Magazine

Professionele of vriendendienst?

Als inkoopmanager bij een zorgverzekeraar gebruikte zij nooit haar RA-titel. Daarvoor eigenlijk ook niet. Dus het viel ‘Sophie’ rauw op het dak toen iemand een tuchtklacht tegen haar indiende. Die iemand was de ex-vrouw van een wanhopige vriend van Sophie, die in haar ogen niet was opgewassen tegen zijn financieel gehaaide ex, met wie hij bakkeleide over de alimentatie.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Lex van Almelo

Accountantskamer
Zaaknummer: 19/1030 Wtra AK
Datum uitspraak: 13 januari 2020
Oordeel: deels gegrond
Maatregel: tijdelijke doorhaling van drie maanden
Status: beroep aangetekend
Vindplaats: ECLI:NL:TACAKN:2020:1

Sophie had zelf een nare echtscheiding meegemaakt, dus hielp zij de vriend. Zij maakte financiële overzichten voor hem, berekende zijn draagkracht voor de alimentatie, bemiddelde bij de verkoop van zijn auto, ging mee naar de bank voor het overleg over de hypotheek. Zij onderhield contact met de mediator en de advocaat en schreef aan de ex dat zij hoopte en verwachtte “dat we samen in staat zijn om een afgerond voorstel aan beider advocaten op te stellen”. Sophie ondertekende die anonieme brief als “een vriend die jullie allebei het beste toewenst”.

Belastende verklaring

Voor de man schreef zij ook een belastende en soms leugenachtige verklaring die zijn dochter moest afleggen bij de rechter, zodat zij werd toegewezen aan de vriend in plaats van aan de moeder. Moeder en vader doorliepen een vertrouwelijk mediation-proces. Om grip te houden op de afspraken stelde Sophie voor dat de advocaat van haar vriend haar zou inschakelen als stagiaire. Zij biechtte hem op dat haar tactiek weliswaar “minder netjes, maar gebleken effectief” was en beklemtoonde dat deze info “NIET naar buiten mag komen”. De mail kwam wel naar buiten, toen de ex van de vriend een klacht indiende, die gegrond werd verklaard.

Volgens de Accountantskamer heeft Sophie alle fundamentele beginselen geschonden, op dat van vertrouwelijkheid na. Sophie liet subiet weten dat zij in hoger beroep gaat. Een vriendendienst is toch geen professionele dienst?! “Het is in het belang van alle accountants in business dat zij de lat krijgen opgelegd die bij hun beroepsgroep hoort.”

Professionele dienst

Waar ligt die lat nu? Volgens vaste rechtspraak op dit niveau: werkzaamheden waarvoor je jouw vakbekwaamheid als accountant gebruikt of zou kunnen gebruiken, gelden als een professionele dienst. Uit de reacties op de uitspraak blijkt dat sommige lezers de tijdelijke doorhaling voor drie maanden te mild vinden. Voor hen spreekt als vanzelf dat een accountant zich altijd houdt aan de fundamentele beginselen.

Dat is ook wel begrijpelijk als je kijkt naar de tuchtrechtspraak over de professionele dienst. Zo had een gescheiden accountant de handtekening van zijn ex-vrouw onder een bancaire omzettingsverklaring vervalst. Beroepsuitoefenening, zei de Accountantskamer, want “in het algemeen is het immers geenszins ongebruikelijk dat een accountant-administratieconsulent bij zijn beroepsmatig optreden een dergelijke omzettingsverklaring tegenkomt en bij zijn werkzaamheden dient te betrekken”. Een maatregel bleef hier overigens achterwege, omdat de accountant de laakbaarheid van zijn handelen inzag en zijn ex-vrouw ook een aandeel had in de escalatie (11/2444 Wtra AK).

Geld lenen van je familie en niets aflossen is een professionele dienst wanneer je de leningsovereenkomst opstelt en ondertekent als registeraccountant (AWB 13/275). Er zijn ook accountants die zeggen dat ze een vriendendienst hebben verleend, terwijl zij een factuur hebben gestuurd. Je raadt het al, dat is een...

In ieder nummer van Accountant kijkt juridisch journalist Lex van Almelo, ter lering en vermaak, terug op een opmerkelijke tuchtzaak. De naam van de betrokkene is in verband met de privacy veranderd. Op een aantal plaatsen wordt naar zaaknummers verwezen. Kijk voor tuchtrechtsamenvattingen van de Accountantskamer, inclusief annotaties, op Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.