Magazine

Beëdigd

Op vrijdag 26 mei legde Niels Terlouw (28) de beroepseed af, tijdens één van de laatste bijeenkomsten in de ‘oude’ locatie van de NBA in Amsterdam. Niels is manager audit bij Visser & Visser. “Het afleggen van de eed neem ik voor altijd mee in mijn herinnering.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

‘Trouw en waarheid’ aan het beroep

Wanneer besloot je om accountant te worden?

“Vanaf het vwo had ik altijd al de wens om accountant te worden. Door een gastcollege van Visser & Visser op de middelbare school maakte ik de stap en besloot de studie bij Nyenrode aan te vangen. Het leek mij leuk om bezig te zijn met cijfers en deze te ‘snappen’. Maar door de studie en de praktijkervaring leerde ik dat accountant zijn veel meer is dan alleen bezig zijn met cijfers! Tot op het moment van vandaag ervaar ik accountant als een prachtig beroep, waarin je niet alleen de klanten, maar ook het maatschappelijk verkeer (be)dient.”

Hoe was het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Ik vond het afleggen van de beroepseed een gewichtig moment. Vanuit mijn christelijke geloofsovertuiging vind ik de beroepseed een mooi instrument om ‘trouw en waarheid’ aan het accountantsberoep te bevestigen en hierbij God om hulp te vragen. De beroepseed is geen vormverschijning, maar een middel van bewustwording en plichtsbesef. Je zweert namelijk dat je jezelf als professional zult gedragen met het doel te handelen in het algemeen belang. Het afleggen van de eed neem ik voor altijd mee in mijn herinnering en kun je niet meer ongedaan maken.

Mijn familie was ook aanwezig bij het afleggen van de beroepseed. Dat was voor mij een extra mooi moment, aangezien zij het mede mogelijk hebben gemaakt dat ik accountant ben geworden. Daarnaast is het mooi om met een grote groep accountants de eed te mogen afleggen. De Limpergzaal bij de NBA was tot de nok toe gevuld.”

Wat maakt het bijzonder om bij Visser & Visser te werken?

“Bij Visser & Visser ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van het controleteam en ben ik het eerste aanspreekpunt voor klanten. Ook houd ik mij bezig met de ontwikkelingen op vaktechnisch gebied en maak ik deel uit van de afdeling Vaktechniek.

Visser & Visser heeft een aantal culturele waarden, waaronder ‘menselijkheid’ en ‘behulpzaam’. Het kenmerkende hier is dat je als collega’s gelijkwaardig bent en je allemaal een eigen pad kan kiezen om jezelf verder te ontwikkelen als professional. Persoonlijke aandacht is hierbij belangrijk. Iedere collega heeft een mentor, waardoor de aandacht voor het welzijn wordt vergroot. De inzet van alle collega’s, van junior-assistenten tot doorgewinterde extern accountants doet ertoe. De onderlinge binding is hierdoor groot. Dat vergroot het werkplezier en het teamgevoel. Je doet met elkaar het werk en hierdoor kom je samen verder!”

Zijn er thema’s waarvoor je je bijzonder interesseert?

“Vanaf het begin van mijn carrière heb ik aandacht voor vaktechnische ontwikkelingen. Vanaf 2021 ben ik betrokken bij de afdeling Vaktechniek van Visser & Visser. Hierbij richt ik mijzelf op het vertalen van actualiteiten naar de auditpraktijk, maar ook op het geven van trainingen om de collega’s een beetje wijzer te maken. Kennis hebben is één, maar begrijpen wat je doet is twee. Mij is het te doen om dat laatste: Begrijp je wat je doet? Door mijn inzet op vaktechniek mag ik de praktijk helpen om antwoord te geven op die vraag. Het verbeteren en verstevigen van de afdeling Vaktechniek is hiermee een mooie uitdaging voor de komende jaren.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Ik denk dat ik over tien jaar mijzelf verder heb ontwikkeld op vaktechnisch gebied. De inrichting van het accountantsberoep zal afhangen van actualiteiten en ontwikkelingen. De toegevoegde waarde zal met name aanwezig zijn door het inspelen van accountantskantoren daarop. Op vaktechnisch gebied zullen er daarom altijd uitdagingen zijn die mij kunnen helpen om mijzelf verder te ontwikkelen.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.