroothandel BV uit Kampen inzamelt, kan in Turkije terechtkomen, of in de Verenigde Staten, of in China. Of ‘gewoon’ bij Tata Steel in IJmuiden. De handel in ‘oude metalen’ is in ieder geval een wereldmarkt. “En dus zijn de prijzen afhankelijk van wereldwijde economische en geopolitieke ontwikkelingen”, zegt Bianca Boogerd, accountant bij Tamek in Zwolle en controlerend accountant van Regelink Schroothandel. De globalisering neemt toe. “Politieke onrust en handelstarieven hebben direct invloed. Vroeger waren de prijzen redelijk voorspelbaar, nu zijn ze behoorlijk volatiel. Zo was er begin dit jaar een opleving, maar zijn de prijzen intussen behoorlijk gedaald.”

De branche schudt intussen wel het slechte imago van zich. Tamek - zeven vestigingen in Noord-Nederland, tachtig medewerkers - heeft nog twee andere schroothandelaren als klant en ziet de markt groeien. “We zien allemaal dat de circulaire economie in opkomst is en daaraan levert dit type bedrijven een grote bijdrage, door hergebruik mogelijk te maken van werkelijk elk stukje ingezameld metaal.”

Tamek adviseert Regelink ook, maar dat deel van de dienstverlening neemt Boogerds collega John Mondriaan voor zijn rekening. Verder op de foto: Harry Regelink en Frits Stam, twee van de drie directieleden van Regelink Schroothandel.

Online design

Flinders is als webshopbedrijf zo’n vier jaar geleden gestart met de verkoop van designartikelen. Het aanbod zit aan de bovenkant van de markt en daar is duidelijk vraag naar; op de homepage van Flinders prijken partnernamen als VT Wonen, RTL en Glamour. De webshop groeide in 2018 met liefst dertig procent, naar een omzet van twintig miljoen euro. In maart van dit jaar maakte het bedrijf bekend fors uit te breiden in logistieke capaciteit, door een nieuw en flink groter warehouse van 14.000 vierkante meter te huren in Amsterdam.

“Flinders groeit stevig, in zo’n vier jaar tijd van klein naar middelgroot”, zegt Hans Pot van accountantskantoor MTH (450 medewerkers, twaalf locaties in Nederland), dat de controle van het bedrijf verzorgt. Pot werkt voor de controletak vanuit Hoofddorp en reist door heel Nederland naar allerlei klanten. Hij vindt Flinders een bijzonder interessante klant, want zo’n snelle groeier biedt uitdaging. “Een doorgroeicontrole zoals dit, waarbij een bedrijf in korte tijd naar middelgroot gaat en controleplichtig wordt, dat is een van de moeilijkste controles. Dat komt omdat de interne controle bij zo’n overgang natuurlijk nog niet direct op optimaal niveau is”, meent Pot. “Daardoor wordt het vaktechnisch interessant. Een bedrijf in het grote segment is toch wat meer afvinkwerk. Dat is hier zeker niet het geval. Hier kunnen wij echt helpen, omdat we in het accountantsverslag heel veel elementen kunnen meenemen waaraan het bedrijf wat heeft voor de toekomst. Zo wordt het een klant waar je een graag geziene gast bent, waar je niet alleen als noodzakelijke kostenpost wordt gezien.”

Geert Dekker is journalist.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.