Magazine

FYI

Veel werknemers willen een betere werk-privébalans - Kwart miljoen gepensioneerden wil blijven werken - Expats - Stage lopen bij accountantskantoren loont het meest - AFM wil dat bedrijven transparanter zijn over klimaatdoelen - Britse Maagdeneilanden tellen relatief meeste bedrijven - Achtste oob-accountantskantoor in Nederland komt uit Cyprus.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Veel werknemers willen een betere werk-privébalans

Omdat salarissen in 2024 minder stijgen, moeten werkgevers het meer hebben van secundaire arbeidsvoorwaarden bij het werven en behouden van medewerkers. Vooral een verbetering van de werk-privébalans wordt gewaardeerd.

Naast een reiskostenvergoeding (80 procent) worden een pensioenregeling (73 procent), een bonusregeling (64 procent) en leaseauto (58 procent) door de meeste organisaties al aangeboden. Flexibiliteit en een goede werk-privébalans is echter wat echt telt voor werknemers. 68 procent vindt dat zijn of haar werkgever meer aandacht moet besteden aan een goede werk-privébalans.

Dat blijkt uit onderzoek dat Robert Walters uitvoerde onder 350 Nederlandse werkgevers en professionals werkzaam in onder andere accounting & finance, legal en HR. De recruitmentorganisatie spreekt van “een signaal dat werkgevers niet kunnen negeren”. Bijna alle ondervraagde organisaties (86 procent) deden het afgelopen anderhalf jaar iets om hun secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Vaak staat hierin de verbetering van de work-life balance centraal, bijvoorbeeld via een sportschoolabonnement, extra vakantiedagen, meer ouderschapsverlof of zelfs sabbaticals.

Vierdaagse werkweek
De introductie van een collectieve vierdaagse werkweek, die bij veel professionals op enthousiasme kan rekenen, lijkt in Nederland echter nog ver weg. Slechts drie procent van de ondervraagde bedrijven overweegt zo’n drastische maatregel in te voeren. Werkgevers staan wel open voor hybride werken. Als werknemers het voor het zeggen hebben, werken zij het liefst de helft van de week thuis. Slechts acht procent van de professionals ziet het nog zitten om vijf dagen per week op kantoor te werken.

Werkgevers bewegen hier goed in mee; maar één op de vier verwacht zijn of haar werknemers vaker dan drie dagen per week op kantoor. Bij de meeste bedrijven is hybride werken nu de norm, aldus Robert Walters.

Belangrijker dan carrière
Ook volgens onderzoek van uitzendconcern Randstad vinden werknemers een gezonde werk-privébalans belangrijker dan het nastreven van carrièredoelen. Persoonlijk geluk en mentale gezondheid hebben prioriteit. Zo’n zes op de tien Nederlandse werknemers zou een baan afwijzen als deze de werk-privébalans negatief beïnvloedt. Tegelijk beschouwt 45 procent van de Nederlandse werknemers zichzelf als ambitieus, als het gaat om hun carrière.

Generatie Z
Werknemers die geboren zijn na 2001, de ‘generatie Z’, voelt zich relatief vaak onbegrepen door hun werkgever, aldus het onderzoek van Randstad. Zij leggen vaker de nadruk op persoonlijke waarden en een gezonde werk-privébalans. Uit het onderzoek blijkt een gebrek aan begrip tussen werkgevers en de jongste generatie op de werkvloer. Werkgevers moeten de nieuwe prioriteiten van jong talent erkennen, om een toekomstgerichte en toekomstbestendige werkomgeving te kunnen bieden. Daarbij kan volgens Randstad worden gedacht aan vaardigheden zoals het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI), maar ook coaching, welzijn en mindfulness.

Kwart miljoen gepensioneerden wil blijven werken

Ongeveer een kwart miljoen gepensioneerde Nederlanders wil blijven werken, maar doet dat op dit moment niet. Een flink aantal, dat naar verwachting de komende tien jaar verder groeit.

Op dit moment werken 236.000 pensioengerechtigden door, maar bij elkaar zouden wel zo’n half miljoen gepensioneerden kunnen doorwerken. Het aantal werkende gepensioneerden kan de komende tien jaar nog groter worden, omdat bijna driekwart van de ondervraagde 55- tot 65-jarigen zegt langer te willen blijven werken. Dat zijn meer dan 900.000 mensen.

Dat gepensioneerden willen blijven doorwerken komt niet door geldnood, zegt ABN Amro op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlanders zouden flink hebben gespaard voor hun pensioen en doorwerken is in de meeste gevallen slechts optioneel. Dat ze ondanks hun pensioen willen doorgaan, komt vooral omdat ze er plezier in hebben. Werkgevers kunnen volgens de onderzoekers meer doen om gepensioneerden bij zich te houden.

Expats

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Dit keer: Desiree Salentijn, financieel adviseur bij Qconcepts in Málaga, Spanje.

‘Ik heb mijn leven naar mijn hand gezet’

“Omdat ik het grauwe Hollandse weer zat was, sprak ik in 2021 met mijn toenmalige werkgever af om zes weken op afstand te gaan werken vanuit Málaga. Ik ontdekte de stad tijdens een vakantie en raakte er direct verliefd op. De stad heeft een heel prettige vibe. Het bruist er om je heen. Omdat het een hotspot is voor internationale bedrijven, vind je er veel expats. En dan is er de zon en het strand waar je vanaf het centrum zo naar toe loopt. De zes weken bevielen mij uitstekend. Málaga geeft mij een gevoel van vrijheid. Je kan je dag zo invullen als je wilt.

Het viel mij zwaar om weer terug in Nederland te zijn. Daar zat ik weer in mijn huis in Alphen aan de Rijn. Iedere dag in de file naar mijn werk. Ik was klaar met Nederland, besloot ik. Op mijn voorstel om permanent vanuit Málaga te gaan werken, werd door het accountantskantoor waar ik werkte niet ingegaan.

Het is lastig om zo’n plan uit te voeren. Ik wilde wel naar Málaga verhuizen, maar niet al mijn zekerheden opgeven. Ook al zoek je het avontuur, je blijft toch de calculerende accountant. De mogelijkheid om de stap te zetten kwam, toen ik las dat Qconcepts een kantoor in Málaga wilde openen. Hoewel het precies paste bij mijn doel, verwachte ik in eerste instantie niet dat ik als AA-accountant veel kans zou maken bij een kantoor dat vooral audits doet. Qconcepts zag het juist meteen zitten. Naast audits hebben ze ook een interim- en adviestak. Dat matcht heel goed met mijn ervaring.”

Out of the box
“Sinds we in oktober zijn geopend, woon ik hier permanent. Ik ben echt geëmigreerd. Mijn huis in Nederland heb ik verkocht en ik ben niet van plan om terug te keren. Op dit moment zit ik in een vakantiehuis, maar ik verhuis binnenkort naar een huurhuis in een dorp even buiten Málaga. De mensen die ik buiten mijn werk ontmoet zijn nu nog vooral expats, maar ik wil hier wel graag aarden. Daarom ben ik begonnen met Spaanse les en kijk ik Spaanse tv-programma’s.”

“Ons kantoor zit op een leuke plek, aan de bekendste winkelstraat in het centrum van Málaga. Met drie medewerkers werken we vooral voor Nederlandse klanten. Regelmatig komen er Nederlandse collega’s voor een workation. Die blijven een paar weken en gaan dan weer terug. Voor mij bevalt het werken op afstand heel goed. Het verschilt amper van het werken in Nederland. Sinds corona is iedereen aan remote werken gewend geraakt. Een fysiek bezoek aan een klant plan ik in als ik voor werkoverleg in Nederland ben. Klanten reageren heel positief op het initiatief. Een accountant die vanuit Málaga werkt is een out-of-the box idee dat ze waarderen. ‘Wat voor weer is het daar?’, is het eerste wat ze vragen.

Het klinkt alsof ik permanent op vakantie ben, maar dat is het niet. Ik moet hier net zo hard bikkelen als in Nederland om een deadline te halen. Toch is het minder stressvol, omdat je na je werk lekker buiten kan zijn. De voorpret begint al als ik ‘s ochtends de Middellandse Zee zie vanuit mijn treincoupé. Vanaf het station loop ik naar ons kantoor. Soms haal ik onderweg een broodje bij zo’n klein barretje waar je op het terras kan ontbijten. Tussen de middag loop ik een rondje door het centrum of ga even langs de haven. Het zijn niet alleen de zon en de mooie architectuur waarvan ik geniet. Ik heb mijn leven naar mijn hand gezet. Ineens sla je een nieuw pad in. Dat maakt dat je open staat voor nieuwe indrukken. Je gaat anders naar het leven kijken.”

Stage lopen bij accountantskantoren loont het meest

Stagiairs in de accountancy ontvangen gemiddeld de hoogste maandelijkse vergoeding. Ook banken zijn vaak gul. Stagevergoedingen waren in 2023 gemiddeld 3,7 procent hoger dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar stagevergoedingen van Magnet.me, online netwerk voor studenten, starters en werkgevers. Stagevergoedingen stegen in 2023 naar gemiddeld € 573 per maand. Die stijging is iets hoger dan het voorgaande jaar. In tegenstelling tot eerdere jaren, waarin de advocatuur steeds bovenaan stond als best betalende sector voor stages, nam in 2023 de accountancy de leiding met een gemiddelde stagevergoeding van € 788 per maand. Dat is een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van de gemiddelde vergoeding voor een accountancy-stagiair een jaar eerder.

De accountancy wordt op de voet gevolgd door de consultancybranche, met een gemiddelde vergoeding van € 724 per maand. De advocatuur eindigde vorig jaar opde derde plek, met een gemiddelde maandelijkse stagevergoeding van € 699, op de voet gevolgd door de overheid, die maar drie euro per maand gemiddeld minder betaalt.

Top 10
In de top tien van best betalende organisaties staan onder meer de Rabobank en ABN Amro. Hoewel accountantskantoren het qua betaling over de hele linie dus beter doen dan de rest, is KPMG met gemiddeld duizend euro per maand aan stagevergoeding, de enige accountantsorganisatie bij de best betalende tien. Volgens Magnet.me zijn de uitkomsten te verklaren door de afnemende instroom van studenten aan accountancy-gerelateerde opleidingen en vergrijzing, in combinatie met een toename in de hoeveelheid werk in de sector.

AFM wil dat bedrijven transparanter zijn over klimaatdoelen

Grote ondernemingen zijn over de periode tot 2030 vrij transparant in het onderbouwen van hun klimaatdoelstellingen. Maar hoe ze na 2030 toewerken naar ‘net zero’ in 2050, daarover zijn ze veel vager. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept ondernemingen daarom op tot meer transparantie.

Dat blijkt uit het rapport ‘Transparante netzerodoelstellingen vragen om lef’ van de AFM. Daarmee wil de toezichthouder een signaal afgeven oververwachtingen ten aanzien van de duurzaamheidsverslaggeving van bedrijven. De AFM roept op om over thema’s als technologische en financiële uitdagingen en risico’s door klimaatverandering, transparant informatie te verstrekken in het jaarverslag. Per 1 januari 2024 is de corporate sustainability reporting directive (CSRD) van kracht, als eerste voor grote beursgenoteerde ondernemingen (oob’s).

De CSRD legt geen klimaatdoelen op aan bedrijven, maar verplicht hen wel transparant te rapporteren over de klimaatdoelen die ze zichzelf hebben gesteld. Daarbij hoort ook dat bedrijven inzichtelijk maken hoe ze hun uitstoot op korte, middellange en lange termijn denken te verminderen.

Verdieping
De AFM deed verkennend onderzoek naar hoe 27 geselecteerde beursgenoteerde ondernemingen over hun netzerodoelstellingen rapporteren. In een eerder verkennend rapport waarschuwde de toezichthouder al dat veel bedrijven nog niet aan de CSRD-regels voldoen. Het nieuwe rapport zorgt voor verdieping en wil vooral transparantie bevorderen. De toezichthouder hoopt op betere toelichtingen over onzekerheden en uitdagingen die de ondernemingen onderkennen.

Het transparant toelichten van de kwaliteit van data is een belangrijk aandachtspunt. Ook de accountant moet daar kritisch op zijn en daar houdt de AFM eveneens toezicht op. Het AFM-rapport helpt ondernemingen met best practices, aanbevelingen en een self-assesment. Voor 2024 staat meer onderzoek naar duurzaamheidsrapportages op de planning bij de toezichthouder.

Britse Maagdeneilanden tellen relatief meeste bedrijven

De Britse Maagdeneilanden tellen zestien ingeschreven bedrijven per hoofd van de beroepsbevolking, blijkt uit onderzoek. Daarmee scoort dit belastingparadijs wereldwijd veruit het hoogste.

De Britse Maagdeneilanden zijn populair, omdat bedrijven daar volledig belastingvrij winst kunnen boeken. Ook de Kaaimaneilanden en de Seychellen scoren hoog, al ligt het cijfer daar met circa twee ingeschreven bedrijven per hoofd van de beroepsbevolking al een stuk lager. In de Verenigde Staten scoren de staten Delaware en Wyoming hoog.

Delaware wordt veel gebruikt door brievenbusmaatschappijen die royalty-inkomsten ontvangen, omdat die daar onbelast blijven. Wyoming is volgens de onderzoekers waarschijnlijk populair omdat de identiteit van een bedrijfseigenaar daar makkelijk geheim kan blijven. Binnen Europa lijken vooral in Liechtenstein veel bedrijven brievenbusmaatschappijen te zitten.

Het wereldwijde gemiddelde ligt op bijna 0,1 bedrijf per hoofd van de beroepsbevolking, de score die ook Nederland heeft, ondanks de status van ons land als doorvoerland voor internationale geldstromen. Een nadeel van de gehanteerde maatstaf is dat grote economieën er relatief ongevoelig voor zijn, erkennen de onderzoekers. Een groot aantal brievenbusmaatschappijen valt minder op als het aantal reguliere bedrijven en de beroepsbevolking groot zijn.

Piramide
Uit een ander rapport van Moody’s blijkt juist dat Nederland vierde staat in de EU en negende wereldwijd als land met veel verdachte brievenbusregistraties. Op één adres in Muiden vond Moody’s liefst 403 bedrijven, al is dat niets vergeleken met een Zuid-Afrikaans winkelcentrum, waar 61.000 bedrijven op één adres geregistreerd staan. Ook de Piramide van Gizeh doet het goed qua brievenbusfirma’s. Op het adres van dat wereldwonder staan volgens Moody’s maar liefst 22.686 bedrijven geregistreerd.

Rode vlaggen
Ook de leeftijd van bestuurders doet soms criminele activiteiten vermoeden. Meer dan tweeduizend bestuurders zijn volgens Moody’s namelijk ouder dan 123 jaar en 4.500 bestuurders zijn minder dan vijf jaar oud. In België werd zelfs een 943-jarige directeur ontdekt. In Nederland vond Moody’s in totaal 377.399 indicaties van verdachte praktijken; omgerekend 54 ‘rode vlaggen’ per duizend bedrijven. Rusland doet het beter met 22 vlaggen per duizend bedrijven en de VS telt er 23 per duizend bedrijven. Wereldwijd werden 21 miljoen rode vlaggen geïdentificeerd.

Achtste oob-accountantskantoor in Nederland komt uit Cyprus

Na het Portugese CFA kreeg ook het Cypriotische accountantskantoor GCP Auditors Ltd een registratie van de AFM. Het is daarmee het tweede buitenlandse kantoor dat gebruikmaakt van de zogenoemde ‘Portugalroute’.

GCP uit Cyprus staat sinds 8 februari 2024 geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het kantoor heeft ook een vergunning van de toezichthouder op Cyprus. Na de zes Nederlandse oob-accountantsorganisaties en het Portugese CFA wordt GCP hiermee het achtste accountantskantoor op de Nederlandse markt dat beursgenoteerde ondernemingen mag controleren. Net als bij CFA werkt het relatief kleine kantoor GCP samen met een Nederlands accountantskantoor voor de aanvraag van de registratie. In dit geval gaat het om het Amsterdamse Auditnext. De registratie van GCP bij de AFM heeft ruim een jaar geduurd; het kantoor meldde zich al in januari 2023 bij de toezichthouder voor registratie.

GCP Auditors Ltd is in 2005 in Cyprus opgericht door George Panayiotou FCA, lid van het Institute of Certified Public Accountants of Cyprus en fellow member van het Britse ICAEW. GCP bedient zowel lokale als internationale klanten uit Cyprus, het VK en andere “Europese rechtsgebieden”. Volgens Panayiotou beperkt de dienstverlening van GCP zich vooralsnog tot een klein aantal opdrachtgevers.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.