Magazine

Beëdigd

Op vrijdag 17 november 2023 legde Romke Sytse van der Veen (30) de beroepseed af, in het Fries. Hij werkt als klantbeheerder bij Alfa Accountants en Adviseurs, vanuit de samenstel- en adviespraktijk. Eerder werkte hij zes jaar in de controlepraktijk bij PwC.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Wanneer besloot je om accountant te worden?

“Vroeger op de middelbare school gaf een mentor aan dat accountancy misschien wel wat voor mij was. Na een meeloopdag aan de hbo-opleiding accountancy wist ik het zeker: Accountant, dat wilde ik worden, vanwege de interessante vakinhoudelijke opleiding en de rol die de accountant heeft in de maatschappij.

Op dat moment besefte ik ook wel dat het een lang traject was om uiteindelijk écht accountant te worden. Ik was achttien jaar en dan moet je een life changing keuze maken. ‘Ik zie wel hoe ver ik kom’, was mijn gedachte. Ik begon op het hbo en zag kans om mijn master te halen. Voor mij was het RA-traject het vanzelfsprekende traject. De drive die ik daarbij vanaf de middelbare school meekreeg, liet mij nooit meer los.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Dat was een bijzonder moment, ook al omdat ik hem in het Fries heb afgelegd. Ik mocht de eed alleen voorlezen en afleggen, voor het hele publiek. Vooraf heb ik aangegeven dat het belangrijk is dat je opkomt waar je voor staat. Dat zijn je principes, waardes en achtergrond. Met wederzijds respect voor elkaar. Dat is wat we als beroepsgroep ook moeten blijven doen.”

Wat maakt het bijzonder om bij Alfa te werken?

“Nog niet zo lang geleden maakte ik een overstap. Ik merkte dat ik meer naast de klant wilde staan en vanuit een adviserende rol wilde functioneren. Dat heb ik nu gevonden in mijn werk als klantbeheerder, met een brede portefeuille van klanten in het mkb. Dat past bij mij, want ik kom uit een ondernemersfamilie. Ik weet wat er aan de keukentafel wordt besproken bij ondernemers en gezinnen met een eigen bedrijf. Uiteindelijk blijft het bestaansrecht van de accountant toch het geven van zekerheid door een controle- of beoordelingsverklaring. Tussen die controleen adviesrol heb ik nu een mooie balans.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Dan zie ik mijzelf nog steeds als accountant, als het aan mij ligt ook in de openbare praktijk. Ik heb juist nu het gevoel nog meer in een rol te komen als vertrouwenspersoon en sparringpartner.

Daarnaast vind ik het leuk om mij bezig te houden met de ontwikkeling van jonge beroepsgenoten. Ik weet wat dit met mij deed gedurende mijn traject. In de toekomst lijkt het mij mooi om hierin een inspiratie te zijn voor nieuwe aanwas. Dat biedt ook weer potentie om door te groeien. En dat maakt accountancy een heel sociaal en fantastisch beroep. Veel meer dan iemand die ‘goed is met cijfers’.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.