Magazine

FYI

Eén op de zeven werknemers heeft burn-outklachten - ‘Snelste accountants’ van Nederland - Werkgever wil werknemer terug op kantoor - Expats - AFM: marktaandeel reguliere vergunninghouders gestegen - Grote bedrijven willen zelf verplicht rapporteren over natuurimpact - Max Verstappen jongste Quote 500-lid ooit.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Eén op de zeven werknemers heeft burn-outklachten

Circa één op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen, zo becijferde TNO naar aanleiding van de Week van de Werkstress, die medio november plaatsvond.

Volgens het TNO-onderzoek is ook het aantal verzuimdagen door werkstress flink toegenomen. Vorig jaar verzuimden werknemers in totaal elf miljoen dagen door werkstress; een stijging met 1,6 miljoen dagen in vergelijking met 2020. Ruim vier op de tien werknemers wil graag zien dat er maatregelen worden genomen tegen werkstress. En veertig procent van de werkgevers noemt werkdruk een groot risico.

De gevolgen van de coronapandemie werden dit jaar “enorm zichtbaar” voor organisaties en werknemers, stelt OVAL, de branchevereniging voor arbodiensten. “Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en één op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk die regelmatig of vaak stress over hun werk heeft.”

Volgens de branchevereniging is het juist in een tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan de mentale en fysieke gezondheid.

‘Snelste accountants’ van Nederland

Tijdens de Marathon Brabant eind oktober in Etten-Leur zijn ook prijzen uitgereikt aan de ‘snelste accountants’ van Nederland. Het Brabantse kantoor Van Oers organiseerde daarvoor een aparte competitie.

Accountants konden deelnemen aan de halve of hele marathon. In totaal namen 27 lopers deel aan deze extra wedstrijd. Winnaar van de hele marathon voor accountants was Marco Kuijvenhoven uit ‘s-Gravenzande. Snelste vrouw op de hele marathon was Marieke Brouwers uit Tilburg.

De prijs voor de snelste accountant op de halve marathon was bij de mannen voor Koen Kuipers uit Berkel en Rodenrijs en bij de vrouwen voor Mariska Heeman uit Utrecht. De prijzen werden uitgereikt door NBA-algemeen directeur Berry Wammes, die zelf ook de halve marathon liep.

Werkgever wil werknemer terug op kantoor

Zeventig procent van de Nederlandse werkgevers wil het thuiswerken gaan beperken of het aantal hybride functies terugbrengen. Werkgevers stellen vaker regels op om flexibel werken aan banden te leggen, of overwegen dat te doen.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van LinkedIn onder bestuurders van bijna drieduizend bedrijven met meer dan duizend werknemers. Daarbij zijn ook honderd Nederlandse ondernemingen. LinkedIn ziet het aantal onlinevacatures waarin flexwerken als arbeidsvoorwaarde wordt genoemd flink dalen, met ruim een derde sinds september 2021. De uitkomsten staan haaks op berichten waarin wordt gesteld dat thuiswerken een blijvertje is. En werkzoekenden vinden thuis kunnen werken ook erg belangrijk. Daarom durven werkgevers nog niet echt hardop iets te zeggen over hun wens om medewerkers terug naar kantoor te halen, bleek recent uit berichtgeving in het FD. Leidinggevenden vertellen liever hoe hun heringerichte kantoorpanden nu “prachtige plekken zijn waar het personeel elkaar spontaan ontmoet en succesvol brainstormt”, aldus de krant.

Tegelijk klagen werkgevers over een gebrek aan sociaal contact, onvoldoende zicht op waarmee mensen bezig zijn en de vrees dat de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie terugloopt. Arbeidsrechtadvocaten krijgen dan ook meer vragen van werkgevers over hoe zij personeel weer terug naar kantoor kunnen krijgen en wat daarbij de juridische regels zijn. Juridisch gezien heeft een thuiswerker die teruggeroepen wordt naar kantoor nog weinig rechten, want de Wet werken waar je wilt is weliswaar medio 2022 door de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer moet er nog mee instemmen.

Expats

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Dit keer: Serge Krol RA RC, cfo van FrieslandCampina Specialised Nutrition in Singapore.

‘Ik ben zachter geworden’

“Ik werk al twintig jaar bij FrieslandCampina, grotendeels in Azië. Dit is een interessante industrie. Net als een olieraffinaderij verwerk je een primaire grondstof - melk - waarvan je de drie belangrijkste componenten - eiwit, vet en lactose - kan verwaarden tot verschillende producten. Zuivel is een wereldmarkt. De dynamiek in vraag en aanbod is heel groot. De afgelopen twee jaar is de vetprijs bijvoorbeeld door het plafond gegaan. Dat betekent dat je moet schakelen in je productiecapaciteit, om van melk tijdelijk meer vet- en room-gerelateerde producten te maken. Ik heb vijf jaar in de kaasdivisie gewerkt, waar het spel van maximale verwaarding een belangrijke factor is. In de babyvoedingsindustrie heb je met een heel andere dynamiek te maken. Vijftig procent van de wereldmarkt voor babyvoeding zit in China. En Chinezen geven veel geld uit aan babymelk. Die markt voor kindervoeding is daardoor een omgekeerde pyramide. Normaal is ultra premium het kleinste segment. Hier maakt dat zestig procent van het assortiment uit. Economy bestaat niet.”

Glimlach
“In 2006 begon ik aan mijn eerste avontuur als financieel directeur voor FrieslandCampina in Thailand. Ik ben geboren in Friesland en getogen in Groningen. Het werd tijd om mijn wereld groter te maken, vond ik. Azië had mijn voorkeur, omdat ik er al eens op vakantie was geweest. Van die eerste indruk die je als toerist krijgt, blijft niets overeind. De werkelijkheid is volstrekt anders. Thailand is het land van de glimlach. Als je er woont en werkt krijg je daar een heel ander gevoel bij. Een glimlach kan ook ongemak verbloemen. In Thailand probeerde ik als cfo iedereen als gelijke aan te spreken. Niet de hiërarchie, maar de feiten telden. Dat werkt daar niet. Om in Azië te slagen moet je het vertrouwen van de mensen krijgen. Vroeger was ik vooral gefocust op de ratio. Hard op de inhoud en hard op de relatie. Dat hele directe en conflictgedreven werken heb ik losgelaten. Nu heb ik meer aandacht voor de relatie. Ik ben zachter geworden. Daarmee kom je veel verder.”

“Na Thailand en China is Singapore mijn derde standplaats. Die drie landen zijn net zo verschillend als Nederland, Duitsland en Frankrijk. Vooral China en Singapore zijn heel verschillend. Singapore is meer ontwikkeld. Het is het meest comfortabel om te wonen, zeker met een gezin. Veel schoner en groener dan China. Maar vanuit professioneel oogpunt vond ik China aantrekkelijker. In Singapore zijn de mensen compliance gedreven. Ze schieten niet snel in de uitvoering. Je moet je plan met veel feiten en cijfers onderbouwen en risico’s afdekken. Ze willen alle stukjes van de puzzel zien. Anders is er geen animo voor. Chinezen zijn daarentegen heel innovatie- en actiegedreven. Ze willen zich voortdurend verbeteren. Je legt een einddoel neer en ze gaan ervoor. Daar kunnen we ook in Nederland wat van leren. Terwijl wij veel tijd besteden aan het polderen en uitstippelen van een plan, zijn ze in China al begonnen. Van elk land leer je weer wat nieuws, maar als ik een favoriet moet kiezen is het Thailand. Dat voelt het meest speciaal omdat het mijn eerste post was.”

Kwetsbaar
“De afgelopen twee jaar waren uitdagend. Door Covid ging de grens tussen China en Hongkong dicht. Dat kostte ons veel geld, want veel Chinezen kopen daar hun babyvoeding. Ook de oorlog in Oekraïne heeft zijn impact. Zo stokte de aanvoer van zonnebloemolie uit Oekraïne die wordt verwerkt in kindervoeding, wat leidde tot tekorten en stijgende prijzen in de supply chain. We zijn ook gestopt met de business in Rusland. Dat was zakelijk gezien geen moeilijke beslissing. Het is een betrekkelijk kleine markt, maar je hebt het wel over een kwetsbare groep: baby’s. Een verandering van merk vraagt een aanpassing van het spijsverteringsstelsel van een baby. Dat moet je in stapjes doen. Daarom hebben we het gefaseerd afgebouwd.”

AFM: marktaandeel reguliere vergunninghouders gestegen

De wettelijke controle van de jaarrekening wordt nu in meerderheid (55 procent) uitgevoerd door accountantsorganisaties met een reguliere vergunning. Het marktaandeel van de oob-accountantsorganisaties is gedaald van 60 procent in 2014 naar 45 procent in 2021.

Dat blijkt uit het rapport ‘Sector in beeld 2022’, dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in november uitbracht. Jaarlijks worden ongeveer twintigduizend wettelijke controles verricht, uitgevoerd door 261 accountantsorganisaties. Vanaf 2014 daalt het aantal accountantsorganisaties. De controlecapaciteit daalt niet per se met deze trend mee, aldus de toezichthouder, doordat accountantsorganisaties bijvoorbeeld samengaan of zich aansluiten bij samenwerkingsverbanden met een vergunning.

Aantrekkelijkheid beroep
Het is belangrijk voor de sector om het accountantsberoep aantrekkelijk te houden, stelt de AFM. “Er is een toenemend spanningsveld tussen enerzijds de uitstroom als gevolg van demografische ontwikkelingen, accountants die een carrière buiten het openbaar beroep kiezen en een stagnerende instroom van accountancystudenten, en anderzijds een toenemende vraag naar externe accountants als gevolg van de verbreding van de scope van de audit en een toenemende aandacht voor thema’s als fraude, discontinuïteit en duurzaamheid.” De toezichthouder is hierover in gesprek met de sector.

Het rapport ‘Sector in beeld 2022’ geeft inzichten op basis van data van alle accountantsorganisaties. Deze informatie wordt gebruikt om een beter beeld te krijgen van de ontwikkelingen en risico’s in de markt. Voor de AFM fungeert dit ook als bouwsteen om toezichtactiviteiten te prioriteren.

Het rapport is te vinden via afm.nl/professionals.

Grote bedrijven willen zelf verplicht rapporteren over natuurimpact

Grote internationale bedrijven pleiten zelf voor een verplichting om hun impact op de natuur openbaar te maken.

Zo’n 330 ondernemingen stelden eind oktober in een gezamenlijke brief dat bedrijven strengere regels nodig hebben om ze te dwingen meer te doen om de in verval rakende biodiversiteit te beschermen. Nu gebeurt er te weinig, vinden zij. “We hebben regeringen wereldwijd nodig om de regels van de economie te veranderen en het bedrijfsleven ertoe te zetten nu te handelen.”

Onder de ondertekenaars, samen goed voor een gezamenlijk vermogen van ruim 1.500 miljard dollar, zijn voedingsmiddelenconcern Unilever, staalfabrikant Tata Steel, woonwarenhuis IKEA en de Rabobank. Zij zijn met de andere ondernemingen verenigd in de coalitie Business for Nature.

Max Verstappen jongste Quote 500-lid ooit

Formule 1-coureur Max Verstappen (25) is met een vermogen van circa 120 miljoen euro het jongste Quote 500-lid ooit.

De in Monaco woonachtige Formule 1-coureur, inmiddels tweevoudig wereldkampioen, kwam in november op de vijfhonderdste plaats binnen in de jaarlijkse Nederlandse rijkenlijst. Volgens Quote kan Max rekenen op plaatsverbetering in de komende jaren, gezien zijn meerjarencontract bij Red Bull.

Het podium van de Quote 500 is voor Verstappen tegelijk nog ver weg, want bovenaan de ranglijst staan
vertrouwde namen als Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (geschat vermogen € 5,2 miljard) en oud-Luxaflex-eigenaar Ralph Sonnenberg (€ 6,2 miljard). Nog altijd onaantastbaar op pole position staat Heineken-erfgename en grootaandeelhouder Charlene de Carvalho-Heineken, met een geschat vermogen van € 12,8 miljard.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.