Magazine

Op de stoel: Frans van Schaik

Na een dienstverband van 37 jaar bij NOvAA en NBA, waarvan vijftien jaar als bestuurssecretaris, stopt Frans van Schaik op 1 januari 2022 met werken. “Ik heb twee keer een fusiepoging tussen NOvAA en NIVRA meegemaakt. De eerste keer mislukte, omdat de besturen te ver voor de muziek uitliepen. De tweede keer lukte, omdat de fusie in feite het sluitstuk was van een samenwerking tussen RA’s en AA’s die al op de werkvloer bestond.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

AA-accountant, registeraccountant of geen van beide?

“Ik ben beide. In 1981 ben ik op 25-jarige leeftijd begonnen als assistent-accountant bij De Tombe Melse in Rotterdam, een van de rechtsvoorgangers in Nederland van Deloitte. In 1984 veranderde het jaarrekeningenrecht. Voor Tombe Melse was ik betrokken bij het maken van een brochure hierover. Dat vond ik eigenlijk veel leuker dan als assistent-accountant werken. Dus toen de NOvAA een vacature voor medewerker Vaktechniek had, heb ik gesolliciteerd. Uiteindelijk ben ik in 2006 secretaris van het bestuur van de NOvAA geworden en na de fusie van het NBA-bestuur.”

37 jaar in dienst, waarvan vijftien jaar secretaris. Wat is er veranderd?

“Het beroep én het bestuur van de beroepsorganisatie zijn sterk geprofessionaliseerd. Verder staat het beroep de laatste jaren steeds meer in de aandacht van de samenleving. Maar er is ook iets niet veranderd: de zorg voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van het vak. Het lerende beroep is de rode draad gebleven in al die jaren. En voor de rest was het never a dull moment.”

Is er nog een verdeelsleutel tussen RA’s en AA’s binnen het bestuur?

“Nee, het gaat tegenwoordig om de competenties, niet of iemand RA of AA is. Er zit nu ook iemand in het bestuur die geen accountant is: Christel Deckers. En het bestuur heeft Kris Douma als kandidaat voor het voorzitterschap voorgedragen, ook geen accountant.”

Opmerkelijk: je speelt didgeridoo.

“Toen ik veertig werd, bracht ik mijn vakantie door in Australië. Daar leerde ik de didgeridoo kennen, het instrument van de Aboriginals. Het is een uitgeholde boomstam, een soort trompet. Aan de ene kant blaas je erin, aan de andere komt er een bromtoon uit. Het is een hele basale toon. Dat ontspant. Terwijl je blaast moet je tegelijk reservecapaciteit aan lucht opbouwen: circulair ademhalen, zodat het geluid blijft doorgaan. Ik heb er les in gehad.”

En je doet aan snowboarden.

“Deed, ik ben ermee gestopt. Maar ik vond het geweldig. Je zweeft over de sneeuw, van links naar rechts. Ik ben ook een keer van de Euromast getokkeld. Dan ga je langs een schuine draad in sneltreinvaart naar beneden. Mariniers doen dat ook. Halverwege de Euromast heb je een breed terras. Daarvan was een schuine draad naar beneden gespannen. Het meest enge was toen ik over de rand van het terras moest stappen.”

Wat ga je doen na je pensioen?

“Dan ga ik mijn vrouw meer gezelschap houden. Zij woont namelijk in België. Nu ik binnenkort meer vrije tijd heb, wordt het samenzijn een stuk makkelijker. Verder heb ik hobby’s genoeg om mezelf bezig te houden.”

CV

Frans van Schaik (66) werkte van 1981 tot 1984 als assistent-accountant bij De Tombe Melse in Rotterdam. In 1984 stapte hij over naar de NOvAA, waar hij beleidsmedewerker Vaktechniek werd en in 1993 hoofd van de afdeling Vaktechniek. In 2006 volgde zijn benoeming tot secretaris van het NOvAA-bestuur en later van het NBA-bestuur. Ook was hij van 2012 tot 2020 directeur van NEMACC, het kennisinstituut voor de mkb-accountant.

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.