Magazine

Op de stoel: Endymion Struijs

Endymion Struijs bedient met zijn kantoor een niche: ondernemingen in de binnenstad van Amsterdam met banden met de financiële sector. Als registeraccountant is hij actief binnen de NBA en organiseert Rode Loper Amsterdam-edities, gesprekken over actuele maatschappelijke thema’s die accountants raken. Ook sponsort hij een voetbalclub en de Amsterdamse volkszanger Dave Dekker.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

Waar komt je voornaam vandaan?

“Uit de Griekse mythologie, Endymion was de halfzoon van Zeus. De naam werkt, vooral internationaal, heel goed als kantoornaam.”

Wat is ENDYMION Amsterdam voor kantoor?

We zitten tussen een mkb-kantoor en de big four in. We adviseren klanten in de financiële sector met dominante externe stakeholders, zoals AFM, DNB of financiële investeerders. Ook doen we veel internal audits en eenmalige opdrachten, zoals een ingewikkelde NOW-verklaring of een fusie.”

Jullie zijn een coöperatie. Dat is opmerkelijk in de accountancy.

“Het vergemakkelijkt het in- en uitstappen van partners. Mijn filosofie is dat de twaalf leden niet te afhankelijk mogen zijn van de coöperatie. Iedereen heeft een zelfstandig profiel en heeft ook buiten de coöperatie activiteiten. Dat moedig ik ook aan. Het gevolg is dat niemand iets doet waar hij of zij geen zin in heeft.”

Jullie bieden zelf permanente educatie aan.

“Dat doen we omdat je meer leert als je doceert dan als je studeert. Binnen ons kantoor werken ook trainees. We willen ze niet volledig inzetten, maar ervaring laten opdoen en enthousiast voor het vak maken. We hebben zelfs een campus ontwikkeld om de trainees te huisvesten.”

Sinds enige tijd organiseer je Rode Loper-sessies.

“Accountants bestaan bij de gratie van de maatschappij. Daarom wilden NBA-LOA medebestuurslid Antoinette Dijkhuizen en ik iets terug doen voor de samenleving. Ons viel op dat accountants bijna nooit live en publiekelijk discussiëren. Als het een beetje eng wordt doen ze het liefst het gordijn dicht en wachten ze tot het overgaat. Daarom organiseren we de Rode Loper Amsterdam-edities. Ze worden steeds groter, de laatste keer hadden we honderd deelnemers in de Beurs van Berlage. Bestuurder Hanzo van Beusekom van de AFM nam een keer deel, Pauline van der Meer Mohr spreekt binnenkort over leiderschap, ondernemerschap en intimiteit.”

Ook sponsor je Dave Dekker, een jonge Amsterdamse volkszanger.

“Wat zijn de iconen van Amsterdam? Het Stedelijk Museum, Artis, het Internationaal Theater Amsterdam en NedPho met haar nieuwe dirigent Lorenzio Viotti. Die sponsoren we mede door bij te dragen aan de ontwikkeling van hun zakelijke netwerken. Ook André Hazes was een icoon. Dave Dekker is daar voor mij een hedendaagse versie van, hij speelde ooit Ciske de Rat. Hij treedt op tijdens de Rode Loper Amsterdam-edities. De eerste dialoog ging bijvoorbeeld over de angstcultuur. Toen zong Dave ‘Geef mij je angst’ van André Hazes. Daarmee breng je een discussie terug naar een voor iedereen begrijpelijk niveau. Voor Dave is het een goede leerschool, want hij moet een zaal vol ‘saaie’ accountants zien mee te krijgen.”

CV

Endymion Struijs (1978) is registeraccountant en IT-auditor. Na enkele jaren bij PwC, KPMG en Deloitte richtte hij in 2015 ENDYMION Amsterdam op, dat werkt voor ondernemingen in en om de financiële sector. Hij is ook voorzitter van de Stichting STUDIOAMS (Institute for Contemporary
Public Audit), alsmede oprichter van Permanente Educatie Amsterdam. Hij zit in het bestuur van de NBA-Ledengroep Openbaar Accountants (LOA) en van de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag. Struijs organiseert sinds 2018 Rode Loper Amsterdam-edities in de Beurs van Berlage, waar ook zijn kantoor is gevestigd, om met vakgenoten en stakeholders te discussiëren over actuele thema’s.

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.