Magazine

Adverteren doet begeren

1975: De grote verrassing onder de kleine burocomputers: slechts 45.435 gulden!

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Dit is een typisch voorbeeld van ‘vroeger was niet alles beter’. Wat een bedrag! Let ook op de psychologische prijszetting. Toch was het maar een schijntje vergeleken met de computers uit de jaren vijftig en zestig, die slechts voor de grote organisaties waren weggelegd. Dan ging het al gauw om miljoenen guldens, inclusief opleidingskosten en loonkosten voor bedienend personeel. De computer in deze advertentie was dus - relatief gezien - inderdaad ‘een betaalbare zaak’ tegen deze ‘sensationeel lage prijs’.

De computer draaide op ‘pasklare programma’s’ maar was tevens programmeerbaar. De verwerking van magneetrekeningkaarten gebeurde uiteraard met vlakke aanleg (wat dat ook moge betekenen). Let ook op de hipp(i)e spelling zoals ‘buro’ en ‘eksklusief’. Het meest opvallend was echter de verwijzing naar het ‘sterk elektronisch orgaan met verrassend veelzijdig 4 K-bytegeheugen voor programma’s en informatie’. Vier kilobyte! Sommigen verwachtten toen dat het groeipotentieel van de computergeheugens zich waarschijnlijk niet meer enorm zou ontwikkelen. Zo zei ene Verhoef in De Accountant van april 1968 nog: “Ik verwacht dat in de toekomst de ontwikkeling niet zo zeer zal gaan in de richting van nog snellere, nog mooiere computers, maar dat deze zal gaan in de richting van nog betere software.”

Achteraf bekeken werkt deze inschatting bij velen vast op de lachspieren. Maar vier kilobyte was toen blijkbaar revolutionair. Bill Gates voorspelde overigens ooit dat 640 kilobyte voor iedereen ruim voldoende zou zijn. Maar het ging zoals we weten veel verder dan dat, en ook heel snel. Ter vergelijking: bijvoorbeeld de Sinclair ZX-81 (uit 1981), een van de eerste thuiscomputers, had standaard al een RAM-geheugen van één kilobyte (dat tot 64 kilobyte kon worden uitgebreid). Op dit moment is 8 gigabyte RAM al normaal. Dat is twee miljoen keer zoveel als de Kienzle 2000 uit de advertentie en 12.500 keer meer dan Bill Gates ooit genoeg vond.

Oh ja, blijkbaar was het antwoordformulier ook al voor u ingevuld. Als u documentatie wenste, betekende dat automatisch ook een onderhoud met een van de adviseurs. Een voorloper van de callcenter-colportage?

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.