Magazine

Online beëdigd

Ook in coronatijd studeren nog altijd nieuwe accountants af. Hun diploma krijgen zij thuisgestuurd, maar het afleggen van de eed gebeurt online.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Over heel 2019 ontvingen 719 jonge accountants hun diploma van de NBA. Dat gebeurde, net als in de jaren ervoor, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de beroepsorganisatie, in aanwezigheid van hun geliefden. Tijdens die diplomauitreikingen, elke paar weken georganiseerd voor zo’n 25 tot dertig geslaagden, werd door de geslaagden ook de beroepseed afgelegd.

Sinds medio maart van dit jaar, toen de NBA in lockdown ging, is alles anders. Al drie maanden zijn er geen diplomauitreikingen meer georganiseerd. Ondertussen studeren er nog steeds jonge accountants af. Het diploma komt per post naar die nieuwe beroepsgenoten toe, maar bij het afleggen van de beroepseed is gekozen voor een digitale oplossing. Inmiddels hebben, gedurende zo’n dertig sessies, al bijna vierhonderd leden de eed individueel online afgelegd.

Samen met enkele collega’s is Frank van Gelder, normaal betrokken bij de PE-activiteiten van de NBA, aangesteld als bevoegd functionaris om de eed online af te nemen. Sinds half maart heeft hij dat al flink wat keren gedaan. Het blijft een bijzonder moment voor iedere nieuwe accountant, merkt hij, al vinden sommigen het jammer dat de reguliere uitreiking nu niet door kan gaan. “Met name voor de trotse ouders.”

Beeldbellen

De nieuwe accountants krijgen de tekst van de eed vooraf toegezonden en sommigen kiezen er voor om die zelf voor te lezen. Alternatief is dat de NBA-functionaris dat doet, aldus Van Gelder. Voor sommigen is het afleggen van de eed een spannend moment, anderen doen het er “tussendoor”, zo lijkt het. “Ik belde al een keer met iemand in een vakantiehuisje in het bos, een ander was net druk aan het klussen. Dan is het even omschakelen.”

‘Beeldbellen’ is het uitgangspunt. Of het nu via Skype gaat, MS Teams of Whatsapp, streven is om elkaar in de ogen te kunnen kijken. In een enkel geval leggen leden de eed voor een tweede keer af; als het een herinschrijving betreft, of als er meer dan zes maanden zit tussen de eedaflegging en de inschrijving in het register. “Dan moet het opnieuw”, legt Van Gelder uit. Zo is er meer. Een jonge accountant belde een kwartier voor de afgesproken tijd af, vanuit het ziekenhuis. Hij was die nacht vader geworden. Ook vermeldenswaard: “Een van de nieuw geslaagden woont in Suriname en had zich in de afgesproken tijd vergist. Zij heeft om half vijf ‘s ochtends de beroepseed afgelegd.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.