Magazine

Op de stoel: Marlies de Vries

Marlies de Vries, assistent-professor en directeur controllersopleidingen aan Nyenrode Business, is onlangs door minister Hoekstra van Financiën benoemd tot kwartiermaker toekomst accountancysector, samen met oud-ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. Ook is ze bezig met promotieonderzoek naar de mate waarin accountants zich aanpassen aan de bedrijfscultuur. In 2011 verruilde ze na een lange carrière bij PwC het bedrijfsleven voor de wetenschap. Genoeg reden voor een portret op de oranje stoel van Accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

Hoe komt het dat mensen zich snel aanpassen in een nieuwe organisatie?

“Mijn promotieonderzoek naar socialisatieprocessen in de accountancy zit in de eindfase. Twee van de drie deelonderzoeken zijn geschreven en worden gereviewd, het derde ben ik aan het schrijven. De aanpassing is afhankelijk van tal van factoren op het gebied van cultuur binnen organisaties. Ook ligt het aan persoonlijkheidskenmerken van nieuwe medewerkers. De helft van de werknemers past zich binnen een halfjaar aan de cultuur binnen een organisatie aan, de andere helft heeft er nog steeds moeite mee en een klein deel haakt af.”

Waarom stapte u destijds over van PwC naar Nyenrode om onderzoeker te worden?

“Omdat ik inzicht wilde krijgen in de ongeschreven regels binnen organisaties. Als accountant schreef ik voor klanten elk jaar dezelfde bevindingen in de management letter, over de afwezigheid van simpele harde controlemaatregelen en wat de risico’s hiervan waren. Toch zag ik vaak een directie die wel degelijk in control was. Er was dus meer. Dat wilde ik begrijpen en dus kwam ik uit bij de cultuur.”

Hoe past uw onderzoek naar de werkdruk samen met de NBA Young Profs in dat geheel?

“Ik heb ze een jaar lang samen met twee andere onderzoekers gevolgd. Ik constateerde dat het zichtbaar maken van onder meer werkdruk en overwerk een van de punten was waar veel young profs tegenaan liepen. Het heet ook wel de ‘omerta’ van het accountantsberoep, iets waarover je niet praat. Dat heeft met cultuur te maken en was voor mij een belangrijke aanleiding om de samenwerking aan te gaan.”

Hoe heeft u het jaar ervaren waarin u lid was van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA)?

“De samenwerking met Annetje Ottow en Elbert Dijkgraaf was heel goed. We vulden elkaar goed aan: Annetje heeft toezicht als specialisatie, Elbert macro-economie en marktwerking en ik kennis over accountancy en cultuur. Ik had een belangrijk aandeel in het hoofdstuk over cultuur. Het is mooi dat de minister het grootste gedeelte van de aanbevelingen heeft overgenomen. In mijn nieuwe rol als kwartiermaker kan ik de achtergrond en de geest achter de aanbevelingen uit het CTA-rapport inbrengen. Maar de opdracht van Chris en mij, zoals omgeschreven in de kabinetsreactie, is wel ruimer dan alleen die aanbevelingen.”

CV

Marlies de Vries (41) is sinds begin dit jaar kwartiermaker toekomst accountancysector, samen met oud-ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. In 2019 had zij zitting in de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Van 1997 tot 2011 werkte ze bij PwC, het laatst als senior manager. In 2011 stapte zij over naar de wetenschap en werd assistentprofessor aan Nyenrode Business Universiteit, met als specialisatie cultuur, control en governance. Sinds vorig jaar is zij daar directeur van de controllersopleidingen. De Vries is getrouwd en moeder van drie dochters, een van dertien en een tweeling van elf. In haar vrije tijd doet ze aan intensieve fullbody trainingen.

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.