Magazine

Op de stoel: Annette Houwaart

Sinds september 2019 werkt Annette Houwaart-Nonhof als adviseur voor de mkb-praktijk bij de NBA. Samen met collega Hugo van Campen geeft ze bovendien invulling aan de helpdesk van de beroepsorganisatie. Door de coronacrisis kreeg die rol een nieuwe lading. Een portret in de bollenstreek, op de oranje opvouwstoel van Accountant. “Met NBA HELPT zit ik helemaal op mijn plek.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Je had jarenlang een eigen praktijk samen met je echtgenoot. Waarom de overstap naar de NBA?

“Toen ik kinderen kreeg besloot ik voor mijzelf te beginnen, om werk en privé beter te combineren. Uiteindelijk hebben mijn man en ik onze kantoren in elkaar geschoven. Daarbij richtte ik me vooral op grotere opdrachten en interim management. Maar op zeker moment brak ik mijn rug en was een tijd uit de roulatie, om daarna een jaar gedetacheerd te zijn als uitvoerend bestuurder van 23 basisscholen. Toen ik terugkwam op onze accountantspraktijk was een groot deel van mijn oorspronkelijke werk weggevallen. Ik merkte dat ik het samenstelwerk voor de lokale markt was ontgroeid. De vaktechniek heeft me altijd geboeid, net als vraagstukken rondom bedrijfsvoering. De functie bij de afdeling Beroep en Maatschappij die de NBA te bieden had sloot daar mooi op aan.”

Als reactie op de coronacrisis heeft de NBA het HELPT-programma opgezet. Hoe ervaar je dat?

“Met NBA HELPT willen we leden en anderen snel en zo accuraat mogelijk informeren, om hun werk goed te kunnen doen in deze dynamische tijd. Door mijn ervaring met interim opdrachten ben ik goed bekend met crisismanagement. Je komt in een soort flow terecht, waarbij het gaat om handelen, verantwoordelijkheid nemen en veel communiceren. Hoe heftig ook, het is tegelijk heel inspirerend om problemen rondom de coronacrisis te helpen oplossen. Zo’n klus is mij op het lijf geschreven, ik voel me als een spin in het web. En het is heel fijn om intern op de afdeling te kunnen sparren, met name met mijn directe collega Hugo van Campen en met de collega’s van Vaktechniek en Communicatie.”

Hoe wordt zo’n helpdeskfunctie in crisistijd gewaardeerd door de leden?

“Wij krijgen heel veel positieve energie vanuit de leden terug. Ze zijn dankbaar voor wat je doet. Er is veel waardering voor het geven van antwoorden op de vragen waarmee ze zitten. Maar ook dat je er gewoon voor ze bent. Accountants kunnen zich in deze onzekere tijd best kwetsbaar voelen. Ze zijn er om betrouwbaarheid toe te voegen aan informatie; de NBA is er om dat te borgen. Dat is in deze tijd hard nodig, maar ook uitdagend. Belangrijk is dat we open en eerlijk zijn en aangeven dat we naar beste eer en geweten mensen proberen te helpen. We doen ons best, op basis van de kennis die we op dat moment beschikbaar hebben. NBA HELPT is voorlopig nog wel even nodig. Dit is waarvoor we op aarde zijn.”

CV

Annette Houwaart-Nonhof liep stage bij KPMG en werkte later tijdens haar accountantsstudie bij PwC. Daarna stapte ze over naar BDO, waar ze uiteindelijk praktijkleider werd van de AA-praktijk van de vestiging Den Haag. Na het krijgen van kinderen begon ze voor zichzelf en sloot zich vervolgens aan bij het accountantskantoor van haar echtgenoot. Omdat de vaktechniek bleef trekken stapte ze in september 2019 over naar de NBA, als adviseur voor de mkb-praktijk. Annette heeft een dochter van 21 en een zoon van 18 en woont in Noordwijk.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.