Magazine

Nieuwe start

De NBA markeert dit jubileumjaar met de start van dit geheel vernieuwde magazine Accountant. Ook de website Accountant.nl is recent opgefrist.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

De redactie kreeg terug dat leden het fijn vinden als er ook wat meer aandacht komt voor vaktechniek en tuchtrecht en aan dat verzoek wordt gehoor gegeven. Losgelaten is het thema per nummer. Maar wie goed kijkt ziet wel degelijk een rode draad in dit blad: De Nieuwe Start.

Ik was eind januari aanwezig bij een bijzonder symposium van de Accountantskamer. Michiel Werkhoven, die wij veel dank verschuldigd zijn voor zijn pionierswerk bij de Accountantskamer, nam die dag na tien jaar afscheid als voorzitter en werd opgevolgd door Sandra Schreuder. Haar nieuwe start dus. Met deze twee bijzondere juristen leest u in dit blad een dubbelinterview. Bij het symposium mocht ik zelf ook spreken en ik heb daar nog eens onderstreept hoe belangrijk de Accountantskamer is. Niet om te straffen, maar juist om te corrigeren en daarvan als beroepsgroep te leren. Elke gezonde sector heeft een corrigerend mechanisme en in dat opzicht is de Accountantskamer onmisbaar.

In januari verschenen er ook twee rapporten over onze sector. Allereerst het derde en laatste rapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA). De voorzitter van die commissie kijkt in dit blad terug op het werk van de commissie en dat is interessant om te lezen. Kort daarna kwam de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) met haar eindrapport. Daarin zijn de bevindingen van de MCA ook geëvalueerd. Beide zijn lezenswaardige rapporten, met interessante analyses en aanbevelingen, waarover wij de komende tijd intensief zullen doorpraten. We zullen ze aangrijpen om als controlerend accountants met de belangrijkste stakeholders zoals AFM, gebruikers en het ministerie van Financiën samen de stip op de horizon neer te zetten. Met name om met elkaar te bepalen wanneer we succesvol zijn en niet in de valkuil te stappen van korte termijn acties.

Ondertussen wachten we ook op de officiële reactie van de minister op het CTA-rapport en de behandeling daarna door de Tweede Kamer. Zal dat leiden tot rust in de sector? Misschien, ja. Maar geen gezapigheid, want er wordt nog steeds veel van ons verwacht. Er wordt een blijvend beroep gedaan op onze veranderingsbereidheid en ons vermogen om ons werk elke dag een beetje beter te doen. Van ons wordt dus opnieuw een nieuwe start gevraagd, die overigens wel kan voortbouwen op het vele goede werk van de afgelopen jaren. We zien een kritische omgeving en we moeten kritisch zijn op onszelf en op de dingen die beter moeten. Maar laten we daarbij oog hebben voor elkaar, elkaar helpen en steun geven, kennis delen en onszelf kwetsbaar opstellen. Omdat we een aantrekkelijke beroepsgroep zijn en dat willen blijven.

Ik ben erg enthousiast over de community Planet Finance. Op onze nieuwjaarsbijeenkomst, die helemaal in het teken stond van duurzaamheid, boden wij de publieke management letter ‘Klimaat is financieel’ aan aan de voorzitter van het klimaatberaad, Ed Nijpels. De discussie over de verbinding tussen duurzaamheid en klimaatdoelen van een organisatie, de toenemende betekenis van niet-financiële informatie in ons werk en het besef dat we als accountants in de klimaatdiscussie een belangrijke rol kunnen spelen, maken dat het thema duurzaamheid bovenaan deNBA-agenda prijkt. De community Planet Finance had onlangs een startbijeenkomst en het is geweldig om te zien dat er, naast ongeveer vijftig accountants, ook zo’n vijftig niet-accountants (ondernemers, financials) deelnamen. Deze community is echt bezig om onze maatschappelijke relevantie vorm en inhoud te geven!

Collega’s, ik hoop dat u ook allemaal het nieuwe jaar goed gestart bent. Ik hoop dat dit vernieuwde magazine u bevalt en ben benieuwd naar uw reacties.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.