Magazine

Anders dan anders

In het fraaie jubileumnummer van Accountant in december 2020 mocht ik even mijn ruimte voor dit voorwoord afstaan aan niemand minder dan de minister van Financiën, maar nu neem ik deze plek graag weer in.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Een nieuw jaar, een nieuwe jaargang van ons magazine, maar helaas: als ik dit schrijf is er nog niet veel verbeterd als het gaat om de coronapandemie. Dat heeft een impact op ons persoonlijk leven, maar ook op ons professionele leven. Die impact is bij de een wat groter dan bij de ander, ook afhankelijk van de thuissituatie en de mentale gesteldheid om met deze lockdown en een beperkt perspectief om te kunnen gaan. Anderzijds merk ik zelf dat de afwezigheid van reistijd en wat minder (interne) vergaderingen ook helpen om meer gefocust te werken en veelvuldiger contact te hebben met collega’s. En zeker ook met het thuisfront.

In januari lazen we in de krant negatieve berichten over ons vak; we zouden ondernemers het vel over de neus halen met te dikke facturen voor de NOW-toetsing. Dat heeft veel collega’s flink geraakt. Zeker waar diezelfde accountants zich buitengewoon inspannen om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden. Het verwijt was onterecht, daarom schreef ik in het FD een ingezonden brief. Om iedereen, zowel ondernemer als accountant, een hart onder de riem te steken, plaatsten we in alle dagbladen ook een paginagrote advertentie. De NBA wil graag laten zien dat accountants er zijn om ondernemingen klein en groot te helpen, maar ook een publieke rol hebben in de verantwoording van de steunmaatregelen.

Het traditionele busy season gaat natuurlijk gewoon door, dit is de tijd van het jaarwerk. Maar het is natuurlijk allemaal wel een beetje anders dan anders, niet in de laatste plaats door veel NOW-werk dat er nu bijkomt. Daarom publiceerden wij Handreiking 1147, die accountants die zijn betrokken bij de jaarrekeningen (zowel intern als extern) kan helpen met wat we maar even noemen controle in coronatijd. Praktische aspecten en zaken die extra aandacht behoeven zijn in deze handreiking vastgelegd. Wij geven daarmee gehoor aan de wens die ons op veel manieren bereikte. Dat is zoals het moet: ondersteuning of hulp waaraan onze leden behoefte hebben, zullen wij zoveel mogelijk bieden. Dat was vorig jaar de essentie van NBA HELPT. Zolang de pandemie duurt gaan we daar natuurlijk volop mee door.

Dit magazine biedt gelukkig meer dan alleen maar corona. Zoals een interessant artikel over discontinuïteit, een essay over een bredere kijk op de audit. We kijken vooruit naar de Tweede Kamerverkiezingen die deze maand plaatsvinden en laten de vertrekkend accountant van de hofstad aan het woord. Ik kijk ook altijd even wie er op De Stoel zit, mijn favoriete luchtige rubriek in dit blad. Deze keer is dat Joris Ebbers, de Slimste Accountant van Nederland. En ik vraag ook even aandacht voor Hans Nobel, die van palingvisser omgeschoold werd tot accountant.

Er valt dus weer veel te genieten in dit nummer. Dat kan ons even afleiden van de grote hoeveelheid werk in deze tijd. Ik wens iedereen daarbij veel succes.

Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.