Magazine

Op de stoel: Inge Gerrits

Net 28 jaar, net haar RA-titel behaald en opgenomen in de lijst van ‘30 onder 30 veelbelovende talenten’ in Elsevier Weekblad: Inge Gerrits, nu nog senior associate maar vanaf 1 oktober manager bij PwC. “Het is een eer om op die lijst te staan, maar het valt me wel op dat vooral hoogopgeleiden worden genoemd. Waarom staat er geen leraar op? Mijn zus bijvoorbeeld, die is een hele goede juf in het basisonderwijs.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

Inge Gerrits schreef in januari van dit jaar, rond de verschijning van de MCA- en CTA-rapporten, in een column in het FD: “Prikkels van buitenaf waren nodig om ons de afgelopen jaren in beweging te krijgen. Was dat leuk? Nee, zeker niet de toon waarop. Was het nodig? Ja.”

Waarom ben je genomineerd voor de lijst ‘30 onder 30’, waar onder meer een RIVM-laborante, een SER-kroonlid, maar ook handbalster Tess Wester en PSV-voetballer Mohamed Ihattaran op staan?

“Ik denk omdat ik niet bang ben om me kritisch uit te spreken binnen teams, bij klanten en in de media. In het PwC-jongerenbestuur, de Young Assurance Board, zet ik me in voor de verbetering van de controles van jaarrekeningen en jaarverslagen. Door de nominatie hoop ik het vak positief onder de aandacht te brengen en anderen te inspireren.”

Wat doet de Young Assurance Board?

Jongere collega’s kunnen hier sparren met de PwC-leiding over thema’s als gezond portefeuillebeheer, kwaliteitsbeheer en werkdruk. Namens de Young Assurance Board heb ik met de CTA gesproken over de prestatiekloof binnen het beroep. Jonge accountants die dagelijks in de dossiers zitten kunnen hier bij uitstek iets over zeggen.”

In de Board praten jullie over werkdruk.

“Dat is een lastig thema. Ik werk soms heel hard, maar heb straks als manager ook zes weken vakantie. Het gaat om het zoeken van de juiste balans. Die is voor iedereen verschillend. Het gevaar is dat we alleen naar het aantal gewerkte uren kijken, omdat die makkelijk kwantificeerbaar zijn. Maar het gaat ook om de werkomgeving, de begeleiding, de werkcultuur, het werkplezier. In januari zaten we tijdens de drukste week in een hotel en maakten we lange dagen. Maar er was ook ruimte om te sporten en met het hele team te eten. Ik kwam daarna vol energie thuis.”

Waarom begon je tien jaar geleden aan je studie accountancy?

“Omdat het een prachtig en afwisselend vak is. Ik kom bij veel verschillende ondernemingen, zoals supermarkten, mediabedrijven en energiebedrijven. Mijn uitdaging is het controleren en kwalitatief versterken van hun jaarrekening en zo bij te dragen aan het vertrouwen in het economisch verkeer. Ik kan in mijn werk veel vragen stellen en klanten uitdagen op een duurzame manier te denken. Ik maak hierdoor echt impact.”

Het vak verandert. Wat is de rol van jonge accountants hierbij?

“Ik zie twee belangrijke veranderingen: de duurzaamheidsverslaggeving en de digitalisering. Er worden duidelijke normenkaders ontwikkeld voor het toetsen van de duurzaamheid. Ook zet de sector stappen op het gebied van digitalisering. Het is aan ons jongeren om hierbij lef te tonen en ons vak toekomstbestendig te maken.”

Tot slot: leven is meer dan alleen werken. Heb je hobby’s?

“Ik wielren, hockey en ga naar de sportschool. Ik heb vorig jaar met collega’s de Elfstedentocht gefietst, 235 kilometer, twaalf uur, op één dag. Dat was heel leuk. Koken vind ik ook heerlijk om te doen, liefst in combinatie met een etentje met vrienden of familie.”

CV

Inge Gerrits (28) is registeraccountant en werkzaam als senior associate Audit bij PwC. Zij begon tien jaar geleden aan haar studie Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inge werkt sinds 2015 bij PwC, bij de vestiging in Utrecht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.